Skocz do zawartości

Spitfire x 5 Tadeusz Schiele, 1/48 , Eduard , Tamiya

eldiabllo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

Chciałem się pochwalić że w końcu dotarłem do końca mojej kolekcji 5 Spitfire Tadeusza Schiele. Trwało to około pięciu lat, dlatego jest jeden z Tamiya , 4 z Eduarda, wszystkie w skali 1/48. Jedynie ostatnie 3 sztuki udało mi się skończyć w 3 miesiące.  Malowane GunzeC, tamka malowana farbami ModelMaster.  Całość będzie eksponowana na obrotowej podstawce, każdy spitire Tadeusza na odpowiednim miejscu wraz z krótką charakterystyką.

Jakby ktoś nieznał Tadeusza zapraszam:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Schiele

Tak więc w kolejności:

Spitfire IIa   ZF-P  P8525  - na którym wspólnie zestrzelił z Pisarkiem BF109, jego pierwsze zestrzelenie 17.07.1941

Spitfire Vb  ZF-H  AB968  - najbardziej znana sztuka bo jest zdjęcie i gotowe kalki na której samodzielnie zestrzelił BF109 a drugiego uszkodził 24.10.1941

Spitfire IXc  ZF-Y ML183 - operacja D-Day, litery i numery poprawne 

Spitfire IXc ZF-F MK623 -  lato 1944 , litery i numery poprawne (na moim ZF-H, zanim  znalazłem poprawne litery sugerowałem się jego książką "Blisko Nieba".

Spitfire XVIe  ZF-H TB613 -  przypuszczalny wygląd Spitfire w 1945, w okresie czerwiec do jesieni.

Litery kodowe oraz seryjne poprawne. Ostatni samolot przypuszczalny wygląd. Według książki Tadeusza zawsze pisał że latał na samolotach w oznaczeniach litery kodowej H, jednak niedokońca jest to prawda, na przykład operacja D-Day lub  lato 1944 , gdzie w książce opisywał swoją H wymalowaną w paski, lub gdy stacjonowali na kontynencie na lotnisku B-10 w książce opisywał jak to w swojej H przywiózł piwo w dodatkowym zbiorniku na paliwo ( ja na swoim modelu dołożyłem popularne beczki, sugerując się książką, jego wspomnieniami chciałem zobrazować ten model dlatego ma oznaczenie ZF-H gdzie w rzeczywistości najwięcej w tym okresie latał na ZF-F numer seryjny MK623. Wszystkie loty okresu maj-wrzesień 1944 przeliczone z ORB  na której maszynie najwięcej lotów wykonał a także porównane z książką lotów FLB jego kolegi z dywizjonu żeby porównać litery kodowe. 

2020-10-27-15-25-34-01 (2).jpg

Schiele Tadeusz (7).jpg

Schiele Tadeusz (20).jpg

T.S 1945.jpg

2036805-61272-17-1440.jpg882937-61272-72-pristine.jpg2036813-61272-31-pristine.jpg1423902-61272-10-1440.jpg

2036819-61272-94-pristine.jpg

2036827-61272-33-pristine.jpg

2036830-61272-33-pristine.jpg

https://www.facebook.com/share/r/16jQvRMF1F/

Edytowane przez eldiabllo
  • Like 16

Napisano (edytowane)

Ładna kolekcja. Sam mam chęć zrobić coś podobnego - samoloty Wacława Króla.

Brakuje mi tylko informacji o skali (jak widzę chyba to jest 1:72)

1 godzinę temu, eldiabllo napisał:

Całość będzie eksponowana na obrotowej podstawce, każdy spitire Tadeusza na odpowiednim miejscu wraz z krótką charakterystyką.

A to mi się bardzo podoba. Może jeszcze obok (albo w centrum) podstawki zdjęcie i krótka notka o pilocie? Taka krótka lekcja historii - o człowieku i jego maszynach.

Edytowane przez Aleksander z Zalasu

Napisano (edytowane)
50 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Ładna kolekcja. Sam mam chęć zrobić coś podobnego - samoloty Wacława Króla.

Brakuje mi tylko informacji o skali (jak widzę chyba to jest 1:72)

A to mi się bardzo podoba. Może jeszcze obok (albo w centrum) podstawki zdjęcie i krótka notka o pilocie? Taka krótka lekcja historii - o człowieku i jego maszynach.

1/48 skala wszystkie, podstawka 55cm, kawał miejsca. Notatka jest  jak kliknie się w odnośnik z FB jest nagrana rolka bo środek jest podniesiony o 10cm a tak w dwóch językach krotkie info o pilocie.

received_991115529464064.jpeg

Screenshot_2025-07-31-21-17-42-062_com.facebook.katana.jpg

Edytowane przez eldiabllo
  • Like 4
  • Thanks 1

• eldiabllo changed the title to Spitfire x 5 Tadeusz Schiele, 1/48 , Eduard , Tamiya

Bardzo fajne modele i świetna prezentacja. Gratuluję kolekcji tematycznej skupionej wokół jednej postaci. Osobiście nie miał bym samozaparcia żeby zrobić pięć "takich samych modeli" 😉 Zresztą żona by mnie chyba zaciukała - jak miałem zrobionego T-72 i zacząłem robić Twardego to się pytała po co mi drugi taki sam model :szczerbol:

10 godzin temu, TAW napisał:

Bardzo fajne modele i świetna prezentacja. Gratuluję kolekcji tematycznej skupionej wokół jednej postaci. Osobiście nie miał bym samozaparcia żeby zrobić pięć "takich samych modeli" 😉 Zresztą żona by mnie chyba zaciukała - jak miałem zrobionego T-72 i zacząłem robić Twardego to się pytała po co mi drugi taki sam model :szczerbol:

Dziękuję.

No moja żona też mi się pytała czemu te same robię samoloty 😄