Skocz do zawartości

Sherman IBY - 1:72 - Uni Models

Endrju

Rekomendowane odpowiedzi

Do mojej kolekcji pojazdów Wojska Polskiego dołącza model pojazdu, który uważam za jeden z najciekawszych używanych w oddziałach Polskich Sił Zbrojnych. Pojazdem tym jest Sherman IBY czyli wersja Shermana uzbrojona w haubicę 105 mm na zawieszeniu typu HVSS na szerokich gąsienicach. Model pojazdu w barwach mojej ulubione jednostki, Pułku Ułanów Karpackich o nazwie własnej EL-ADEM. Sam model to produkt Uni Models. Wypraski najgorsze nie były ale jakość plastiku  jak to w Uni Models pozostawiała wiele do życzenia. Zestaw był wyposażony w dość sporą blaszkę PE więc jakichś specjalnych dodatków nie zastosowałem. W zasadzie za wyjątkiem anteny i szkieł reflektorów niczego więcej nie poprawiałem. Kalkomanie to ARMO. Leciwy zestaw, który mnie o mało o zawał nie przyprawił. Po pierwsze nie chciały się odkleić od papieru. Trzymałem je w wodzie około 15 minut i nie chciały same zejść. W przypływie desperacji postanowiłem spróbować je ściągnąć pęsetką i udało się je ściągnąć i umieścić na modelu. Kalkomanie po wyschnięciu musiałem jeszcze potraktować super zmiękczaczem do kalek nr 3 bo się srebrzyły. Do wymiany mam jeszcze km, któremu podczas nawiercania lufy złamałem lufę. Jest sklejona ale na słowo honoru.

1427301891_2025-07-17-CzogredniShermanIBY-001.thumb.jpg.3c6f7adfbf55d2b568510d259f59ab20.jpg

408770238_2025-07-17-CzogredniShermanIBY-002.thumb.jpg.f5d73a501271395f6dd73f7f5f02c167.jpg

1305279335_2025-07-17-CzogredniShermanIBY-003.thumb.jpg.fc56eb39b1706e4768d86e5766f6ffef.jpg

259272236_2025-07-17-CzogredniShermanIBY-004.thumb.jpg.b7c818c17be5519087c6fb4d3b4c144e.jpg

1769399727_2025-07-17-CzogredniShermanIBY-005.thumb.jpg.16f42e3fee7a5d1cc222101e519d35ed.jpg

1061250195_2025-07-17-CzogredniShermanIBY-006.thumb.jpg.7bba11b1e712405f20c25c7ecce329f1.jpg

20250717_090151.thumb.jpg.4af3f3d73f813669535189b4e0403c63.jpg

• Like 16

Fajny szkrab,  Andrzeju co oznacza IBY , tylko że dany pojazd ma haubicę czy coś więcej .:hmmm: Pokaż też inne modele a nie kiś ich na półkach bo to nie ogórki . 

• Like 1

33 minuty temu, bulik58 napisał:

Fajny szkrab,  Andrzeju co oznacza IBY , tylko że dany pojazd ma haubicę czy coś więcej .:hmmm: Pokaż też inne modele a nie kiś ich na półkach bo to nie ogórki . 

Sherman I to po prostu brytyjskie oznaczenie dla czołgu M4. B oznacza haubicę 105 mm a Y oznacza zawieszenie HVSS. 

Żeby obejrzeć inne moje modele znajdź lik Moje portfolio w moim podpisie i tam znajdziesz linki do wszystkich  galerii z moimi modelami.

Fajniutki! Bardzo mi się podoba, troszkę styrany, trochę wypłowiały ale nic na siłę przesadzonego.  

Jestem bardzo na tak.

Jak zwykle brakuje mi podstawki ale to już wiesz i wiem, dlaczego nie  :D 

• Like 1

29 minut temu, R_Mazzi napisał:

Fajniutki! Bardzo mi się podoba, troszkę styrany, trochę wypłowiały ale nic na siłę przesadzonego.  

Jestem bardzo na tak.

Jak zwykle brakuje mi podstawki ale to już wiesz i wiem, dlaczego nie  :D 

Dziękuję za uznanie. Cieszę się, że model Ci się podoba. Nie wiem jak to sie dzieje ale na fotkach moje modele wyglądają lepiej niż w realu. :wojo:

Co do podstawek to jeszcze nie dojrzałem do nich, ale już zaczynam o nich myśleć.

Nawet nie wiedziałem, że taki typ Shermana był używany w PSZ. Podziwiam rosnącą kolekcję (i zazdroszczę). Ten czołg nie miał oznaczeń jednostki na błotnikach? Chodzi mi o dwucyfrowy kod na okrągłej plakietce.

• Like 1

Shermany IBY czyli z haubicą 105 mm i zawieszeniem HVSS trafiły tylko do Pułku Ułanów Karpackich. Ze zdjęć znanych jest 5 nazw tych wozów. Wszystkie nazwy nieco egzotyczne bo oprócz EL-ADEM był jeszcze MEX, CAIRO, MARSA MATRUH i S.MASSIMO. Kalkomanie do tego pojazdu zostały opracowane na podstawie tak naprawdę jednego zdjęcia tego wozu z defilady w Loreto i na zdjęciu innych oznaczeń nie widać. Szczerze mówiąc to nie bardzo kojarzę o jakie oznaczenia jednostek pytasz.  Nie znam dwucyfrowych kodów na okrągłej plakietce. Jakbyś temat przybliżył to może coś bym skojarzył. Dziękuję za uznanie całej mojej kolekcji. Za wielka jeszcze nie jest ale w tej skali to stosunkowo szybko powiększa się. 

Godzinę temu, GreGG24 napisał:

Nawet nie wiedziałem, że taki typ Shermana był używany w PSZ. Podziwiam rosnącą kolekcję (i zazdroszczę). Ten czołg nie miał oznaczeń jednostki na błotnikach? Chodzi mi o dwucyfrowy kod na okrągłej plakietce.

To o czym piszesz to klasa mostowa - a więc masa pojazdu :)

• Like 3

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Endrju napisał:

Shermany IBY czyli z haubicą 105 mm i zawieszeniem HVSS trafiły tylko do Pułku Ułanów Karpackich. Ze zdjęć znanych jest 5 nazw tych wozów. Wszystkie nazwy nieco egzotyczne bo oprócz EL-ADEM był jeszcze MEX, CAIRO, MARSA MATRUH i S.MASSIMO. Kalkomanie do tego pojazdu zostały opracowane na podstawie tak naprawdę jednego zdjęcia tego wozu z defilady w Loreto i na zdjęciu innych oznaczeń nie widać. Szczerze mówiąc to nie bardzo kojarzę o jakie oznaczenia jednostek pytasz.  Nie znam dwucyfrowych kodów na okrągłej plakietce. Jakbyś temat przybliżył to może coś bym skojarzył. Dziękuję za uznanie całej mojej kolekcji. Za wielka jeszcze nie jest ale w tej skali to stosunkowo szybko powiększa się. 

Przepraszam, zastosowałem skrót myślowy, chodziło mi o oznaczenia na błotnikach i pancerzu przednim i tylnym jak w przypadku 1 DP (kwadraty kolorowe z białymi cyframi i kodem jednostki, okrągłe plakietki "mostowe" z tonażem na żółtym tle oraz oznaczenia PL) , ale teraz widzę, ze na froncie włoskim te oznaczenia nie obowiązywały, tylko w 21st Army Group w Europie Zachodniej. Te kwadraty to "Arms of Service" Flashes, na czerwonym tle były jednostki pancerne i piechoty 1 brygady w dywizji, na czarnym kwatera główna dywizji, na zielonym 2 brygada dywizji. Z tego co pamiętam, w Afryce Północnej tez były podobne oznaczenia dywizyjne, ale to nie moja działka.

ToRo 1:35 Uniwersal Carrier Mk.II w pol.

Edytowane przez GreGG24
Uzupełnienie tekstu
  • Like 1

9 godzin temu, Endrju napisał:

Paaaarę lat temu temat tego pojazdu był już poruszany na MW , fotki pochodzą  z tamtego wątku.

image.png

bbd4a541f9e3da26gen.jpg

• Like 2

Dzięki za poruszenie ciekawego tematu - nadprogramowy HVSS z wieżą 105 mm akurat się znajdzie, kalkomanie Toro do 2 korpusu mam, planowałem nawet coś z Loreto zrobić, ale tam akurat są tylko Mk. I, Mk. III i Firefly. Coś trzeba będzie wykombinować.

• Like 1

1 godzinę temu, GreGG24 napisał:

Dzięki za poruszenie ciekawego tematu - nadprogramowy HVSS z wieżą 105 mm akurat się znajdzie, kalkomanie Toro do 2 korpusu mam, planowałem nawet coś z Loreto zrobić, ale tam akurat są tylko Mk. I, Mk. III i Firefly. Coś trzeba będzie wykombinować.

Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem ale Shermany  z haubicą 105 mm brały udział w defiladzie w Loreto. Wszystkie zdjęcia z postu @bulik58 są właśnie z tej defilady. Dodatkowo w defiladzie o czym nie wspomniałem w defiladzie brały udział Shermany II z Pułku Ułanów Karpackich. A co do kalkomanii to na kalkomaniach Toro znajdzie kalkomanie wszystkich wersji Shermanów, które wzięły udział w defiladzie w Loreto. 

Ja tam wielkim specjalistą w temacie nie jestem ale jakbyś miał jakieś pytania to chętnie pomogę. 

1 godzinę temu, Endrju napisał:

Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem ale Shermany  z haubicą 105 mm brały udział w defiladzie w Loreto. Wszystkie zdjęcia z postu @bulik58 są właśnie z tej defilady. Dodatkowo w defiladzie o czym nie wspomniałem w defiladzie brały udział Shermany II z Pułku Ułanów Karpackich. A co do kalkomanii to na kalkomaniach Toro znajdzie kalkomanie wszystkich wersji Shermanów, które wzięły udział w defiladzie w Loreto. 

Ja tam wielkim specjalistą w temacie nie jestem ale jakbyś miał jakieś pytania to chętnie pomogę. 

Sprawdziłem - do tych z HVSS nie ma, jest REKIN, który miał podwozie VVSS. W ostateczności mogę go tez zrobić.

Napisano (edytowane)
55 minut temu, GreGG24 napisał:

Sprawdziłem - do tych z HVSS nie ma, jest REKIN, który miał podwozie VVSS. W ostateczności mogę go tez zrobić.

No marsz rację. Toro nie robiło kalek do tych wozów. Robiło je Armo. Kalki do CAIRO i MEX były na zestawie Armo 72419 1/72 Polskie Shermany cz. 4 a kalki do EL-ADEM i MARSA MATRUH były na zestawie Armo 72420 1/72 Polskie Shermany cz. 5. Zestaw 72419 jest dostępny w TankModelas i w Jadarze. Armo 72420 już chyba nigdzie nie jest dostępne. Dodam jeszcze że kalki Armo ciężko schodzą z arkusika. Jak się zdecydujesz na nie to daj znać to podpowiem jak można temat ogarnąć.

Edytowane przez Endrju

Czołem!

Co prawda, to nie moja skala, ale model podoba mi się. Dobra robota!

Jednym słowem: ochów i achów mi zabrakło, co by mój zachwyt wyrazić! 

• Like 1

16 godzin temu, marioba napisał:

Czołem!

Co prawda, to nie moja skala, ale model podoba mi się. Dobra robota!

Jednym słowem: ochów i achów mi zabrakło, co by mój zachwyt wyrazić! 

Dziękuję bardzo.