Skocz do zawartości

Własne dodatki. Modele i wydruki 3d.

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem, że to koniec moich zmagań z wczesnym Merlinem ale cóż...

Okazuje się, że Merlin Mk XII któy był stosowany w Spitfire II całkiem znacznie różni się zewnętrznie. A to z powodu zastosowania rozrusznika nabojowego Coffmana. Więc skoro modele Spita I i V z IBG mają wyrzeźbione silniki, to nie było rady i dwójka też powinna go dostać. Zdjęć przedstawiających montaż rozrusznika w Spitfire nie ma zbyt wiele w sieci.

raf-spitfire-merlin-engine-starter-cartridge-tin_10453_pic8_size4.thumb.jpg.0c180a26e383f8d0dc021a0917382229.jpg

Na szczęście znalazłem coś takiego.

155-6.jpg

Podstawowe elementy które trzeba było dorobić/przerobić:

image.thumb.png.c63acc8ad897c324c4ae5ad609b86586.png

Na Cults na razie nie wrzucam, bo ze względu na zmiany mające wpływ na montaż silnika, musiałbym najpierw wydrukować komplet i poskładać dla pewności. A mi sie nie chce. Muszę odpocząć od Merlinów 🙄  Jeśli będę budował Mk II, to może wtedy. Jakby komuś zależało na tym silniku, niech pisze. 

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

A jednak...

Wydrukowałem i poskładałem bez dokładnej obróbki, malowania (tylko podkład) i montażu w modelu.

P4010022.thumb.jpg.6de247beaad0ce7f496e155ab542be10.jpgP4010023.thumb.jpg.7f7abe20819312db76171709132a75bc.jpg

Render z elementami które uległy zmianie w stosunku do Mk III

1787275990_MerlinXIIrender2.jpg.34a92ecd200d18ef3808efdb61dbed07.jpg

https://cults3d.com/en/3d-model/game/rolls-royce-merlin-xii-engine-for-ibg-spitfire-mk-ii-1-72

A skoro nikt poza mną się nie kwapi żeby cokolwiek tu pokazywać, to myślę, że na tym skończę Was zanudzać moimi projektami. Zawsze możecie zaglądać na cults w razie co.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

25 minut temu, HKK napisał:

A skoro nikt poza mną się nie kwapi żeby cokolwiek tu pokazywać, to myślę, że na tym skończę Was zanudzać moimi projektami.

Trzeba mieć co pokazywać. Trochę zawyżyłeś poziom. :wojo:
Nie będę się wypowiadał za kolegów ale ja z przyjemnością oglądam Twoje prace. Nie wypowiadam się specjalnie bo aktualnie samoloty nie są obszarem moich zainteresowań ale mnie nie zanudzasz,

2 godziny temu, HKK napisał:

A skoro nikt poza mną się nie kwapi żeby cokolwiek tu pokazywać

To może ja dołączę.

Prototypowy wydruk silnika (skala 1:72), wykonany w celu sprawdzenia czy w ogóle da się to wydrukować. Widać błędy druku, ale jest nadzieja.

Póki co nie piszę co to i do czego to. Myślę, że za jakiś czas zleceniodawca nas zadziwi efektem 🙂

942284631_IMG_20260326_1938532062.jpg.ccabfa2b74553dd97b5d2417d9568616.jpg

1708039193_IMG_20260326_1939018082.jpg.d4a42c42c5d7c7d1a07f0c7cc0004772.jpg

Edytowane przez Aleksander z Zalasu
Doprecyzowanie skali
  • Like 2
  • Thanks 1

12 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał:

w celu sprawdzenia czy w ogóle da się to wydrukować

Ja czasem oprócz podpór ustawianych w slicerze, daję dodatkowe elementy w samym modelu które umożliwiają dodanie ekstra supportów lub pozbycie się tych kłopotliwych. Takie elementy po wydrukowaniu można łatwo odciąć a stanowią nieocenioną pomoc przy druku.

Np ten element zaznaczony na niebiesko:

image.thumb.png.50cc49a1d30ca977104c81de5e1a52a0.png

W oryginale nie występuje ale umożliwia "bezkarne" dodanie dodatkowych supportów oraz usztywnia całą kostrukcję podczas druku i montażu. Potem można go odciąc już na zmontowanym modelu przed przyklejeniem wydechów.

• Like 2

To ja też napiszę - jakiś czas temu opracowałem konwersję do ciężarówek Rodziny M35 z wariantu A2 (napędzanego silnikiem Diesla - taki wariant jest w zestawach firmy AFV Club) do wariantu napędzanego silnikiem benzynowym:

image.png

Błotniki są wydrukowane razem i można je przykleić do ramy "w jednym kawałku" a potem wycina się podpórki pomocnicze w miejscach zaznaczonych na czerwono na zdjęciu poniżej i wtedy jest miejsce na zamontowanie makiety spodu silnika benzynowego:

chassis06.jpg

chassis07.jpg

M49_10a.jpg

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Paweł

• Like 7

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...