MAREK74 Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Poniżej kilka słów na temat pierwowzoru zaczerpniętych z publikacji PZL P.24 A-G Andrzeja Glassa wydawnictwa Kagero. Rumunia kupiła 5 sztuk P.24E oraz licencję na jego produkcję. Od listopada 1938 do lutego 1939, kiedy to zakończono jego produkcję, zbudowano w wytwórni IAR w Braszowie 25 sztuk. W maju 1941 przed przystąpieniem Rumunii do wojno Niemiecko –Sowieckiej samoloty otrzymały tzw. Krzyże św. Michała. W wojnie z ZSRR w 1941r. brały one udział w walkach w Besarabii i podczas oblężenia Odessy. Tytułowy samolot to właśnie licencyjna wersja PZL P.24E w malowaniu z lipca 1941 z 6-ej Grupy Myśliwskiej (Grupul 6 Vinatoare). Jako ciekawostkę warto dodać, że w 1939 r. opracowano w IAR projekt rodzimego myśliwca IAR-80, w którym tył kadłuba wraz z usterzeniem, pochodziły z PZL P-24E. Samolot ten w 1941r. wszedł do produkcji przy pomocy byłych pracowników PZL. W odmianach IAR-80 i IAR-81 zbudowano 461 samolotów. Model sklejony z zestawu Azur. Dodałem kilka drobiazgów od siebie przy silniku oraz światła nawigacyjne, płozę ogonową i rurkę pitota. Koła wziąłem z zestawu IBG, a km-y z zestawu Master do Curtissa P-40. Do malowania użyłem farb Hataka oraz Mr.Hobby. Kalkomanie generalnie dobrej jakości, niestety w tym egzemplarzu już trochę stare i pękały, także musiałem łatać i retuszować… Brudzenie zrobione zostało washami PLW Mig i cieniami Tamiya. Całość lakierowana mieszanką GX100 i GX113. Zapraszam do galerii. Wszelkie komentarze mile widziane. Edytowane 7 Kwietnia przez MAREK74 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Fajnie się prezentuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karl Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Bardzo ładny, filigranowy. Ciekawie wyszedł silnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Bardzo ładny model. PS.Trzeba było napisać to bym poratował kalkomaniami. Edytowane 3 Kwietnia przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Ładny modelik, rzadko spotykanego samolotu. Jeśli można zapytać: co oznacza druga litera "P" w oznaczeniu na stateczniku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 3 Kwietnia Autor Share Napisano 3 Kwietnia 4 godziny temu, Xmen napisał: PS.Trzeba było napisać to bym poratował kalkomaniami. Temat miałem w miarę ogarnięty to nie chciałem nikomu już truć... Teraz, Baas ArK napisał: Jeśli można zapytać: co oznacza druga litera "P" w oznaczeniu na stateczniku? Trzeba by zapytać kogoś mającego większą wiedzę. Ja nie wiem, natomiast w publikacji wspomnianej na wstępie jest zdjęcie, na którym widać P.24P i w opisie do niego też jest wspomniane o białym napisie P.24P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi