Skocz do zawartości

Własne dodatki. Modele i wydruki 3d.

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

image.thumb.png.889a4ee30a791992a03c78491489b63d.png

Silnik będzie miał jakieś 15mm szerokości więc z detalami postanowiłem nie będę przesadzać. Tutaj oczywiście elementów jeszcze trochę dojdzie. Wydech, skrzynia biegów, pompa itp

Edytowane przez HKK
  • Like 4

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, socjo1 napisał:

Czyżby tylna wieżyczka Boulton Paul do Liberatora naszego

Jeszcze nie. Ale jest w następnej kolejności razem z odpowiednim vacu do oszklenia dziobu. Na razie to FN-5 do Wellingtona Ic. Dziobowa i ogonowa.

image.png.ed4a7c2036f35b53ca1c72be24baaf73.png

Edytowane przez HKK
  • Like 1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

P1061052_DxO.thumb.jpg.cf0e0980bda742a6434a5fa1bb916a2a.jpg

Zmontowałem i pomalowałem dla celów prezentacji. 1/72 ale szczegóły powinny wystarczyć po powiększeniu do 1/48. Zielony robiony pisakiem AK i już nie bawiłem się w jego poprawki.

P1061073_DxO.thumb.jpg.693027c6c7d4788a56da25e7bf29b2cb.jpgP1061075_DxO.thumb.jpg.a5b8997367bd9cc566ab5c617e07ea60.jpgP1061077_DxO.thumb.jpg.3a78fcf5ce3383d86922aea34b487262.jpgP1061079_DxO.thumb.jpg.abe6db22c0367539f4749bc176f81361.jpg

Drukowany element przeźroczysty będzie wymagał trochę pracy jak zwykle przy żywicy. Vacu jeszcze nie nie jest gotowe.

P1061057_DxO.thumb.jpg.732849e9c309c1da05b7b6989c40a135.jpg

Ale w razie czego jest opcja dla leniwych. Wnętrze wieżyczki pasuje do Airfixa

P1061087_DxO.thumb.jpg.434f082472b3d4d1b669e8d4082b3734.jpgP1061085_DxO.thumb.jpg.8dfbaa06eb56af4286de9a03f713b564.jpg

Wnętrze nie było klejone i się trochę zapadło do środka przy montowaniu do kadłuba. Stąd km-y za wysoko. Ale wszystko raczej pasuje.

P1061081_DxO.thumb.jpg.885b37da40363dca69a2886ec9f66338.jpg

P1061083_DxO.thumb.jpg.a93d2ae115cc35dff29ed907a9e616dc.jpg

Edytowane przez HKK
  • Like 6
  • Thanks 1

Łoooo Panie, zajumałeś mi temat z tą wieżyczką, to był mój plan na ten rok <tryb rozsierdzonego Kniazia>. A tak na poważnie to super, zwłaszcza że przewidziałeś opcje dla leniwych, bo dokładnie taką chciałem. Wykonanie jak zwykle - czyli super.

• Thanks 1

18 minut temu, ArtuRze napisał:

zajumałeś mi temat z tą wieżyczką

To może jakoś nieformalnie zsynchronizujemy projekty. Ja się przymierzam do zrobienia wersji FN5 do Lancastera (przednia wieżyczka) bo zmiany powinny być niewielkie.  A potem jak wspominałem, może tylna wieżyczka BP do "polskich" Liberatorów. Ew. wczesne wieżyczki do B-24 (A6A), szczególnie przednia bo nie ma jej w żadnym zestawie (pomijając Eduardowy przepak Hasegawy).

W kontekście Wellingtona, będziesz coś jeszcze modelował? Bo miałem w planach się zająć też częścią kratownic, wręgami oraz jako tako wnętrzem, ale najbliższe miesiące na pewno spędzę na innych priorytetach.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, ArtuRze napisał:

W kontekście Wellingtona, będziesz coś jeszcze modelował?

Nie mam takich planów.

Przednia wieżyczka do Lanca pewnie się szybko ziści. Ale przede wszystkim muszę skończyć RWD-6 i będę kontynuował Malucha. Te wieżyczki do B-24 to tak na boku. Chciałbym zobić też wczesne Merliny z łożem do Spitfire I, II, V od IBG i późnego do Armowych Mustangów. A jeszcze mam zaczętego PZL-26... ech... życia nie starczy.

Edytowane przez HKK

Cześć,

chciałem zapytać znawców w temacie wydruku. Planuję zakup drukarki, na oku mam coś od Anyqubic.
Model Anycubic Photon Mono 4 Ultra lub Anycubic Photon Mono 4.....
Planuję zaprojektować pod swoje modele lotnicze 1:48 dodatki typu: silniki, otwarte luki z elektroniką, uzbrojeniem  itp.
Czy  podane wyżej modele będą dobre dla takich elementów?
Do projektowania raczej Blender, kiedyś modelowałem w 3DSMax więc, ogólne rozeznanie w temacie budowy brył mam.
Drukarka raczej do wydruku w/w wspomnianych dodatków, może jakiś własny model....kto wie.
Na razie rozeznaje temat. 

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, raptorf22 napisał:

Model Anycubic Photon Mono 4 Ultra lub Anycubic Photon Mono 4.....

Tylko ten pierwszy. Cena nieznacznie wyższa, ale różnice istotne:

• Ultra ma lepsze źródło światła (COB) ze znacznie większą jednorodnością oświetlenia ekranu. Co się bezpośrednio przekłada na jakość i powtarzalność wydruku.
  • Ultra ma większy ekran dotykowy z wygodniejszym i lepszym interfejsem
  • Ultra ma WiFi co umożliwia przesyłanie plików bez mozolnego kopiowania na USB i przenoszenia na drukarkę. Oraz zdalny monitoring wydruku na smartfonie lub PC.
  • Ultra ma czujnik oporu stolika wykrywający śmieci w zbiorniku, niski poziom żywicy i zbyt małą siłę odrywu czyli defekty w trakcie druku.
  • Ultra ma algorytm inteligentnego podnoszenia stolika i regulacji czasu wygaszania, co potrafi znacznie przyśpieszyć wydruk.

Do akcesoriów w 1:48 ten rozmiar w zupełności wystarczy. Do całych modeli - tylko niewielkich.

W zasadzie, to średnioformatowa drukarka prawie zawsze będzie lepszym wyborem ze względu na większą elestyczność i wyposażenie przy tylko nieco wyższej cenie . Ale jeśli ktoś nie ma warunków (przede wszystkim dedykowanego pomieszczenia na warsztat) to Photon 4 Ultra jest jak najbardziej godna polecenia.

PS. Oprogramowanie Anycubica daje możliwość stworzenia pliku do kalibracji czasu naświetlania (RERF). Ale ta opcja jest nieaktywna dla modelu Photon Mono 4 (bez Ultra). 

Edytowane przez HKK

Uaktualniony model górnych pokryw silnika do P-51. W skali 1/72 i po wydrukowaniu pasuje do zestawu Eduarda P-51D oraz Army P-51B/C. Nie posiadam P-51D z AH więc tu nie gwarantuję pasowania.

821918396_enginecovers.thumb.jpg.2e0e228b89eadb19f5a8dcc52d7bd6e2.jpg

Element przyda się jeśli ktoś eksponuje silnik a jednocześnie chce mieć pokrywy które da się założyć bez klejenia i mieć wersję z czystą linią kadłuba. Co w przypadku pokryw z istniejących zestawów żywicznych i 3D zwykle nie jest możliwe. Tutaj pokrywy są na tyle cienkie, że nie powinno być problemu. Na dodatek, Brassin Edka z przedziałem silnika ma te pokrywy dość średnio wydrukowane z wyraźnymi liniami warstw. Co wymaga szlifowania, ale z drugiej strony likwiduje detale powierzchni. Starałem się, żeby ten problem nie wystąpił. Dla demonstracji wydruk został pokryty Surfacerem 1200 i zapuszczony washem bez polerowania. Nierównomierne rozmieszczenie dzusów na dole wynika z dokumentacji zdjęciowej.

https://cults3d.com/en/3d-model/game/p-51d-engine-covers-1-72-for-eduard-and-ah-kits

P1170992_DxO.thumb.jpg.b35abe48f02204c5e46670956a4db405.jpg

P1170995_DxO.thumb.jpg.26101f5ef1aa73177762a1f2cfb08b18.jpg

• Like 1

Klapa P-36, podejście milion pięcset sto dziewięcset po wcześniejszych klapach. Wspomagane oryginalnymi blueprintami ze strony aircorps:image.thumb.png.06ccc0a57cab73152afb5fb1fc2440e6.png

wczesne drzwiczki do spita IBG, jeszcze do narysowania wersja z klameczką:

image.png.b7408be434f68a4458ec6a9166f84463.png

Tablica przyrządów do kucyka od AH, bije się z myślami czy pozostać przy pierwotnym planie transplantancji centralnego panelu z zestawu, czy nie. Tablica robiona pod zestawowe kalki:image.png.d4400d85be1a13d86fcfd43857cb405b.png

Tutaj poważniejsza robótka w trakcie:image.thumb.png.fdf7c96324240897da01b7e1cc399677.png

Tamiya już miała swój czas na ogarnięcie tematu, a za zmagania z Quickboostem podziękuję grzecznie:

image.thumb.png.f4f17390187d773a4165bf4b564f3ac1.png

IMG_20251211_105713659_HDR~2.jpg

• Like 4

14 godzin temu, ArtuRze napisał:

Tablica przyrządów do kucyka od AH, bije się z myślami czy pozostać przy pierwotnym planie transplantancji centralnego panelu z zestawu, czy nie. Tablica robiona pod zestawowe kalki:

Jak na 72 to nawet za szczegółowa. Ale zawsze to lepiej pod kątem przeskalowania. A który panel masz na myśli? Ten na dole, którego tu nie ma? Ja myślę, że lepiej dorobić. Nie widzę korzyści z używania tu czegokolwiek zestawowego.

14 godzin temu, ArtuRze napisał:

Tamiya już miała swój czas na ogarnięcie tematu, a za zmagania z Quickboostem podziękuję grzecznie:

Obserwuję z zaciekawieniem. Ja bym chyba próbował zreplikować podejście QB i zrobić cały górny panel. Czy razem z usterzeniem pionowym, czy bez, to do zastanowienia. Sama płetwa to rozwiązanie ok pod warunkiem, że będzie się ładnie wpasowywać bez nadmiernego szpachlowania. I tu mam wątpliwości, których to zdjęcie nie rozwiewa.

10 godzin temu, HKK napisał:

Obserwuję z zaciekawieniem. Ja bym chyba próbował zreplikować podejście QB i zrobić cały górny panel. Czy razem z usterzeniem pionowym, czy bez, to do zastanowienia. Sama płetwa to rozwiązanie ok pod warunkiem, że będzie się ładnie wpasowywać bez nadmiernego szpachlowania. I tu mam wątpliwości, których to zdjęcie nie rozwiewa.

Musisz na chwilę obecną spróbować mi uwierzyć, że płetwa bardzo ładnie przylega do kadłuba (trzeba tylko trochę plastiku zdjąć z podstawy statecznika). Przy stateczniku będzie na połączeniu delikatna zabawa szpachlą - a napomnę tylko, że nienawidzę tego typu zabaw, więc mój entuzjazm brzmi dobrze ^^.  Lepsze zdjęcie będzie we warsztatowym wątku, ale najpierw zmaluję kabinę. Tutaj na zdjęciu trochę płetwa odstaje, bo złapane jest tylko na jedną taśmę.

• Like 1