Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Będę starał się zrobić z tego zestawu coś co będzie przypominać F-15E. Wszystkie wady tego zestawu zostały wymienione przy okazji in-boxa. Ogólnie szpachlówka to podstawowe narzędzie przy budowie modelu. Pierwszy raz stosuję blaszkę do kabiny i jest to jakieś dla mnie nowe doświadczenie. Wrzucam na początek kilka fotek, w miarę postępów będę aktualizował.

Pozdrawiam

100_4012.jpg

100_4016.jpg

100_4017.jpg

100_4022.jpg

100_4027.jpg

100_4029.jpg

100_4032.jpg

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zdjęcia robiłem w kuchni gdzie sobie wieczorami dłubię a mam tam dość kiepskie światło. W sumie model mały nie jest, ale to tylko( albo aż) 72-ka, w 1/32 to by robił wrażenie. Miałem gotowe CBU-87 ale parę sztuk zginęło ( Ja nie brałem - syn szedł w zaparte). Znalazły się, ale nie wszystkie po paru dniach pod tapczanem. W zestwie były na szczęście jeszcze 12 sztuk Mk-82 i tak zostanie + 4 x AIM-9 + zbiornik +zasobnik nawigacyjny i celowniczy. Najbardziej obawiam się kalek, mam HDL ale są dość stare i wyglądają podejrzanie. Jest sporo napisów eksploatacyjnych co przy ewentualnym srebrzeniu może powalić cały model. Ale ja tu o kalkach a model dopiero się wykluwa w bólach. Jeszcze trzeba uważać na przednią goleń podwozia - bardzo delikatne może się złamać jak za bardzo obciążymy przód. Brudzenia tutaj nie przewiduje, z reguły F-15E są dość czyste- małe pobrudzenie podwozia i bardzo lekkie zapuszczenie lini podziałowych. To na razie tyle.

Hej

Napisano

Witam. Czekałem aż wrzucisz tę relację i się doczekałem Ja bym tego na 25% nie ocenił - raczej jakieś 15-20%. Zrobiłem ten model ze dwa lata temu i mam raczej mieszane odczucia. O błedach pisałem w in-boxie.

Tutaj proszę stronka, która może być pomocna:

http://www.f-15estrikeeagle.com/howto/bob/bob.htm

A tu tak na dowód, że ten model jednak daje się złożyć

F-15E%20002.jpg

Edit:

Nie wiem czemu tak piszecie, że to taki duży model. Powiedziałbym, że raczej średniej wielkości. I chodzi mi generalnie o modele w 72.

Aha, ja swojego obłożyłem czym się dało, brakuje tylko laserówek Tak więc są: 12x Mk82, 2xAIM-9, 2xAIM-120, 2xAIM-7, 3xCBU-87 no i zbiornik. Szkoda, że nie dali dwóch - można by było zrobić fajny zestaw np z Zatoki.

pzdr

Edit2:

Pamiętaj zrobić bąbel na pokrywach od podwozia głównego.

Napisano

Kupę lat temu robiłem ten model w 1:32, faktycznie wyglądał imponująco

Napisano

Ostach- Twój wygląda całkiem, całkiem mam zamiar zrobić nie gorszego. Szkoda że w zestawie jest jeden zbiornik, podoba mi się konfiguracja z dwoma zbiornikami. Kalki też chyba u Ciebie z HDL-a. Osłone radaru pomalowałeś innym odcieniem szarości czy uzyskałeś tą różnice polerką?

Tornado- ja przez długi czas siedziałem w kartonie 1/33 i nie miałem juz gdzie ustawiać tych kolosów dlatego przeszedłem na plastik 1/72

Napisano
Ostach- Twój wygląda całkiem, całkiem mam zamiar zrobić nie gorszego. Szkoda że w zestawie jest jeden zbiornik, podoba mi się konfiguracja z dwoma zbiornikami. Kalki też chyba u Ciebie z HDL-a. Osłone radaru pomalowałeś innym odcieniem szarości czy uzyskałeś tą różnice polerką?
Wygląda tak bo zdjęcie małe i plan ogólny ;] Tak, miałem dokładnie te same kalki co Ty. I do tych jak i zestawowych nie miałem zaufania... Osłona radaru jest pomalowana są samą farbą co całość - MM Gunship gray akrylowa, z tym, że nie jest polakierowana.
Napisano

Koledzy z Academy da się zrobić ładnie prezentujący się model, ale niestety daje modelarzowi dodatkowe atrakcje w postaci kiepskiego spasowania części, kompletnie niepasującego wlotu powietrza, gołej kabiny itp. Znacznie lepszy i droższy jest produkt Hasegawy.

Aktualnie dłubie ten sam model ale wersję C, plus kokpit z Parta oraz kalki z malowaniem agresorów z 65 Eskadry. Coś miłego dla oka z tego wyjdzie.

Napisano

Przepraszam za oftopic , ale czk ktoś z kolegów miał do czynienia z F-15C z Hobby Bossa

Sam mam w planach popełnienie repliki tej maszyny ( "czerwona 204" z 11.PLM z Wrocławia ) i szukam najlepszego zestawu .

Ze względu na stosunek cena-jakość zdecydowałem się już prawie na Academy , ale wciąż się waham ...

PZDR

Napisano

Widziałem model HB, nic specjalnego, wydaje mi się że już Academy jest delikatniejsze. Tutaj masz IBOX

Lepiej zainwestować w Hasegawe, jest lepsza, koszt ok 55 zł.

Napisano

Co do tej Hasy. Jak z jej liniami? U lucka kosztuje to cos ok 10$ tylko zeby nie było skuchy tak jak z Tomcatem, który jest robiony w dwóch wersjach, full wypas i lamus.

PS tez przepraszam.

Napisano

Powoli kończę kabinę. Plan na nastepny tydzień - spasować kabinę z kadłubem, co nie będzie łatwe bo dolna część do której dostawia się kabinę jest zwichrowana. Muszę to jakoś na gorąco odkształcić do właściwej symetri. No i spasować konforemne, to też nie będzie łatwe. Generalnie to chciałbym zkończyć ten model i jak najszybciej o nim zapomnieć.

Pozdrawiam

100_4036.jpg

100_4039.jpg

100_4041.jpg

Napisano

Na razie wstępne przymiarki do pasowania kabiny z resztą kadłuba. W tygodniu nie dam rady popchnąć roboty ale w weekend nadgonię.

100_4044.jpg

Napisano

Co do zdjęć to lepszych nie zrobię, za mało światła(robię póżnym wieczorem) aparat małpa 5Mpx a z lampą błyskową wychodzą jeszcze gorzej. W galeri jak go skonczę będą dobre zdjęcia Canonem 350D (służbowy) przy dziennym świetle.

Napisano

Bryła kadłuba oszpachlowana, wyszlifowana jeszcze tylko muszę odtworzyć zatarte linie podziału i w tym tygodniu malowanie:

100_4087.jpg

I jeszcze zdjęcie kokpitu dla kol. Ostacha lepszej fotki już nie zrobie (5Mpx małpa). Fotele są na razie tylko wsunięte pózniej wyreguluje ich wysokość.

Pozdrawiam

100_4083.jpg

Napisano

Widzę, że szpachli poszło całkiem sporo. Koło wnęk podwozia pewnie dałeś z pół kilograma Kokpit wygląda super

keep up good work!

Napisano

No nie wiem. CFT nie pasują w żaden sposób, mają po prostu zły kształt. Musiałyby być rozciągnięte w kilku wymiarach żeby pasować.

Napisano

Wtedy pasowały znośnie.

P1070439.jpg

zdjęcie zrobione przed chwilą. Model robiony na początku lat 90-tych ubiegłego wieku, w czasach radosnej tffórczoości. Malowany pędzlem.