eldiabllo Napisano 31 Lipca Share Napisano 31 Lipca (edytowane) Witam. Chciałem się pochwalić że w końcu dotarłem do końca mojej kolekcji 5 Spitfire Tadeusza Schiele. Trwało to około pięciu lat, dlatego jest jeden z Tamiya , 4 z Eduarda, wszystkie w skali 1/48. Jedynie ostatnie 3 sztuki udało mi się skończyć w 3 miesiące. Malowane GunzeC, tamka malowana farbami ModelMaster. Całość będzie eksponowana na obrotowej podstawce, każdy spitire Tadeusza na odpowiednim miejscu wraz z krótką charakterystyką. Jakby ktoś nieznał Tadeusza zapraszam: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Schiele Tak więc w kolejności: Spitfire IIa ZF-P P8525 - na którym wspólnie zestrzelił z Pisarkiem BF109, jego pierwsze zestrzelenie 17.07.1941 Spitfire Vb ZF-H AB968 - najbardziej znana sztuka bo jest zdjęcie i gotowe kalki na której samodzielnie zestrzelił BF109 a drugiego uszkodził 24.10.1941 Spitfire IXc ZF-Y ML183 - operacja D-Day, litery i numery poprawne Spitfire IXc ZF-F MK623 - lato 1944 , litery i numery poprawne (na moim ZF-H, zanim znalazłem poprawne litery sugerowałem się jego książką "Blisko Nieba". Spitfire XVIe ZF-H TB613 - przypuszczalny wygląd Spitfire w 1945, w okresie czerwiec do jesieni. Litery kodowe oraz seryjne poprawne. Ostatni samolot przypuszczalny wygląd. Według książki Tadeusza zawsze pisał że latał na samolotach w oznaczeniach litery kodowej H, jednak niedokońca jest to prawda, na przykład operacja D-Day lub lato 1944 , gdzie w książce opisywał swoją H wymalowaną w paski, lub gdy stacjonowali na kontynencie na lotnisku B-10 w książce opisywał jak to w swojej H przywiózł piwo w dodatkowym zbiorniku na paliwo ( ja na swoim modelu dołożyłem popularne beczki, sugerując się książką, jego wspomnieniami chciałem zobrazować ten model dlatego ma oznaczenie ZF-H gdzie w rzeczywistości najwięcej w tym okresie latał na ZF-F numer seryjny MK623. Wszystkie loty okresu maj-wrzesień 1944 przeliczone z ORB na której maszynie najwięcej lotów wykonał a także porównane z książką lotów FLB jego kolegi z dywizjonu żeby porównać litery kodowe. https://www.facebook.com/share/r/16jQvRMF1F/ Edytowane 31 Lipca przez eldiabllo 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Lipca Share Napisano 31 Lipca Bardzo fajna kolekcja, Spitki miód malina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 31 Lipca Share Napisano 31 Lipca (edytowane) Ładna kolekcja. Sam mam chęć zrobić coś podobnego - samoloty Wacława Króla. Brakuje mi tylko informacji o skali (jak widzę chyba to jest 1:72) 1 godzinę temu, eldiabllo napisał: Całość będzie eksponowana na obrotowej podstawce, każdy spitire Tadeusza na odpowiednim miejscu wraz z krótką charakterystyką. A to mi się bardzo podoba. Może jeszcze obok (albo w centrum) podstawki zdjęcie i krótka notka o pilocie? Taka krótka lekcja historii - o człowieku i jego maszynach. Edytowane 31 Lipca przez Aleksander z Zalasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 31 Lipca Autor Share Napisano 31 Lipca (edytowane) 50 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał: Ładna kolekcja. Sam mam chęć zrobić coś podobnego - samoloty Wacława Króla. Brakuje mi tylko informacji o skali (jak widzę chyba to jest 1:72) A to mi się bardzo podoba. Może jeszcze obok (albo w centrum) podstawki zdjęcie i krótka notka o pilocie? Taka krótka lekcja historii - o człowieku i jego maszynach. 1/48 skala wszystkie, podstawka 55cm, kawał miejsca. Notatka jest jak kliknie się w odnośnik z FB jest nagrana rolka bo środek jest podniesiony o 10cm a tak w dwóch językach krotkie info o pilocie. Edytowane 31 Lipca przez eldiabllo 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Piękna kolekcja, gratuluję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Bardzo fajne modele i świetna prezentacja. Gratuluję kolekcji tematycznej skupionej wokół jednej postaci. Osobiście nie miał bym samozaparcia żeby zrobić pięć "takich samych modeli" Zresztą żona by mnie chyba zaciukała - jak miałem zrobionego T-72 i zacząłem robić Twardego to się pytała po co mi drugi taki sam model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 2 Sierpnia Autor Share Napisano 2 Sierpnia 10 godzin temu, TAW napisał: Bardzo fajne modele i świetna prezentacja. Gratuluję kolekcji tematycznej skupionej wokół jednej postaci. Osobiście nie miał bym samozaparcia żeby zrobić pięć "takich samych modeli" Zresztą żona by mnie chyba zaciukała - jak miałem zrobionego T-72 i zacząłem robić Twardego to się pytała po co mi drugi taki sam model Dziękuję. No moja żona też mi się pytała czemu te same robię samoloty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia Fajna kolekcja i niebanalna podstawka będąca podstawką a nie jakaś dioramą. Podoba mi się i kolekcja i ta podstawka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi