Skocz do zawartości

P-47D Boba Hellwiga - Hobby2000 czyli Revel po przejściach XD 1/72

ams

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach rozpaczy po Ki-27 przedstawiam jak w temacie. Model revella w paczce Hobby2000. Różnica taka, że oszklenie kabiny tak "zjechane" żem robił co mogłem aby je trochę wyprowadzić. Kalki od Kits Worls.

Pozdrawiam

IMG_2060.JPG

IMG_2070.JPG

IMG_2082.JPG

IMG_2102.JPG

IMG_2111.JPG

• Like 16

O kurde, ale ekstra wyprowadzony ten Revell. Nity dodają strasznie dużo dobrego! Jak udało Ci się rozwiązać problem z okapotowaniem i tymi nieszczęsnymi żaluzjami? Korygowałeś brzuszek czy nie?

42 minuty temu, jachud3 napisał:

Jak udało Ci się rozwiązać problem z okapotowaniem i tymi nieszczęsnymi żaluzjami?

Napisz proszę co masz na myśli z tym okaptowaniem, czy chodzi o oszklenie? Jeśli tak, to polerka. Przede wszystkim od wewnątrz. 

No tak, nie napisałem tego, ale model miał być tylko wprawką przed docelowym-półkowym P-47 z Tamiya. Ale zaczął  (bez pychy) całkiem nieźle wychodzić więc dokupiłem żywiczny dodatek - osłonę silnika.. 

A co z tym brzuszkiem? Zatroszczyłem się tylko o poprawę lini panelowych i żeby nie było śladu po klejeniu połówek kadłuba.

Okapotowanie silnika :) Polerka szkła w tym Revellu to obowiązek bo nic nie widać przez ten fabryczny słoik.

1 minutę temu, ams napisał:

okupiłem żywiczny dodatek - osłonę silnika.. 

I wszystko jasne :piwo:

Brzuszek revella jest zbyt pękaty, trzeba ciachać ponad milimetr wzdłuż, ciężka robota. Jakbyś podwieszał zbiornik podkadłubowy to byś zrozumiał na czym polega problem - szorowałby po podłożu 😉

Piękny Dzban wyszedł, jeszcze raz gratuluję.

Napisano (edytowane)

Na jakiej podstawie robiłeś malowanie?

Jest trochę zdjęć tego samolotu i na żadnym nie ma kompletnego proporca z ogonem na kadłubie. Ogon pojawia się  dopiero po przekazaniu tego P-47 Hagemayerowi i zmianie  noseartu. Na żadnej fotce nie ma też takich oznaczeń pod kabiną, a zamiast nich jest spory napis  Dutchess.

A serial na modelu odpowiada wersji D-6 i jest właściwy dla wcześniejszego Razorbacka Hellwiga.

Także, ten... .

Edytowane przez greatgonzo

6 godzin temu, greatgonzo napisał:

Na jakiej podstawie robiłeś malowanie?

Jak pisałem model był tylko treningowy i nie mam żadnych innych kwitów na taki wygląd tego samolotu, poza tym co dostarcza w zestawie kalkomanii firma Kits World. Jest tam też krótkie wyjaśnienie okoliczności w jakich wystąpiła zmiana oznaczeń na kadłubie na napis. Ale jak zaznaczam w tym modelu nie była dla mnie bardzo istotna merytoryczna zgodność z rzeczywistością.

Dziękuję za pozytywny odbiór modelu.

• Like 1

28 minut temu, ams napisał:

model był tylko treningowy

Tym stwierdzeniem wywołałeś  u co niektórych gwałtowny wzrost ciśnienia.wink3

• Haha 1

Napisano (edytowane)

A jakie są to okoliczności? Bo zerkając na te kalkomanie w sieci, udało mi się zobaczyć jedynie notkę na arkusiku, która mówi, że zmiana nastąpiła, ale milczy o okolicznościach.

Przy okazji, wydawnictwo miesza Bubbletopa Hellwiga z jego wcześniejszym Razorbackiem. I jeszcze tego drugiego mylnie przedstawia jako D-23, a do tego pierwszego przypisuje serial nie tylko błędny, ale w ogóle nie związany z żadną serią P-47.

Edytowane przez greatgonzo

Greatgonzo... Nie mam nic więcej na swoją obronę XD. Jak pisałem model był tylko dla "szlifowania warsztatu" i zabawy, więc nie przejmowałem się merytoryką. Następny będzie bardziej merytoryczny, obiecuję! XD