_OldMan_ Napisano 16 Grudnia 2025 Share Napisano 16 Grudnia 2025 10 godzin temu, HKK napisał: A w przerwach nostalgia, Powoli acz stopniowo w 1/35 A do tego koniecznie N126. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2025 (edytowane) Silnik będzie miał jakieś 15mm szerokości więc z detalami postanowiłem nie będę przesadzać. Tutaj oczywiście elementów jeszcze trochę dojdzie. Wydech, skrzynia biegów, pompa itp Edytowane 17 Grudnia 2025 przez HKK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia (edytowane) Inne projekty powoli do przodu, ale ten już niemal gotowy. W 1/72 i 1/48. Z formą do vacu i maskami. Edytowane 4 Stycznia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Czyżby tylna wieżyczka Boulton Paul do Liberatora naszego / Coastal Command? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia (edytowane) 33 minuty temu, socjo1 napisał: Czyżby tylna wieżyczka Boulton Paul do Liberatora naszego Jeszcze nie. Ale jest w następnej kolejności razem z odpowiednim vacu do oszklenia dziobu. Na razie to FN-5 do Wellingtona Ic. Dziobowa i ogonowa. Edytowane 4 Stycznia przez HKK 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Zmontowałem i pomalowałem dla celów prezentacji. 1/72 ale szczegóły powinny wystarczyć po powiększeniu do 1/48. Zielony robiony pisakiem AK i już nie bawiłem się w jego poprawki. Drukowany element przeźroczysty będzie wymagał trochę pracy jak zwykle przy żywicy. Vacu jeszcze nie nie jest gotowe. Ale w razie czego jest opcja dla leniwych. Wnętrze wieżyczki pasuje do Airfixa Wnętrze nie było klejone i się trochę zapadło do środka przy montowaniu do kadłuba. Stąd km-y za wysoko. Ale wszystko raczej pasuje. Edytowane 6 Stycznia przez HKK 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Łoooo Panie, zajumałeś mi temat z tą wieżyczką, to był mój plan na ten rok <tryb rozsierdzonego Kniazia>. A tak na poważnie to super, zwłaszcza że przewidziałeś opcje dla leniwych, bo dokładnie taką chciałem. Wykonanie jak zwykle - czyli super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia 18 minut temu, ArtuRze napisał: zajumałeś mi temat z tą wieżyczką To może jakoś nieformalnie zsynchronizujemy projekty. Ja się przymierzam do zrobienia wersji FN5 do Lancastera (przednia wieżyczka) bo zmiany powinny być niewielkie. A potem jak wspominałem, może tylna wieżyczka BP do "polskich" Liberatorów. Ew. wczesne wieżyczki do B-24 (A6A), szczególnie przednia bo nie ma jej w żadnym zestawie (pomijając Eduardowy przepak Hasegawy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia W kontekście Wellingtona, będziesz coś jeszcze modelował? Bo miałem w planach się zająć też częścią kratownic, wręgami oraz jako tako wnętrzem, ale najbliższe miesiące na pewno spędzę na innych priorytetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, ArtuRze napisał: W kontekście Wellingtona, będziesz coś jeszcze modelował? Nie mam takich planów. Przednia wieżyczka do Lanca pewnie się szybko ziści. Ale przede wszystkim muszę skończyć RWD-6 i będę kontynuował Malucha. Te wieżyczki do B-24 to tak na boku. Chciałbym zobić też wczesne Merliny z łożem do Spitfire I, II, V od IBG i późnego do Armowych Mustangów. A jeszcze mam zaczętego PZL-26... ech... życia nie starczy. Edytowane 8 Stycznia przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia Vacu gotowe. https://cults3d.com/en/3d-model/game/fn5-turrets-for-airfix-vickers-wellington-1-72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Cześć, chciałem zapytać znawców w temacie wydruku. Planuję zakup drukarki, na oku mam coś od Anyqubic. Model Anycubic Photon Mono 4 Ultra lub Anycubic Photon Mono 4..... Planuję zaprojektować pod swoje modele lotnicze 1:48 dodatki typu: silniki, otwarte luki z elektroniką, uzbrojeniem itp. Czy podane wyżej modele będą dobre dla takich elementów? Do projektowania raczej Blender, kiedyś modelowałem w 3DSMax więc, ogólne rozeznanie w temacie budowy brył mam. Drukarka raczej do wydruku w/w wspomnianych dodatków, może jakiś własny model....kto wie. Na razie rozeznaje temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia (edytowane) 18 godzin temu, raptorf22 napisał: Model Anycubic Photon Mono 4 Ultra lub Anycubic Photon Mono 4..... Tylko ten pierwszy. Cena nieznacznie wyższa, ale różnice istotne: Ultra ma lepsze źródło światła (COB) ze znacznie większą jednorodnością oświetlenia ekranu. Co się bezpośrednio przekłada na jakość i powtarzalność wydruku. Ultra ma większy ekran dotykowy z wygodniejszym i lepszym interfejsem Ultra ma WiFi co umożliwia przesyłanie plików bez mozolnego kopiowania na USB i przenoszenia na drukarkę. Oraz zdalny monitoring wydruku na smartfonie lub PC. Ultra ma czujnik oporu stolika wykrywający śmieci w zbiorniku, niski poziom żywicy i zbyt małą siłę odrywu czyli defekty w trakcie druku. Ultra ma algorytm inteligentnego podnoszenia stolika i regulacji czasu wygaszania, co potrafi znacznie przyśpieszyć wydruk. Do akcesoriów w 1:48 ten rozmiar w zupełności wystarczy. Do całych modeli - tylko niewielkich. W zasadzie, to średnioformatowa drukarka prawie zawsze będzie lepszym wyborem ze względu na większą elestyczność i wyposażenie przy tylko nieco wyższej cenie . Ale jeśli ktoś nie ma warunków (przede wszystkim dedykowanego pomieszczenia na warsztat) to Photon 4 Ultra jest jak najbardziej godna polecenia. PS. Oprogramowanie Anycubica daje możliwość stworzenia pliku do kalibracji czasu naświetlania (RERF). Ale ta opcja jest nieaktywna dla modelu Photon Mono 4 (bez Ultra). Edytowane 9 Stycznia przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Stycznia Autor Share Napisano 12 Stycznia Inna wersja tylnej ściany wieżyczki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Stycznia Autor Share Napisano 19 Stycznia Uaktualniony model górnych pokryw silnika do P-51. W skali 1/72 i po wydrukowaniu pasuje do zestawu Eduarda P-51D oraz Army P-51B/C. Nie posiadam P-51D z AH więc tu nie gwarantuję pasowania. Element przyda się jeśli ktoś eksponuje silnik a jednocześnie chce mieć pokrywy które da się założyć bez klejenia i mieć wersję z czystą linią kadłuba. Co w przypadku pokryw z istniejących zestawów żywicznych i 3D zwykle nie jest możliwe. Tutaj pokrywy są na tyle cienkie, że nie powinno być problemu. Na dodatek, Brassin Edka z przedziałem silnika ma te pokrywy dość średnio wydrukowane z wyraźnymi liniami warstw. Co wymaga szlifowania, ale z drugiej strony likwiduje detale powierzchni. Starałem się, żeby ten problem nie wystąpił. Dla demonstracji wydruk został pokryty Surfacerem 1200 i zapuszczony washem bez polerowania. Nierównomierne rozmieszczenie dzusów na dole wynika z dokumentacji zdjęciowej. https://cults3d.com/en/3d-model/game/p-51d-engine-covers-1-72-for-eduard-and-ah-kits 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia Klapa P-36, podejście milion pięcset sto dziewięcset po wcześniejszych klapach. Wspomagane oryginalnymi blueprintami ze strony aircorps: wczesne drzwiczki do spita IBG, jeszcze do narysowania wersja z klameczką: Tablica przyrządów do kucyka od AH, bije się z myślami czy pozostać przy pierwotnym planie transplantancji centralnego panelu z zestawu, czy nie. Tablica robiona pod zestawowe kalki: Tutaj poważniejsza robótka w trakcie: Tamiya już miała swój czas na ogarnięcie tematu, a za zmagania z Quickboostem podziękuję grzecznie: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia 14 godzin temu, ArtuRze napisał: Tablica przyrządów do kucyka od AH, bije się z myślami czy pozostać przy pierwotnym planie transplantancji centralnego panelu z zestawu, czy nie. Tablica robiona pod zestawowe kalki: Jak na 72 to nawet za szczegółowa. Ale zawsze to lepiej pod kątem przeskalowania. A który panel masz na myśli? Ten na dole, którego tu nie ma? Ja myślę, że lepiej dorobić. Nie widzę korzyści z używania tu czegokolwiek zestawowego. 14 godzin temu, ArtuRze napisał: Tamiya już miała swój czas na ogarnięcie tematu, a za zmagania z Quickboostem podziękuję grzecznie: Obserwuję z zaciekawieniem. Ja bym chyba próbował zreplikować podejście QB i zrobić cały górny panel. Czy razem z usterzeniem pionowym, czy bez, to do zastanowienia. Sama płetwa to rozwiązanie ok pod warunkiem, że będzie się ładnie wpasowywać bez nadmiernego szpachlowania. I tu mam wątpliwości, których to zdjęcie nie rozwiewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia (edytowane) Przy okazji wieżyczki udostępniłem takie cuś, bo może się przydać przy przeróżnych projektach. A powinno dać się przeskalować nawet do 1/32 https://cults3d.com/en/3d-model/game/british-vickers-browning-303-mk-ii-aircraft-machine-gun Edytowane 20 Stycznia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia 10 godzin temu, HKK napisał: Obserwuję z zaciekawieniem. Ja bym chyba próbował zreplikować podejście QB i zrobić cały górny panel. Czy razem z usterzeniem pionowym, czy bez, to do zastanowienia. Sama płetwa to rozwiązanie ok pod warunkiem, że będzie się ładnie wpasowywać bez nadmiernego szpachlowania. I tu mam wątpliwości, których to zdjęcie nie rozwiewa. Musisz na chwilę obecną spróbować mi uwierzyć, że płetwa bardzo ładnie przylega do kadłuba (trzeba tylko trochę plastiku zdjąć z podstawy statecznika). Przy stateczniku będzie na połączeniu delikatna zabawa szpachlą - a napomnę tylko, że nienawidzę tego typu zabaw, więc mój entuzjazm brzmi dobrze ^^. Lepsze zdjęcie będzie we warsztatowym wątku, ale najpierw zmaluję kabinę. Tutaj na zdjęciu trochę płetwa odstaje, bo złapane jest tylko na jedną taśmę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia Wydruki zrobione przy użyciu elastycznej żywicy do figurek. W 1/32 i 1/48 może być, ale w 1/72 lufa jest już trochę zbyt "gumowa" jak na mój gust. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi