Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Powalczmy chwilę z administracją o projekt grupowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Chyba dla modelu lepiej. Jest Jarekk, Widd, ja i kto jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 W temacie o dziale na forum dot. 1939 roku sporo osób się zgłaszało. Ale bez oficjalnego projektu mało kto się zgłosi. A tak to jest to jakaś motywacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Jak wystartujemy po 2-3 tematy to będzie najlepsza reklama Projektu. Chętni się wówczas znajdą. Przecież na początku najciekawsza będzie dyskusja o literaturze, zdjęciach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Ja mam swój 7TP i nurków. Te dwa tematy zapewniają mi rozgrywkę, bo do nich robie jedynie podstawki i figurki. Pojazd narazie odpada - trzęsie mnie trochę jak myślę FT-17 dymotwórczy wzbogacił się o blaszki, ale na jakiś czas go muszę zawiesić, bo...nie buduje się modeli, kiedy się nie ma ochoty.W przeciwnym razie na pewno coś nie wyjdzie. Jeśli zacznie się projekt wrzesień 1939 to pomyślę nad czymś. Problem w tym, że nie ma gdzie tego wszystkiego zebrać. Jeden będzie robił samolot, inny czołg. I porozrzucane to wszystko będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Może wtedy moderator zlituje się i scali samoloty z pojazdami U mnie T-26 z defilady w Brześciu jest na 80% ukończony. Ochota jest na BT-7 z Lwowa i 1-2 Niemców ( 4 PzDiv Bzura). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Wątpie :/ Ale jakoś wreszcie trzeba to zacząć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Ja startuję zgodnie z planem 1.04. Akurat zakończy się chyba zimowy konkurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Ja myślę, że winietkę z nurkiem skończę w ciąu 2 tygodni, a więc równocześnie z kończeniem diorami 7TP będzie można nad czymś pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 Finiszuję z modelem i obecnie stanąłem przed dylematem czy w wozie celownik był stale zamocowany czy przewożony w "opakowaniu” w czasie przemarszów. Niby mała skrzynka, ale nie daje mi spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Finiszuję z modelem i obecnie stanąłem przed dylematem czy w wozie celownik był stale zamocowany czy przewożony w "opakowaniu” w czasie przemarszów. Niby mała skrzynka, ale nie daje mi spokoju Działo w teorii raczej miało być wożone w wozie i zakładano strzelanie raczej z ciągniętej podstawy niż z pojazdu. Co prawda wojna pokazała że hol "przyczepki" z łożem był bezcelowy i punktowało się przyjemnie z pojazdu to w mojej ocenie celownik osobno w pudełku. W armatach w czasie marszu też się chyba zdejmuje celownik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 (edytowane) Tak jak pisałem, ja także się dołączę z jakimś pojazdem, tyle że należącym do Wrześniowych Zwycięzców - może Pz.Kpfw. IV Ausf. B/C (Tristar albo DML), może Pz.Kpfw I Ausf. B (DML), a może Pz.Kpfw II Ausf. D (Alanger). Tak do końca to jeszcze nie wiem, który dokładnie. Muszę przejrzeć dokumentacje i ustalę co i jak. Edytowane 30 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Tak jak pisałem, ja także się dołączę z jakimś pojazdem, tyle że należącym do Wrześniowych Zwycięzców - Fajnie że będziesz w składzie. Czyli Wrześniowi Zwycięzcy kontra Wojenni Wygrani ;) Napisz w projekcie grupowym Kuba, bo Jarekk chyba zaproponuje nam swój autorski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Hmm nie chce oftopować ale ja też czekam na projekt. Startować będę z Karasiem 1:48, czekam właśnie na blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 O masz jaki lotnik się zrobił W sumie do mnie też śmigłowiec jedzie Jak temat będzie tak popularny to może i ja jakiegoś 7TP zrobię, moze nawet z blachami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 No to i ja się dołączę do projektu - z konstrukcją tych, co to wracali z "wakacji w Polsce" . Może z jedyneczką, a może dla odmiany z tym BMW R 75 (MB-made), który od dawna "dojrzewa" w szafie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Maja 2009 Autor Share Napisano 25 Maja 2009 Jako dowód, że prace nad modelem TKS-D przyśpieszyły, przedstawiam kilka kolejnych zdjęć. W modelu dorobiłem osłonę zamka, skrzynkę na celownik i skrzynki amunicyjne. Reszta wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Dlaczego skrzynki i łapacz łusek są szare ? Siedzenia jednak brązowe, a nie regulaminowe czarne ? Brązowa barwa kamuflażowa i te od siedzeń to ta sama farba ? Jeśli tak, koniecznie wymień. Dolna części wanny (boki) przy siedzeniu celowniczego, kierowcy nie poobijane, za to góra i poziome płyty tak. Daj zdjęcie układu jezdnego i foty a fronte i a tergo. Gdzie są mocowania na rurki stelaża opończy ? Gdzie jest dźwignia zmiany biegów ? Te kolory maskowania są takie jak od pędzla, nie przenikają się, granice są ostre ale to pewnie rezultat Twojego badania fot więc ok. Super wygląda stacyjka, obudowa silnika, armata i otoczenie, reflektor z kabelkiem. Warto było czekać, to już wszystko czy jeszcze coś będziesz dziabał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Maja 2009 Autor Share Napisano 25 Maja 2009 (edytowane) Te szare kolory to dopiero podkład. Siedzenia będą pokryte czarnym pigmentem z brązowymi przetarciami. Boków nie obijałem zbytnio bo.... prawa noga na gąsienice a lewa już jest w środku. Nie ma jak obijać boków (serio, to zrobię jeszcze delikatne rysy na zakończenia, jak przemyślę metodykę pakowania się do tego pudełka). Dźwignia zmiany biegów jest (ta biała gałka po lewej stronie przed kierownicą). Rurki zamocuję jak uporam się z uchwytami na Mausery. Kolory przenikają się ale bardzo delikatnie. Do zrobienia: - celownik, - przednia płyta pancerna z mocowaniem, - stelaż na skrzynki, - dwa Mausery w uchwytach, - dwie rurki stelaża, - i jeszcze lina do wymiany, obecna jest za gruba. Edytowane 26 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Вот молодец ! главный моделист страны, специалист польского вооружения. внимательность дураки ! Czekam na dalsze postępy prac. Nie miej mi za złe poprzedniego posta, ale takiego fajnego modelu nie można pod sam koniec spartolić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Świetnie Jarekk. Bardzo mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Maja 2009 Autor Share Napisano 26 Maja 2009 Model doszedł do takiego poziomu scalenie, że przy wklejaniu drobiazgów nie mam go za co złapać. Zastanawiam się, ile skrzynek wkleić 6 czy 8? Czwarty rząd skrzynek jest prawie przy chłodnicy. Jeśli chodzi o rozmycie barw to wprawiam się w stosowaniu wałka ze specjalnej plasteliny. Szerokość rozmycia zależy od jego grubości. Miałem spore problemy w przyklejaniu wałka do kadłuba przy wystających częściach i tylu zagięciach. W Vickersach będzie łatwiej. Na zdjęciach widać, że to rozmycie wygląda różnie. Czasami jest ono bardzo szerokie a czasami delikatne. Zależy to od odległości pistoletu do malowania od płyty pancerza. Ja miałem ustawioną na 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Ja bym wrzucił 6 skrzynek. Lepiej zachować umiar mimo wszystko, niż mieć nawalone i zapchane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 no i elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarusgoral Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Zdecydowanie 6 skrzynek!!! nie można zastawiać chłodnicy, zasłonięta w ten sposób powoduje brak dostępu powietrza i pewno w konsekwencji przegrzanie silnika. Jarekkk pomyśl nad zainwestowaniem 26PLN w ten model i kup toczona lufę do Boforsa, naprawdę tak ładny model zasługuje na ten upgrate. Co do skrzynki na celownik pamiętaj ze instrukcja do Boforsa przewidywała dwa celowniki, ponadto przemyśl kwestię wycioru do armaty, gdzieś musiał być w tym pojeździe. Pozdrawiam kawał solidnej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi