Skocz do zawartości

F4U-2 Tamiya 1/72

Karol

Rekomendowane odpowiedzi

Model wykonany z zestawy Tamiya, który właściwie skleja się sam.  Dodałem do niego komory, radar oraz silnik Airesa, fotel, pasy i tablica Yahoo, koła podwozia, klapy komór i powierzchnie sterowe z Black Doga. Malowany w barwach US Navy więc samolot pozbawiony wyrzutników bombowych (te z Marines je podobno powinny mieć). Malowanie oparłem o informacje na temat malowania nocnych korsarzy z marynarki.

QKgY3ds.jpeg

qcwVE0Z.jpeg

vPySyPj.jpeg

0j9jkuJ.jpeg

nMo4luF.jpeg

fyjhpIf.jpeg

• Like 9

Rzadki Corsair na forach i w tej skali. Bardzo ładne, subtelne brudzenie. Jak dla mnie git.

• Like 1

Na pierwszy rzut oka rzeczywiście wygląda fajnie. Na kolejne rzuty pojawiają się problemy z kwerendą oryginału. To zostańmy przy pierwszym :).

Ale  o jedną rzecz muszę spytać.  Co to jest to coś wystające z kadłuba tuż za kabiną pilota, po prawej stronie?

• Like 1

To że extra zrobiony i się podoba to pikuś.

Powiedz skąd go masz(odpowiedź będzie że z szafy), brakuje mi takiego do kolekcji i za groma nigdzie nie idzie go dostać. W sensie chodzi o tą wersję z "gołębnikiem na dachu". Nie rozumiem polityki niektórych firm, mają model ale go nie puszczają.

• Like 2

4 godziny temu, greatgonzo napisał:

Na pierwszy rzut oka rzeczywiście wygląda fajnie. Na kolejne rzuty pojawiają się problemy z kwerendą oryginału. To zostańmy przy pierwszym :).

Ale  o jedną rzecz muszę spytać.  Co to jest to coś wystające z kadłuba tuż za kabiną pilota, po prawej stronie?

W założeniu miało to być mocowanie przewodu anteny biegnącej do szczytu steru wysokości. Mocowanie to uległo uszkodzeniu w trakcie budowy a kiedy tam coś wstawiałem to ciągle mi odpadało. Wreszcie wkleiłem tam grubszy kawałek, który już nie odpada aczkolwiek delikatnie mówiąc brak mu finezji...no cóż kolejna nauczka.

1 godzinę temu, jmx62 napisał:

To że extra zrobiony i się podoba to pikuś.

Powiedz skąd go masz(odpowiedź będzie że z szafy), brakuje mi takiego do kolekcji i za groma nigdzie nie idzie go dostać. W sensie chodzi o tą wersję z "gołębnikiem na dachu". Nie rozumiem polityki niektórych firm, mają model ale go nie puszczają.

Swojego kupiłem na mojehobby coś koło 2019 i wtedy nie było problemu z ich dostępnością.

Ciekawy. Tez takiego mam do zrobienia. Zainteresowało mnie że ten Twój nie ma praktycznie żadnych oznaczeń dywizjonowych ani numerów.... poza tymi na osłonach goleni.

Edytowane przez zegeye

38 minut temu, zegeye napisał:

Ciekawy. Tez takiego mam do zrobienia. Zainteresowało mnie że ten Twój nie ma praktycznie żadnych oznaczeń dywizjonowych ani numerów.... poza tymi na osłonach goleni.

Tak zgadza się. Możliwe, że miał także numer naniesiony na burtach  ale ze zdjęcia na, którym się wzorowałem nie można tego jednoznacznie stwierdzić więc dałem tylko numery tam gdzie są widoczne. 

3 godziny temu, greatgonzo napisał:

Moim zdaniem na Intrepidzie tak było. Numerów bocznych nie widzę ani na Twoim, ani na pierwszoplanowej 10.

Ale oznaki pod wiatrochronem brakuje.

Vought F4U 2 Corsairs from VMF(N) 532 on board CVE 92 USS Windham Bay 12th Jul 1945 02

No niestety brakuje..