Leszek.Sz. Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Będę starał się zrobić z tego zestawu coś co będzie przypominać F-15E. Wszystkie wady tego zestawu zostały wymienione przy okazji in-boxa. Ogólnie szpachlówka to podstawowe narzędzie przy budowie modelu. Pierwszy raz stosuję blaszkę do kabiny i jest to jakieś dla mnie nowe doświadczenie. Wrzucam na początek kilka fotek, w miarę postępów będę aktualizował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Wreszcie! Masz już pierwszego kibica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Duże toto... Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 No to zasiadam i oglądam. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 Zdjęcia robiłem w kuchni gdzie sobie wieczorami dłubię a mam tam dość kiepskie światło. W sumie model mały nie jest, ale to tylko( albo aż) 72-ka, w 1/32 to by robił wrażenie. Miałem gotowe CBU-87 ale parę sztuk zginęło ( Ja nie brałem - syn szedł w zaparte). Znalazły się, ale nie wszystkie po paru dniach pod tapczanem. W zestwie były na szczęście jeszcze 12 sztuk Mk-82 i tak zostanie + 4 x AIM-9 + zbiornik +zasobnik nawigacyjny i celowniczy. Najbardziej obawiam się kalek, mam HDL ale są dość stare i wyglądają podejrzanie. Jest sporo napisów eksploatacyjnych co przy ewentualnym srebrzeniu może powalić cały model. Ale ja tu o kalkach a model dopiero się wykluwa w bólach. Jeszcze trzeba uważać na przednią goleń podwozia - bardzo delikatne może się złamać jak za bardzo obciążymy przód. Brudzenia tutaj nie przewiduje, z reguły F-15E są dość czyste- małe pobrudzenie podwozia i bardzo lekkie zapuszczenie lini podziałowych. To na razie tyle. Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Witam. Czekałem aż wrzucisz tę relację i się doczekałem Ja bym tego na 25% nie ocenił - raczej jakieś 15-20%. Zrobiłem ten model ze dwa lata temu i mam raczej mieszane odczucia. O błedach pisałem w in-boxie. Tutaj proszę stronka, która może być pomocna: http://www.f-15estrikeeagle.com/howto/bob/bob.htm A tu tak na dowód, że ten model jednak daje się złożyć Edit: Nie wiem czemu tak piszecie, że to taki duży model. Powiedziałbym, że raczej średniej wielkości. I chodzi mi generalnie o modele w 72. Aha, ja swojego obłożyłem czym się dało, brakuje tylko laserówek Tak więc są: 12x Mk82, 2xAIM-9, 2xAIM-120, 2xAIM-7, 3xCBU-87 no i zbiornik. Szkoda, że nie dali dwóch - można by było zrobić fajny zestaw np z Zatoki. pzdr Edit2: Pamiętaj zrobić bąbel na pokrywach od podwozia głównego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Kupę lat temu robiłem ten model w 1:32, faktycznie wyglądał imponująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 Ostach- Twój wygląda całkiem, całkiem mam zamiar zrobić nie gorszego. Szkoda że w zestawie jest jeden zbiornik, podoba mi się konfiguracja z dwoma zbiornikami. Kalki też chyba u Ciebie z HDL-a. Osłone radaru pomalowałeś innym odcieniem szarości czy uzyskałeś tą różnice polerką? Tornado- ja przez długi czas siedziałem w kartonie 1/33 i nie miałem juz gdzie ustawiać tych kolosów dlatego przeszedłem na plastik 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Ostach- Twój wygląda całkiem, całkiem mam zamiar zrobić nie gorszego. Szkoda że w zestawie jest jeden zbiornik, podoba mi się konfiguracja z dwoma zbiornikami. Kalki też chyba u Ciebie z HDL-a. Osłone radaru pomalowałeś innym odcieniem szarości czy uzyskałeś tą różnice polerką? Wygląda tak bo zdjęcie małe i plan ogólny ;] Tak, miałem dokładnie te same kalki co Ty. I do tych jak i zestawowych nie miałem zaufania... Osłona radaru jest pomalowana są samą farbą co całość - MM Gunship gray akrylowa, z tym, że nie jest polakierowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Koledzy z Academy da się zrobić ładnie prezentujący się model, ale niestety daje modelarzowi dodatkowe atrakcje w postaci kiepskiego spasowania części, kompletnie niepasującego wlotu powietrza, gołej kabiny itp. Znacznie lepszy i droższy jest produkt Hasegawy. Aktualnie dłubie ten sam model ale wersję C, plus kokpit z Parta oraz kalki z malowaniem agresorów z 65 Eskadry. Coś miłego dla oka z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Przepraszam za oftopic , ale czk ktoś z kolegów miał do czynienia z F-15C z Hobby Bossa Sam mam w planach popełnienie repliki tej maszyny ( "czerwona 204" z 11.PLM z Wrocławia ) i szukam najlepszego zestawu . Ze względu na stosunek cena-jakość zdecydowałem się już prawie na Academy , ale wciąż się waham ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Widziałem model HB, nic specjalnego, wydaje mi się że już Academy jest delikatniejsze. Tutaj masz IBOX Lepiej zainwestować w Hasegawe, jest lepsza, koszt ok 55 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Co do tej Hasy. Jak z jej liniami? U lucka kosztuje to cos ok 10$ tylko zeby nie było skuchy tak jak z Tomcatem, który jest robiony w dwóch wersjach, full wypas i lamus. PS tez przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Listopada 2008 Autor Share Napisano 22 Listopada 2008 Powoli kończę kabinę. Plan na nastepny tydzień - spasować kabinę z kadłubem, co nie będzie łatwe bo dolna część do której dostawia się kabinę jest zwichrowana. Muszę to jakoś na gorąco odkształcić do właściwej symetri. No i spasować konforemne, to też nie będzie łatwe. Generalnie to chciałbym zkończyć ten model i jak najszybciej o nim zapomnieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 Na razie wstępne przymiarki do pasowania kabiny z resztą kadłuba. W tygodniu nie dam rady popchnąć roboty ale w weekend nadgonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Kokpit wygląda sympatycznie. Jakbyś jeszcze dał lepsze fotki tegoż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 25 Listopada 2008 Autor Share Napisano 25 Listopada 2008 Co do zdjęć to lepszych nie zrobię, za mało światła(robię póżnym wieczorem) aparat małpa 5Mpx a z lampą błyskową wychodzą jeszcze gorzej. W galeri jak go skonczę będą dobre zdjęcia Canonem 350D (służbowy) przy dziennym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Pasowanie wlotów, konforemnych zbiorników to zadanie dla tych narzędzi - szpachlówki idzie sporo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Bryła kadłuba oszpachlowana, wyszlifowana jeszcze tylko muszę odtworzyć zatarte linie podziału i w tym tygodniu malowanie: I jeszcze zdjęcie kokpitu dla kol. Ostacha lepszej fotki już nie zrobie (5Mpx małpa). Fotele są na razie tylko wsunięte pózniej wyreguluje ich wysokość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Widzę, że szpachli poszło całkiem sporo. Koło wnęk podwozia pewnie dałeś z pół kilograma Kokpit wygląda super keep up good work! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Robiłem go kiedyś, jak się ukazał. Nie wiele wtedy szpachlowałem. Czas robi swoje z formami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 No nie wiem. CFT nie pasują w żaden sposób, mają po prostu zły kształt. Musiałyby być rozciągnięte w kilku wymiarach żeby pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Wtedy pasowały znośnie. zdjęcie zrobione przed chwilą. Model robiony na początku lat 90-tych ubiegłego wieku, w czasach radosnej tffórczoości. Malowany pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 To pewnie wszystkie części sie porozciagały Dzięki za fotkę. Szkoda że teraz nie dają takich bombek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Bombki są z zestawu Italieri -uzbrojenie NATO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi