Skocz do zawartości

PZL Mi-2 URN, 1/72, Intech + Part

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Tomcat Killer prawie gotów więc zabieram się powoli za kolejny model. Wybór padł na Mi-2 kupiony jeszcze za dobrych studenckich czasów. Maszyna będzie w barwach 49 PŚB z Pruszcza Gdańskiego w starym typie kamuflażu.

dsc00007bf1.th.jpg

dsc00006pf4.th.jpg

dsc00005tl7.th.jpg

dsc00004yb0.th.jpg

Śmigłowce nigdy nie był moim konikiem więc liczę na Waszą pomoc i krytyczne uwagi.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Napisano

Mam ten zestaw tylko w pudełku Mastercrafta, lekko zaczęty odłożony na lepsze czasy. Bez blaszek ciężko ruszyć ten temat. Będę obserwował postępy i wykorzystam doświadczenia przy robieniu swojego Mi-2.

Pozdrawiam

Napisano

Też mam w szafie ten sam zestaw kupiony od kolegi rObO87 Także planuję te malowanie. Więc życzę powodzenia.

Będę tu często zaglądał.

Napisano

No proszę, mam u siebie na składzie Mi-2 polskiego ratownictwa morskiego także z zestawem 2 kompletów blach . Prawdopodobnie go zacznę jak skończę obecny projekt. A więc będę tu często zaglądał i podpatrywał warsztat i jak się to składa

Napisano

Heh, widzę, że połowa forum ma ten model na składzie. Ja też się załamałem BTW gdzieś na forum jest link do Zlinka o Mi-2 i do katalogu części, w wypadku tego modelu jest to rzecz naprawdę przydatna.

Napisano
Jadarowcy robią/robili? fajny zestaw uzupełniający do tego śmigłowca

Nie wiem czy robią, ale jest do kupienia w sklepie

Napisano

Witam,

W weekend będa pierwsze zdjęcia z postępów nad modelem. Jednakże po pocięciu kadłuba i próbie wpasowania w jego połówki podłogi kabiny pilota zaczynam się zastanaiwać czy nie porwałem się z motyką na słońce Na chwilę obecną nic jeszcze nie chce pasować więc sporo szlifiania przedemną.

Jeśli ktoś ma jakieś dośwadczenia z tym modelem chętnie je wykorzystam.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Napisano
Witam,

W weekend będa pierwsze zdjęcia z postępów nad modelem. Jednakże po pocięciu kadłuba i próbie wpasowania w jego połówki podłogi kabiny pilota zaczynam się zastanaiwać czy nie porwałem się z motyką na słońce Na chwilę obecną nic jeszcze nie chce pasować więc sporo szlifiania przedemną.

Jeśli ktoś ma jakieś dośwadczenia z tym modelem chętnie je wykorzystam.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Damian bądź dzielny i ciesz się, że w ręce nie wpadł Ci Mi-8 1/72 o ile pamiętam jakiś master...shit czy coś?? kupiłem nawet zestaw blach do niego, ale tam generalnie nic do niczego nie pasowało, a uskok pod "brzuchem" tej maszyny czyli po spasowaniu dwóch połówek kadłuba był... no żebym nie kłamał... ale z 3mm, w każdym razie szpaaaaachla poszła a i tak kosz zaliczył, bo nerwy straciłem , znacznie lepiej miał się Mi-2 ratownictwa morskiego, nawet dobrnąłem prawie do końca bez jakichś tam waloryzacji specjalnych i kilka lat zdobił moją gablotkę zanim nie postanowiłem o przeprowadzce...

Napisano
Jednakże po pocięciu kadłuba i próbie wpasowania w jego połówki podłogi kabiny pilota

Czekam na fotki, bo nie bardzo rozumiem po co rozcinałeś kadłub?

Napisano

Witam

A kto mówił o rozcinaniu . Mowa była o cięciu

dsc00010dj7.th.jpg

dsc00031ra1.th.jpg

dsc00032ki7.th.jpg

Po wstępnym pasowaniu konieczne okazło się pocienienie ścianek nosowej części kadłuba oraz ogonowej w miejscu, gdzie wklejona będzie wręga oddzielająca belkę ogonową od kabiny pasażerskiej.

Mam pytanie do znawców tematu: wersja uzbrjona w kpp posiadała w kabinie ładunkowej specjalne zasobniki na dodatkowe pociski. Czy wersja uzbrojona w npr też posiadała takie wyposażenie?

Pozdrawiam

Damian Biwo

Napisano

Jakbyś potrzebował jakiś element z tego zestawu to daj znać na pw, ja na pewno nie zrobię z tego zestawu Mi-2, a zajmuje tylko miejsce w szafie.

Pozdr

Napisano

Witam,

Dzięki Patyk. Po pierwszym wieczorze spędzonym nad modelem zauważyłem co się kroi, więc szybko zanabyłem zestaw Mastercrafta Mi-2 URN Żmija. Tak, że dawca organów jest, niemniej dziękuję bardzo za propozycję.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Napisano
zanabyłem zestaw Mastercrafta Mi-2 URN Żmija
Dolacz czym predzej inboxa, zeby dopelnic konkursowych formalnosci...
Napisano

Witam,

Zapowiadany in-box dawcy organów dla mojego plemnika. Wypraski dokładnie te same. Różnica tylko w kalkomaniach, ale aby stało się zadość regulaminowi - proszę:

dsc00035hh5.th.jpg

dsc00037mk1.th.jpg

Kolejne zdjęcia z postępów nad modelem po weekendzie.

Pozdrawiam

Damian Biwo