Leszek.Sz. Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 marek d-jakie kalki leżą na twoim F-15E, strasznie świecą a nie chciałbym czegoś takiego na swoim ''bombowcu' Chciałem jeszcze zrobić F-15C w malowaniu agresorów ale napewno już nie z zestawu Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 . Model robiony na początku lat 90-tych ubiegłego wieku, w czasach radosnej tffórczoości. Malowany pędzlem. Kalki były firmowe, jeżeli dobrze pamiętam. Kładzione na matową farbę, bez lakierów stąd ten błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 To mnie trochę pocieszyłeś bo w takich warunkach to najlepsze kalki będą świecić. Ja zrezygnuję z części napisów eksploatacyjnych, z hamulca aero napewno. Spróbuję z zestawowymi jak będzie żle to mam w rezerwie jeszcze HDL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Może zastanów się nad nowymi? Szkoda nerwów chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 A jaka jest alternatywa dla HDL w zakresie F-15E? W grę wchodzą tylko polskie sklepy, Luckymodel nie wchodzi w grę bo nie wiem jak się takie transakcje załatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Przejrzałem z grubsza oferty sklepów i rzeczywiście nie ma alternatywy. Rozumiem, że kupno innego modelu dla kalek odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Odpada. Skończę z tym co mam i chcę zapomnieć o tym ''incydencie'' z Academy. Wracam do swoich klimatów ( MiG i Su) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2008 Po położeniu pierwszej warstwy farby wyszło parę baboli w postaci niedoszpachlowania przy oględzinach z kilku centymetrów. Trzeba zrobić poprawki i prysnąć farbą jeszcze raz. Na razie model balansuje na granicy czy skończy na półce czy w koszu. Jedyne co mnie pcha do skończenia tego modelu to to że sporo w niego zainwestowałem 45 zł model + 30zł blaszka do kokpitu + 20 kalka z HDL. A mogłem kupić jakąś Hasegawę i się nie męczyć. Zresztą koledzy w in-box przestrzegali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Leszku, zaciskaj zwieracza i do roboty , nie daj się co to takie Academy, jak byś zobaczył SW-4 z Broplanu . Pamiętaj, że ja także robie model F-15 z Academy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2008 SW-4 widziałem i dlatego odstąpiłem od tego rękodzieła. Ale widziałem też zrobionego i to nawet bardzo fajnie. Wczoraj kupiłem MiG-21bis Zviezdy i chciałbym go jak najszybciej ruszyć. Dlatego ten F-15 mi tak leży i psuje plan robót. Pozdrawiam Do zobaczenia ''pod płotem'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Ano, do zobaczyska pod płotem, się wie! musimy się umówić kiedyś, widziałem że byłeś ps. napisz gdzie widziałeś gotowego sw-4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 Całość pryśnięta Modelmasterem Gunship Gray, okolice silników Aluminium Humbrola 27002, wnęki biały mat vallejo air. Po trzech dniach szpachlowania i szlifowania udało mi się spasować część kabinową z kadłubem, bez uskoków szczelin i tym podobnych niespodzianek. Trochę żałuje że nie zrobiłem preshedingu. Teraz jak całość dobrze wyschnie to polerka całości, sido, zapuszczanie lini(delikatne) sido, kalki, mat i święto lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Trochę żałuje że nie zrobiłem preshedingu. Zawsze możesz pobawić się w rozjaśnianie- cieniowanie paneli. Spróbuj zabawa przednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 Daj szybki przepis - chodzi o suchy pędzel jak jak to robia pancerniacy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 chodzi o suchy pędzel jak jak to robia pancerniacy? Nie. zakładam że malujesz aero, rozjaśnij kolor bazowy i maluj po środkach między liniami podziałowymi. Jeżeli się boisz na modelu, zobacz na jakimś złomie. To moja próba z przed pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Rozjaśniania jeszcze nie testowałem chłopaki, trzeba będzie potestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 Niby proste, tylko muszę potrenować na boku, czyli jaśniejszy kolor na środek paneli. W sumie efekt taki sam jak przejechanie czarnym po wszystkich liniach i na to bazowy kolor. Zostają ciemne linie a środek jaśniejszy. Na Twoim Zero fajnie to wygląda, zresztą na japońcach można sporo technik postarzajacych uskuteczniać. Dzieki za podpowiedz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 To działaj ostro i do galerii. Bardzo lubię F-15E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 No Patyk, wychodzi Ci niezła rura Fajny kolorek - to właśnie jedna z rzeczy, która mi się podoba w F-15E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Dziś pobawiłem się washem z plakatówki - niestety nic nie wyszło, linie podziału za płytkie i plakatówka zeszła przy ścieraniu. Jedynie na zbiorniku gdzie są dość głębokie linie coś zostało. Wróciłem do stanu wyjściowego czyli czysta powierzchnia, dałem dwie warstwy sido z aero i albo zostawię czyściocha albo zaryzykuję olejny wash. Niech dobrze wyschnie lakier a ja w tym czasie podziałam coś z MiG-21bis. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 W zasadzie koniec tego wątku. Wrzucam ostatnie zdjęcia. Więc tak podsumowując: Odnośnie washa- miał być z plakatówki(wszystko zlazło przy ścieraniu) został zrobiony olejny( farby dla plastyków). Ścierałem poczatkowo benzyną lakową pózniej wódką(smirnof). Będę musiał pokombinować z white sprit bo benzyna lakowa za szybko paruje i matowi farbę. Tak to wyglądało: Odnośnie kalek - kalki HDL-a poleciały do kosza(gruba i rozlatująca się kalka 24 zł w błoto). Musiałem przeprosić się z zestawowymi, w zasadzie nie były takie złe (większość oznaczeń siadła dobrze) tylko porwała mnie się kalka oznaczenie zaworu do tankowania ( tu w akcie desperacji dałem od F-16) Został mi tylko lakier mat bezbarwny i doklejenie podzespołów z poniższej fotki: Podsumowując - wyszło mi to wszystko poniżej poziomu jaki sobie założyłem ale po raz pierwszy zastosowałem blaszki foto (kokpit) i bardzo mi ta technologia przypasowała. Za parę dni jak to wszystko zbiorę do kupy to wyląduje ten modelik w galerii. Pozdrawiam fanów współczesnych rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Szuper!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 I mnie baaardzo, ale to baaaaaaardzo się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Jaką farbą malowany? Mam takiego samego w 1:48 z Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Fajnie wyszły silniki od spodu ( z góry zresztą też) jak rozymię malowane farbką aluminium i polerowane, oraz napuszczane tą olejną dla plastyków... super model wyszedł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi