Mareczek Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia W dniu 24.05.2025 o 22:23, georg1973 napisał: Witajcie. Temat pewnie wielokrotnie poruszany, ale w postach, które znalazłem Noe ma odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi o "rycie" linii podziału. Używam ustrojstwa Tamiya. Kiedy oglądam na filmikach jak ludzie tym pracują to można powiedzieć, że sprzęt sam robi robotę. Artyści robią linie "z ręki". Bez taśm, bez szablonów, no idzie samo. Natomiast w moim przypadku nóż żyję własnym życiem. O zrobieniu czegokolwiek od ręki nie ma mowy. Nawet przyklejanie taśmy (grubej, cienkiej) czy przykładanie jakiegoś plastiku do prowadzenia ostrza nic nie daje. Ostrze idzie wszędzie tylko nie tam gdzie powinno. Niezależnie od tego czy robię to w "czystym" plastiku, czy w szpachlowanym (używam szpachli Tamiya). Co robię nie tak? Siła nacisku też nie wydaje się istotna. Jak ucisnę lżej to ostrze podskakuje i ryje gdzie chce. Jak mocniej to zaczyna zygzakować. Co jest nie tak??? Spróbuj użyć czegoś w rodzaju razor saw , sam próbowałem z tym rylcem i poprostu nie ma co się męczyć. Sprawdza się przy pancerce do linii końców blach ale przy liniach podziałowych na samolotach jest moim zdaniem poprostu zbyt agresywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi