Skocz do zawartości

BMD-2 - Zvezda - 1:35

Żapcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Tak jak napisałam w wątku z powitaniem, dołączam do konkursu ze swoim pierwszym modelem...

Rzut oka na części:

PC030002-1.jpg

Rozpoczęłam, zgodnie z instrukcją, od złożenia kadłuba... Największym problemem okazały się... moje paznokcie... :( Teraz stoję przed najtrudniejszym wyborem - czy ważniejszy jest dla mnie komfort pracy, czy długość i piękny lakier jaki położyłam na nie dziś rano (a pochwalę się, bo malowałam je z od maski naklejonej z taśmy - forma wprawki przed oklejaniem modelu )... Ale przejdźmy do tematu:

Na razie wycięłam i skleiłam części kadłuba. Wszystko wydaje się okej... W każdym razie mi się tak wydaje, ale lepiej oceńcie Wy...

PC030003.jpg

PC030004.jpg

PC030005.jpg

PC030007.jpg

Jeżeli chodzi o narzędzia do składania modelu, mam chyba wszystkie potrzebne podstawowe po tacie (skalpele, pilniki, szpachla nawet jakaś się znajdzie prawie nie ruszana), aerograf od brata - ale brak mi farb do malowania poza kilkunastoma Revell i Humbrol taty. A o tych farbach wyczytałam parę niepochlebnych opinii. Póki co porozglądam się po tematach co kto poleca...

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witaj musisz pamiętać żeby przy budowie tego modelu pousuwać wszelkie nadlewki a jest ich niestety sporo ,następnym problemem z którym będziesz musiała się zmierzyć to gąsienice zvezda odlewa je z dość sztywnego gumo czegoś ale super glue i pare kredek powinno załatwić sprawę .Powodzenia w budowie.

Dziękuję za komentarze. Rzeczywiście, z prawie wszystkich dziur na szkiełka musiałam usunąć cienką błonkę, ale parę ruchów skalpela i już było okej. Obecnie przygotowuję koła i wycinanie ich z ramek było dla mnie prawdziwą mordęgą, miały bardzo dużo grubych łączników.

Jeżeli chodzi o kamuflaż to, nie mając dużego doświadczenia, posłużyłam się drogą eliminacji. Na instrukcji było pokazanych pięć możliwych opcji: aż trzy jednobarwne, jedna dwubarwna oraz jedna trójbarwna. Uważam, że jeden kolor byłby rozwiązaniem zbytnio kompromisowym. Z kolei trzy kolory to chyba jeszcze nie te progi dla mnie Zatem pozostał kamuflaż piaskowo-brązowy, jak to oto forum Ponadto wiadomo, że kobiety lubią brąz

jak ja lubie BMD

A ja wprost przeciwnie, nie dośc że rosyjska maszyna to jeszcze współczesna, ale mimo tego będę patrzył na ten wątek.

no a ja właśnie z tych powodów kocham BMD

Witam,

Widzę, że masz zamiar budować piaskowo-brązowy egzemplarz BMD-2 z numerem 394. Może pomoże Ci fotka oryginału:

bmd-2_russe_17.jpg

Źródło: www .armyreco .ifrance .com

Zauważ, że pojazdy te prawie regularnie nie posiadały z lewej strony z przodu karabinu maszynowego. Okazał się on niepotrzebny i miejsce po nim wspawywano blachę.

Poza tym warto coś pomyśleć o poprawieniu przednich błotników - np. zrobić je od podstaw z aluminiowej puszki - nietrudne, a doda ładnego, delikatnego wyglądu. Następnie "pomiętosić" troszkę i efekt jak na zdjęciu powyżej. Problem kolejny to owe gąski - są nieplastyczne tak, jak napisał Tomek. Nie byłoby to problemem gdyby istniały zamienniki - niestety takowych nie ma i trzeba męczyć się z tymi. Pozostaje chyba jedynie ciąć je na łukach na poszczególne ogniwka i wówczas można osiągnąć niezły efekt.

PS: Wracając do tego co już zrobiłaś, widzę że fajnie spasowałaś poszczególne elementy kadłuba - w przypadku Zvezdy łatwe to nie jest :>

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Dziękuje za komentarze, a szczególnie za rady i fotkę!

Okazał się on niepotrzebny i miejsce po nim wspawywano blachę.

Postaram się to zrobić!

Poza tym warto coś pomyśleć o poprawieniu przednich błotników

A z tym nie wiem czy sobie poradzę...

Rozejrzę się może jak to inni robili i pomyślę...

Od rana zrobiłam trochę wieży i zawieszenia. Traumatycznym przeżyciem było dla mnie wycinanie kół i skrobanie tych "szwów". Straszną siłę musiałam przykładać aby odciąć je od ramki. Ale z czasem jakoś się uporałam. Skleiłam też dwa zbiorniki, ale troszkę krzywo wyszło i po raz pierwszy musiałam użyć szpachli. Zaopatrzyłam się w Tamiya Putty White - pokażę efekty jak wyschnie i zeskrobię jej nadmiar.

PC140010.jpg

PC140011.jpg

PC140012.jpg

PC140014.jpg

Udało mi się też zgubić część B8, która powinna być przyklejona z przodu wieży... Problem w tym, że popatrzyłam na parę fotek z google grafika i raczej w tym miejscu widzę dziurę niż coś wystającego...

PC140015.jpg

Wieczorem dorzucę trochę fotek - niestety na klejenie mam czas tylko weekendami :(.

Przepraszam za posta pod postem, ale że dorzucam trochę nowych fotek, to chyba nikt nie będzie miał mi tego za złe

Poprawiłam przedni lewy karabin tak jak zasugerował Jakub. Wkleiłam do otworu po nim zrzynki plastikowe i zalałam klejem, a potem zaszpachlowałam. Jak widać na zdjęciach trochę szpachli musiałam użyć, bo okazało się, że te elementy kiepsko pasują. Zatarły mi się więc detale spawów Da się coś z tym zrobić? Błotników jednak nie poprawiałam. Poprzyklejałam multum drobnicy na kadłub i wieżę. Zmontowałam też większość kół. Zostały mi tylko te zębate i przednie. Wyrzutnia na górze wieży jest przyklejona tylko na plastelinę - doszłam do wniosku że chyba łatwiej mi będzie malować bez niej.

PC140010-1.jpg

PC140013.jpg

PC140014-1.jpg

PC140016.jpg

PC140017.jpg

PC140018.jpg

Chyba powoli dochodzę do momentu gdy muszę się zastanowić jakie farby użyć. Mam dużo podstawowych kolorów Humbroli i Revelli, ale chyba nie chciałabym nimi dużo malować ze względu na zapach i efekty. Moglibyście zasugerować jakieś dobre farby akrylowe? (Przypominam że mam po bracie aerograf...)

Zauważ, że pojazdy te prawie regularnie nie posiadały z lewej strony z przodu karabinu maszynowego. Okazał się on niepotrzebny i miejsce po nim wspawywano blachę.

Nie wszystkie BMD-2 posiadały zaślepione stanowisko strzelca...

Pozostawienie go nie byłoby błędem...

Rozwierć końcówkę lufy chociażby końcówką skalpela. Tak jak Messer polecam Vallejo, nawet na podkładzie z czarnego czy szarego Humbrola/Revella.

Powodzenia.

Rozwierć końcówkę lufy chociażby końcówką skalpela.

Mam nadzieję, że mi się udało to dobrze zrobić - widać niżej na fociach . Wyszlifowałam papierem ściernym przód (urywając przy okazji jeden z zaczepów z przodu prawej strony nad błotnikiem). Przy wycinaniu małych kółek zgubiłam jedno z nich i nie udało mi się go odszukać. Z kawałka białego plastiku wycięłam więc coś co kształtem choć przypominało zgubę. Drugie kółko z tej samej strony udało mi się zalać klejem, przez co upodobniło się do tego dorobionego, po pomalowaniu nie będzie teraz widać różnicy . Po licznych próbach i szarpaniach udało mi się założyć gąsienice. Cóż, chyba z grubsza już go skleiłam Teraz pora na malowanie... Popatrzę sobie po warsztatach kto jak maluje i może wybiorę jakąś metodę dla siebie...

PC170003.jpg

PC170004.jpg

PC170005.jpg

PC170007.jpg

PC170009.jpg

PC170014.jpg

P.S. Wszystko szlifowałam papierem nr. 400. Czy po pomalowaniu nie będzie widać rys? Czy powinnam poszukać drobniejszego?