HKK Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca (edytowane) Gaźnik został dodany, choć dość uproszczony. https://cults3d.com/en/3d-model/game/rolls-royce-merlin-45-engine-for-ibg-spitfire-mk-v-1-72 Edytowane 23 Marca przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca Myślałem, że to koniec moich zmagań z wczesnym Merlinem ale cóż... Okazuje się, że Merlin Mk XII któy był stosowany w Spitfire II całkiem znacznie różni się zewnętrznie. A to z powodu zastosowania rozrusznika nabojowego Coffmana. Więc skoro modele Spita I i V z IBG mają wyrzeźbione silniki, to nie było rady i dwójka też powinna go dostać. Zdjęć przedstawiających montaż rozrusznika w Spitfire nie ma zbyt wiele w sieci. Na szczęście znalazłem coś takiego. Podstawowe elementy które trzeba było dorobić/przerobić: Na Cults na razie nie wrzucam, bo ze względu na zmiany mające wpływ na montaż silnika, musiałbym najpierw wydrukować komplet i poskładać dla pewności. A mi sie nie chce. Muszę odpocząć od Merlinów Jeśli będę budował Mk II, to może wtedy. Jakby komuś zależało na tym silniku, niech pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) A jednak... Wydrukowałem i poskładałem bez dokładnej obróbki, malowania (tylko podkład) i montażu w modelu. Render z elementami które uległy zmianie w stosunku do Mk III https://cults3d.com/en/3d-model/game/rolls-royce-merlin-xii-engine-for-ibg-spitfire-mk-ii-1-72 A skoro nikt poza mną się nie kwapi żeby cokolwiek tu pokazywać, to myślę, że na tym skończę Was zanudzać moimi projektami. Zawsze możecie zaglądać na cults w razie co. Edytowane 1 Kwietnia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 25 minut temu, HKK napisał: A skoro nikt poza mną się nie kwapi żeby cokolwiek tu pokazywać, to myślę, że na tym skończę Was zanudzać moimi projektami. Trzeba mieć co pokazywać. Trochę zawyżyłeś poziom. Nie będę się wypowiadał za kolegów ale ja z przyjemnością oglądam Twoje prace. Nie wypowiadam się specjalnie bo aktualnie samoloty nie są obszarem moich zainteresowań ale mnie nie zanudzasz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, HKK napisał: A skoro nikt poza mną się nie kwapi żeby cokolwiek tu pokazywać To może ja dołączę. Prototypowy wydruk silnika (skala 1:72), wykonany w celu sprawdzenia czy w ogóle da się to wydrukować. Widać błędy druku, ale jest nadzieja. Póki co nie piszę co to i do czego to. Myślę, że za jakiś czas zleceniodawca nas zadziwi efektem Edytowane 1 Kwietnia przez Aleksander z Zalasu Doprecyzowanie skali 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia 12 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał: w celu sprawdzenia czy w ogóle da się to wydrukować Ja czasem oprócz podpór ustawianych w slicerze, daję dodatkowe elementy w samym modelu które umożliwiają dodanie ekstra supportów lub pozbycie się tych kłopotliwych. Takie elementy po wydrukowaniu można łatwo odciąć a stanowią nieocenioną pomoc przy druku. Np ten element zaznaczony na niebiesko: W oryginale nie występuje ale umożliwia "bezkarne" dodanie dodatkowych supportów oraz usztywnia całą kostrukcję podczas druku i montażu. Potem można go odciąc już na zmontowanym modelu przed przyklejeniem wydechów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia To ja też napiszę - jakiś czas temu opracowałem konwersję do ciężarówek Rodziny M35 z wariantu A2 (napędzanego silnikiem Diesla - taki wariant jest w zestawach firmy AFV Club) do wariantu napędzanego silnikiem benzynowym: Błotniki są wydrukowane razem i można je przykleić do ramy "w jednym kawałku" a potem wycina się podpórki pomocnicze w miejscach zaznaczonych na czerwono na zdjęciu poniżej i wtedy jest miejsce na zamontowanie makiety spodu silnika benzynowego: Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia Trochę uzbrojenia: SPPU-22: Belka BD3-UMK2A: Śmigło do Tu-2 Gadżety do TS-11: Z takich ciekawszych to chyba tyle. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia Projekt wózka na łopaty Wirnika Nośnego do Sokoła: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Kwietnia Autor Share Napisano 28 Kwietnia 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia W dniu 11.04.2026 o 21:26, Aleksander z Zalasu napisał: Projekt wózka na łopaty Wirnika Nośnego do Sokoła: Po lekkiej przeróbce Top Fuel Dragster 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi