Kapitan_Kurt Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Witam serdecznie, Ostatnim razem wspominałem coś, że to już ostatni model na zamówienie i że chwilowo przerzucam się na lotnictwo. Co prawda z tym drugim wyszło, to z tym pierwszym postanowieniem niekoniecznie - słaby mam charakter ;). A tak na poważnie to czasem dostaje się zlecenie, którego nie można odrzucić, dlatego na warsztat zaś wjechał Abrams z Żurawicy. A w związku z tym, że termin ukończenia nie jest określony, to stwierdziłem, iż postaram się lepiej wykonać merytorycznie wyżej wymieniony model w porównaniu do poprzedniego, jednak w miarę prosty sposób. I tak zaczynając od kadłuba. Wykonałem dwie imitacje spoin spawalniczych. Pierwsza, charakterystyczna na przodzie kadłuba, oraz druga mniej charakterystyczna na lewym tyle wozu. Dodatkowo przetrasowałem boki kadłuba w miejscu, gdzie od góry są przykręcane płyty przedziału napędowego. Poza tym fartuchy przednie dostały liny - jako stopnie do wchodzenia na czołg. Przenosząc się na wieżę, w pierwszej kolejności wspomnę o wykonanym z rozciągniętej ramki numerze wieży. Następnie do modyfikacji poszły zasobniki na granaty dymne, które również przetrasowałem, tak aby można było zobaczyć wyraźne oddzielenie klapki od skrzynki. Oczywiście, wieża została wyposażona w elementy od Scale23, stricte do polskich FEPów. SCWS standardowo został wyposażony w druty, a także rozwierciłem szczeliny obserwacyjne w osłonie dowódcy. Jednakże wybrałem z duże wiertło w skutek czego szczeliny wyszły za duże. Końcowo na wieży zamontowałem zapasowe ogniwa gąsienic oraz zapasowe koło nośne. Teoretycznie modyfikacje typu pikuś, ale jakoś człowiek jest zadowolony, że można coś ulepszyć małym kosztem. Natomiast pewnym jest, że będzie jeszcze jeden FEP, ale tym razem już będzie to mój. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca Jeszcze się znalazło parę drobiazgów 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Perfekcyjna robota....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Zastanawiam się nad tym numerem na wieży, szczerze mówiąc - jak dla mnie odstaje on in minus na tle reszty pracy. Nie lepiej byłoby wykorzystać zeszlifowane numery części z ramek i z nich ułożyć numer seryjny? Osobiście próbowałbym to zrobić w taki sposób. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 3 Lipca Autor Share Napisano 3 Lipca Bardzo możliwe, iż w podany przez Ciebie sposób też tak się da zrobić. Jednak zrobiłem numery w ten sposób, gdyż w rzeczywistości jest to zwykły pręt przyspawany do wieży, a rozciągnięta ramka pozwoliła mi na osiągnięcie jak najbardziej zbliżonego wyglądu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 3 Lipca Share Napisano 3 Lipca 4 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał: Bardzo możliwe, iż w podany przez Ciebie sposób też tak się da zrobić. Jednak zrobiłem numery w ten sposób, gdyż w rzeczywistości jest to zwykły pręt przyspawany do wieży, a rozciągnięta ramka pozwoliła mi na osiągnięcie jak najbardziej zbliżonego wyglądu. Aha, jeżeli to ma potwierdzenie w rzeczywistości i faktycznie tak wygląda na prawdziwym egzemplarzu to jak najbardziej nie widziałem zdjęć, dlatego zwróciłem na to uwagę. Ale w takim razie z czegoś, co uznałem w pierwszej chwili za błąd to robi się fajny smaczek ogólnie świetna robota PS. Tylko jeszcze przeszlifowałbym szef na szekli z tyłu, jeżeli mogę znów zwrócić uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 3 Lipca Autor Share Napisano 3 Lipca 53 minuty temu, Albatros napisał: Aha, jeżeli to ma potwierdzenie w rzeczywistości i faktycznie tak wygląda na prawdziwym egzemplarzu to jak najbardziej nie widziałem zdjęć, dlatego zwróciłem na to uwagę. Ale w takim razie z czegoś, co uznałem w pierwszej chwili za błąd to robi się fajny smaczek ogólnie świetna robota PS. Tylko jeszcze przeszlifowałbym szef na szekli z tyłu, jeżeli mogę znów zwrócić uwagę Dzięki i nie ma problemu ;). Podrzucam małą referencję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Potwierdzam, na własne widziałem, że to tak wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi