Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

marek d-jakie kalki leżą na twoim F-15E, strasznie świecą a nie chciałbym czegoś takiego na swoim ''bombowcu'

Chciałem jeszcze zrobić F-15C w malowaniu agresorów ale napewno już nie z zestawu Academy.

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

. Model robiony na początku lat 90-tych ubiegłego wieku, w czasach radosnej tffórczoości. Malowany pędzlem.

Kalki były firmowe, jeżeli dobrze pamiętam. Kładzione na matową farbę, bez lakierów stąd ten błysk.

Napisano

To mnie trochę pocieszyłeś bo w takich warunkach to najlepsze kalki będą świecić. Ja zrezygnuję z części napisów eksploatacyjnych, z hamulca aero napewno. Spróbuję z zestawowymi jak będzie żle to mam w rezerwie jeszcze HDL.

Napisano

A jaka jest alternatywa dla HDL w zakresie F-15E? W grę wchodzą tylko polskie sklepy, Luckymodel nie wchodzi w grę bo nie wiem jak się takie transakcje załatwia.

Napisano

Odpada. Skończę z tym co mam i chcę zapomnieć o tym ''incydencie'' z Academy. Wracam do swoich klimatów ( MiG i Su)

Napisano

Po położeniu pierwszej warstwy farby wyszło parę baboli w postaci niedoszpachlowania przy oględzinach z kilku centymetrów. Trzeba zrobić poprawki i prysnąć farbą jeszcze raz. Na razie model balansuje na granicy czy skończy na półce czy w koszu. Jedyne co mnie pcha do skończenia tego modelu to to że sporo w niego zainwestowałem 45 zł model + 30zł blaszka do kokpitu + 20 kalka z HDL. A mogłem kupić jakąś Hasegawę i się nie męczyć. Zresztą koledzy w in-box przestrzegali.

Napisano

Leszku, zaciskaj zwieracza i do roboty , nie daj się co to takie Academy, jak byś zobaczył SW-4 z Broplanu .

Pamiętaj, że ja także robie model F-15 z Academy.....

Napisano

SW-4 widziałem i dlatego odstąpiłem od tego rękodzieła. Ale widziałem też zrobionego i to nawet bardzo fajnie. Wczoraj kupiłem MiG-21bis Zviezdy i chciałbym go jak najszybciej ruszyć. Dlatego ten F-15 mi tak leży i psuje plan robót.

Pozdrawiam

Do zobaczenia ''pod płotem''

Napisano

Ano, do zobaczyska pod płotem, się wie! musimy się umówić kiedyś, widziałem że byłeś

ps. napisz gdzie widziałeś gotowego sw-4?

Napisano

Całość pryśnięta Modelmasterem Gunship Gray, okolice silników Aluminium Humbrola 27002, wnęki biały mat vallejo air. Po trzech dniach szpachlowania i szlifowania udało mi się spasować część kabinową z kadłubem, bez uskoków szczelin i tym podobnych niespodzianek. Trochę żałuje że nie zrobiłem preshedingu. Teraz jak całość dobrze wyschnie to polerka całości, sido, zapuszczanie lini(delikatne) sido, kalki, mat i święto lasu.

IMG_8266.jpg

Napisano
Trochę żałuje że nie zrobiłem preshedingu.

Zawsze możesz pobawić się w rozjaśnianie- cieniowanie paneli. Spróbuj zabawa przednia.

Napisano
chodzi o suchy pędzel jak jak to robia pancerniacy?

Nie.

zakładam że malujesz aero, rozjaśnij kolor bazowy i maluj po środkach między liniami podziałowymi. Jeżeli się boisz na modelu, zobacz na jakimś złomie.

th_P1050670.jpg

To moja próba z przed pół roku

Napisano

Niby proste, tylko muszę potrenować na boku, czyli jaśniejszy kolor na środek paneli. W sumie efekt taki sam jak przejechanie czarnym po wszystkich liniach i na to bazowy kolor. Zostają ciemne linie a środek jaśniejszy. Na Twoim Zero fajnie to wygląda, zresztą na japońcach można sporo technik postarzajacych uskuteczniać. Dzieki za podpowiedz

Pozdrawiam

Napisano

Dziś pobawiłem się washem z plakatówki - niestety nic nie wyszło, linie podziału za płytkie i plakatówka zeszła przy ścieraniu. Jedynie na zbiorniku gdzie są dość głębokie linie coś zostało. Wróciłem do stanu wyjściowego czyli czysta powierzchnia, dałem dwie warstwy sido z aero i albo zostawię czyściocha albo zaryzykuję olejny wash. Niech dobrze wyschnie lakier a ja w tym czasie podziałam coś z MiG-21bis.

Pozdrawiam

Napisano

W zasadzie koniec tego wątku. Wrzucam ostatnie zdjęcia. Więc tak podsumowując:

Odnośnie washa- miał być z plakatówki(wszystko zlazło przy ścieraniu) został zrobiony olejny( farby dla plastyków). Ścierałem poczatkowo benzyną lakową pózniej wódką(smirnof). Będę musiał pokombinować z white sprit bo benzyna lakowa za szybko paruje i matowi farbę. Tak to wyglądało:

IMG_8319.jpg

Odnośnie kalek - kalki HDL-a poleciały do kosza(gruba i rozlatująca się kalka 24 zł w błoto). Musiałem przeprosić się z zestawowymi, w zasadzie nie były takie złe (większość oznaczeń siadła dobrze) tylko porwała mnie się kalka oznaczenie zaworu do tankowania ( tu w akcie desperacji dałem od F-16)

IMG_8329.jpg

Został mi tylko lakier mat bezbarwny i doklejenie podzespołów z poniższej fotki:

IMG_8327.jpg

Podsumowując - wyszło mi to wszystko poniżej poziomu jaki sobie założyłem ale po raz pierwszy zastosowałem blaszki foto (kokpit) i bardzo mi ta technologia przypasowała. Za parę dni jak to wszystko zbiorę do kupy to wyląduje ten modelik w galerii.

Pozdrawiam fanów współczesnych rur.

Napisano

Fajnie wyszły silniki od spodu ( z góry zresztą też) jak rozymię malowane farbką aluminium i polerowane, oraz napuszczane tą olejną dla plastyków... super model wyszedł...