Kasia Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 A ja też kiedyś skleiłam taki model. Ładnie. Trzymaj tak dalej. Powodzenia w dalszej budowie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 A ja też kiedyś skleiłam taki model.To może pochwalisz się, jak Ci wyszło? Może będę miał na kim się wzorować? Bardzo chętnie bym zobaczył. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Model sklejany dawno więc nie ma się na czym wzorować. Jego wykonanie nie jest powalające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Nie robię samolotów ale wydaje mi się że od spodu i od góry nie wyszpachlowałeś miejsc łączenia ze sobą obu połówek kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o mój model to kadłub był nie malowany ani szpachlowany. Dlatego jest widoczne łącznie dwóch połówek kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Dzięki za zdjęcia Twojego modelu. Czy mi się wydaje, czy Twoje skrzydła są w całości aluminiowe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Kolejny update. Całkowicie "na świeżo". Była zabawa sylwestrowa, więc znów moja Kobieta miała okazję zobaczyć postęp w pracach nad B747. Tym razem, aby znów zrobić Jej przyjemność, na sucho poskładałem kadłub ze skrzydłami i statecznikami: Chwilę temu zabrałem się za dalsze prace. Odciąłem z ramek pierwszy z silników (prawy wewnętrzny): Wkleiłem wentylator: I wtedy się okazało, że wentylator nie będzie malowany w tym samym kolorze, co wnętrze... Wnętrze będzie w Steel, wentylator w Aluminium. Więc oderwałem wentylator i pomalowałem na odpowiedni kolor: Podobnie jak jego trzech "braci": I oczywiście poprawiłem malowanie wnętrza silnika po oderwaniu wentylatora: I wracam do dalszej pracy. Jeszcze jedno moje małe pytanie: na jaki kolor mają być malowane golenie podwozia? Instrukcja podaje, że aluminium, ale czy przypadkiem nie mają być białe lub szare? Na każdym zdjęciu golenie są w cieniu, więc nie widać tego dokładnie. Ktoś wie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Relacje śledzę od początku ale dopiero teraz udzielę się w temacie Jak na moje bardzo amatorskie (nie siedzę w tego typu modelach )to 747 wygląda nieźle . Trzymam kciuki aby statecznik wyszedł jak należy P.S.Pani Kasiu ,proszę się pochwalić tą VN'ką w cywilach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 I wracam do dalszej pracy. Jeszcze jedno moje małe pytanie: na jaki kolor mają być malowane golenie podwozia? Instrukcja podaje, że aluminium, ale czy przypadkiem nie mają być białe lub szare? Na każdym zdjęciu golenie są w cieniu, więc nie widać tego dokładnie. Ktoś wie? Pozdrawiam I wtedy się okazało, że wentylator nie będzie malowany w tym samym kolorze, co wnętrze... Wnętrze będzie w Steel, wentylator w Aluminium. Więc oderwałem wentylator i pomalowałem na odpowiedni kolor: Witam!! I zostawiłeś te skrzydła?? Podwozie jak najbardziej jest koloru jasnoszarego. A łopaty masz złego koloru bo powinny być koloru stali oxydowanej. Pozdrawiam i Życzę Szczęśliwego...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 I wracam do dalszej pracy. Jeszcze jedno moje małe pytanie: na jaki kolor mają być malowane golenie podwozia? Instrukcja podaje, że aluminium, ale czy przypadkiem nie mają być białe lub szare? Na każdym zdjęciu golenie są w cieniu, więc nie widać tego dokładnie. Ktoś wie? Pozdrawiam I wtedy się okazało, że wentylator nie będzie malowany w tym samym kolorze, co wnętrze... Wnętrze będzie w Steel, wentylator w Aluminium. Więc oderwałem wentylator i pomalowałem na odpowiedni kolor: Witam!! I zostawiłeś te skrzydła?? Podwozie jak najbardziej jest koloru jasnoszarego. A łopaty masz złego koloru bo powinny być koloru stali oxydowanej http://www.airliners.net/photo/Air-France/Boeing-747-128/1449511/L/ Pozdrawiam i Życzę Szczęśliwego...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 I zostawiłeś te skrzydła??Tak, zostawiłem. Nie są może zgodne z oryginałem, ale takie bardziej się spodobały.Podwozie jak najbardziej jest koloru jasnoszarego.Dzięki za informację. Tak też myślałem' date=' że może być błąd, dlatego wolałem zapytać.A łopaty masz złego koloru bo powinny być koloru stali oxydowanej http://www.airliners.net/photo/Air-France/Boeing-747-128/1449511/L/ No to klops. Teraz ciężko będzie się tam dostać, aby przemalować. Ale w tej skali chyba i tak nie będzie to widoczne. W ogóle Revell nie popisał się silnikami. Poniżej co nieco na ich temat. Drugie malowanie łopat wentylatorów: Silnik po powtórnym wklejeniu łopat: oraz po złożeniu w całość: I teraz porażka: po sklejeniu w całość trochę to nie przypomina koła...: Kolejny silnik (lewy zewnętrzny); przed złożeniem: Po złożeniu i wstępnym malowaniu: I jeszcze większa porażka: tutaj to już w ogóle mamy jajko: Statecznik pionowy po malowaniu: Zastanawiam się, co zrobić z tymi silnikami... Nie mam jeszcze takich umiejętności, aby robić je od podstaw, natomiast ich aktualny wygląd trochę drażni moje oko... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Wybaczcie post pod postem, ale wrzucam kolejny update, więc użytkownicy, którzy korzystają z powiadomień via e-mail, dostaną kolejne powiadomienie. Kolejne prace nad silnikami. Dopóki nie wymyślę nic ciekawszego, jestem zdany na zestaw. Trzeci z silników - tym razem lewy wewnętrzny. Przed złożeniem: Po złożeniu: Ostatni silnik (prawy zewnętrzny). Przed złożeniem: Po włożeniu łopat: Po złożeniu i wstępnym malowaniu: Zabrałem się także za podwozie - na razie malowane w wypraskach. Koła: Golenie: I przy okazji pytanie: do czego mogą służyć elementy, które są obok goleni? W instrukcji nigdzie nie ma nic na ten temat, dlatego właśnie mnie to zainteresowało... Tutaj zbliżenie (choć nie do końca udane) na element, o który pytam: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommi Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Caaałe mnóstwo maluśkich kułeczek Może (napewno) sie nie znam, bo dla mnie te silniki są takie same czy one sie czymś różnią, że je tak ładnie opisujesz Statecznik pionowy pomalowałeś na zielono, a na pudle jest raczej ciemny niebieski, czyżby jakieś nowsze malowanie Czy czegos nie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Może (napewno) sie nie znam, bo dla mnie te silniki są takie same czy one sie czymś różnią, że je tak ładnie opisujesz Na pewno jest różnica pomiędzy silnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Poza tym chyba po złożeniu nie widać żadnych różnic (np. pomiędzy wewnętrzny lewy a wewnętrzny prawy). A przedstawiam tak dokładnie bo... tak jakoś sobie wymyśliłem. ;)Statecznik pionowy pomalowałeś na zielono' date=' a na pudle jest raczej ciemny niebieski, czyżby jakieś nowsze malowanie Czy czegos nie doczytałem.[/quote']Generalnie na pudle jest ciemnozielony, na wszystkich zdjęciach też (chyba, że ktoś balans bieli źle ustawił). No i, co najważniejsze, na kalkach też jest zielony. Poza tym nie ma się co za bardzo przejmować odcieniem tego zielonego, gdyż na cały statecznik przychodzi kalka, kolor jest tylko po to, by biały nie prześwitywał (coś na zasadzie podkładu). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Dzięki za zdjęcia Twojego modelu. Czy mi się wydaje, czy Twoje skrzydła są w całości aluminiowe? Nie ma za co. Dobrze Ci się wydaje skrzydła są całe aluminiowe. Powodzenia w dalszej budowie i malowaniu tych malutkich kółeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Dalszy postęp. Pomalowany statecznik pionowy po stronie prawej (niestety, wcześniej były pewne kłopoty): Następnie naniosłem aluminium na krawędź natarcia: Kadłub odłożyłem na bok do wyschnięcia i zabrałem się za silniki. Nałożona druga warstwa białego: Oraz pomalowane 18 kółek na czarno. Strona wewnętrzna: Strona zewnętrzna: Coś poprawić? ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Jak malowałeś na strebrno krawędź statecznika pionowego mogłeś zamaskować go taśmą.Miałbyś ładną prostą linię.A tak widać,że nie jest idealnie prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Jak malowałeś na strebrno krawędź statecznika pionowego mogłeś zamaskować go taśmą.Miałbyś ładną prostą linię.A tak widać,że nie jest idealnie prosta.Nie jest potrzebna idealnie prosta. NATO i tak przychodzi kalka i ta linia miała na celu zrobienie odpowiedniego tła. Ale dzięki za uwagę. Cieszę się, jak ktoś komentuje. [edit]Jakiego koloru powinny być wnęki podwozia? Białe, szare czy może jeszcze jakieś inne?[/edit] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Znów post pod postem, ale jest update. Jako, że jak na razie nikt nie odpowiedział na pytanie o kolor wnęk podwozia, maluję zgodnie z instrukcją, czyli wszystko na biało. Ścianki wnęk podwozia po malowaniu: Prace nad silnikami. Nałożenie warstwy aluminium: Oraz później koloru stali: Zacząłem też budowę podwozia. Sklejone dwa wewnętrzne wózki: Dalsza część prac w najbliższym czasie (czyli chyba gdzieś w poniedziałek). Oczywiście ponawiam pytanie: jakiego koloru powinny być wewnętrzne ścianki wnęk podwozia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Coś poprawić? ;) Ja bym poprawił szlifowanie kółek i silników i na końcu podmalował tu i ówdzie. Chyba że ukochana miała by nie zauważyć tych drobnych "baboli" Czekam na finisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Coś poprawić? ;) Ja bym poprawił szlifowanie kółek i silników i na końcu podmalował tu i ówdzie. Fakt, na kółkach są przesunięcia formy...na silnikach trochę stalowa wyjechała Ci na elementy podwieszenia silników.Na stateczniku pionowym zielony łączy się z białym taką falą...tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Chyba że ukochana miała by nie zauważyć tych drobnych "baboli"Nawet, gdyby miała nie zauważyć, to i tak muszę zrobić go jak najlepiej - po prostu sam bym się źle czuł, jakbym dla Niej model z babolami zrobił...Ja bym poprawił szlifowanie kółek i silników i na końcu podmalował tu i ówdzie. na kółkach są przesunięcia formyPrzed przyklejeniem kół do goleni starałem się zeszlifować wszystkie przesunięcia; jak widać' date=' nie zauważyłem niektórych... Oczywiście, do poprawki. Tak być nie może.na silnikach trochę stalowa wyjechała Ci na elementy podwieszenia silnikówTo nie stalowa wyjechała, tylko pylony nie były jeszcze malowane. Ale dzięki za spostrzeżenie.Na stateczniku pionowym zielony łączy się z białym taką falą...tak ma być?Oczywiście, że nie. Jeśli się okaże, że kalka jest za krótka, ta fala zostanie poprawiona na prostą linię. Ale póki co mam nadzieję, że kalka jest na tyle długa, że zmieści się na całym stateczniku i nie będzie trzeba tego poprawiać. Jak wyjdzie, to zobaczymy już niebawem, jak będę kalki kładł. Wtedy z pewnością jeszcze jakieś inne poprawki wyjdą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 No i git, ze poprawki zostaną wykonane. A tak, żebym zapewnił moje młode oczka, że się nie mylą - farbka na stateczniku jest metaliczna tak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Zrezygnuj z tych farb akrylowych. Szczerze powiedziawszy one są do du.... Polecam Ci aluminium olejna, ewentualnie jakiś dobry metalizer i plus do polerki ołówek w proszku i efekt jak tralala. A wnęki są takiego samego koloru co podwozie. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2009 A tak, żebym zapewnił moje młode oczka, że się nie mylą - farbka na stateczniku jest metaliczna tak?Pionowym czy poziomym?Zrezygnuj z tych farb akrylowych. Szczerze powiedziawszy one są do du.... Polecam Ci aluminium olejna' date=' ewentualnie jakiś dobry metalizer i plus do polerki ołówek w proszku i efekt jak tralala.[/quote']Jakoś przyzwyczaiłem się do tej Pactry... Dobrze mi się nią maluje, zarówno pędzlem jak i aerkiem. Ja tam nie jestem jakimś profesjonalnym modelarzem, aby nawet grubość wiórków metalicznych w skali się zgadzała... Dzięki za poradę, może z niej skorzystam...A wnęki są takiego samego koloru co podwozie.Czyli w moim przypadku strzelić to na szaro? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi