eldiabllo Napisano 31 Lipca 2025 Napisano 31 Lipca 2025 (edytowane) Witam. Chciałem się pochwalić że w końcu dotarłem do końca mojej kolekcji 5 Spitfire Tadeusza Schiele. Trwało to około pięciu lat, dlatego jest jeden z Tamiya , 4 z Eduarda, wszystkie w skali 1/48. Jedynie ostatnie 3 sztuki udało mi się skończyć w 3 miesiące. Malowane GunzeC, tamka malowana farbami ModelMaster. Całość będzie eksponowana na obrotowej podstawce, każdy spitire Tadeusza na odpowiednim miejscu wraz z krótką charakterystyką. Jakby ktoś nieznał Tadeusza zapraszam: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Schiele Tak więc w kolejności: Spitfire IIa ZF-P P8525 - na którym wspólnie zestrzelił z Pisarkiem BF109, jego pierwsze zestrzelenie 17.07.1941 Spitfire Vb ZF-H AB968 - najbardziej znana sztuka bo jest zdjęcie i gotowe kalki na której samodzielnie zestrzelił BF109 a drugiego uszkodził 24.10.1941 Spitfire IXc ZF-Y ML183 - operacja D-Day, litery i numery poprawne Spitfire IXc ZF-F MK623 - lato 1944 , litery i numery poprawne (na moim ZF-H, zanim znalazłem poprawne litery sugerowałem się jego książką "Blisko Nieba". Spitfire XVIe ZF-H TB613 - przypuszczalny wygląd Spitfire w 1945, w okresie czerwiec do jesieni. Litery kodowe oraz seryjne poprawne. Ostatni samolot przypuszczalny wygląd. Według książki Tadeusza zawsze pisał że latał na samolotach w oznaczeniach litery kodowej H, jednak niedokońca jest to prawda, na przykład operacja D-Day lub lato 1944 , gdzie w książce opisywał swoją H wymalowaną w paski, lub gdy stacjonowali na kontynencie na lotnisku B-10 w książce opisywał jak to w swojej H przywiózł piwo w dodatkowym zbiorniku na paliwo ( ja na swoim modelu dołożyłem popularne beczki, sugerując się książką, jego wspomnieniami chciałem zobrazować ten model dlatego ma oznaczenie ZF-H gdzie w rzeczywistości najwięcej w tym okresie latał na ZF-F numer seryjny MK623. Wszystkie loty okresu maj-wrzesień 1944 przeliczone z ORB na której maszynie najwięcej lotów wykonał a także porównane z książką lotów FLB jego kolegi z dywizjonu żeby porównać litery kodowe. https://www.facebook.com/share/r/16jQvRMF1F/ Edytowane 31 Lipca 2025 przez eldiabllo 16 Cytuj
jachud3 Napisano 31 Lipca 2025 Napisano 31 Lipca 2025 Bardzo fajna kolekcja, Spitki miód malina Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 31 Lipca 2025 Napisano 31 Lipca 2025 (edytowane) Ładna kolekcja. Sam mam chęć zrobić coś podobnego - samoloty Wacława Króla. Brakuje mi tylko informacji o skali (jak widzę chyba to jest 1:72) 1 godzinę temu, eldiabllo napisał: Całość będzie eksponowana na obrotowej podstawce, każdy spitire Tadeusza na odpowiednim miejscu wraz z krótką charakterystyką. A to mi się bardzo podoba. Może jeszcze obok (albo w centrum) podstawki zdjęcie i krótka notka o pilocie? Taka krótka lekcja historii - o człowieku i jego maszynach. Edytowane 31 Lipca 2025 przez Aleksander z Zalasu Cytuj
eldiabllo Napisano 31 Lipca 2025 Autor Napisano 31 Lipca 2025 (edytowane) 50 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał: Ładna kolekcja. Sam mam chęć zrobić coś podobnego - samoloty Wacława Króla. Brakuje mi tylko informacji o skali (jak widzę chyba to jest 1:72) A to mi się bardzo podoba. Może jeszcze obok (albo w centrum) podstawki zdjęcie i krótka notka o pilocie? Taka krótka lekcja historii - o człowieku i jego maszynach. 1/48 skala wszystkie, podstawka 55cm, kawał miejsca. Notatka jest jak kliknie się w odnośnik z FB jest nagrana rolka bo środek jest podniesiony o 10cm a tak w dwóch językach krotkie info o pilocie. Edytowane 31 Lipca 2025 przez eldiabllo 4 1 Cytuj
TAW Napisano 1 Sierpnia 2025 Napisano 1 Sierpnia 2025 Bardzo fajne modele i świetna prezentacja. Gratuluję kolekcji tematycznej skupionej wokół jednej postaci. Osobiście nie miał bym samozaparcia żeby zrobić pięć "takich samych modeli" Zresztą żona by mnie chyba zaciukała - jak miałem zrobionego T-72 i zacząłem robić Twardego to się pytała po co mi drugi taki sam model Cytuj
eldiabllo Napisano 2 Sierpnia 2025 Autor Napisano 2 Sierpnia 2025 10 godzin temu, TAW napisał: Bardzo fajne modele i świetna prezentacja. Gratuluję kolekcji tematycznej skupionej wokół jednej postaci. Osobiście nie miał bym samozaparcia żeby zrobić pięć "takich samych modeli" Zresztą żona by mnie chyba zaciukała - jak miałem zrobionego T-72 i zacząłem robić Twardego to się pytała po co mi drugi taki sam model Dziękuję. No moja żona też mi się pytała czemu te same robię samoloty . Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 5 Sierpnia 2025 Napisano 5 Sierpnia 2025 Fajna kolekcja i niebanalna podstawka będąca podstawką a nie jakaś dioramą. Podoba mi się i kolekcja i ta podstawka. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi