TankRed1070 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 A czy ten pre-shading nie powinien być odwrotnie? Dałeś go na płaskie powierzchnie omijając zakamarki a to właśnie takie powierzchnie chcemy zazwyczaj rozjaśiać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 A czy ten pre-shading nie powinien być odwrotnie? Dałeś go na płaskie powierzchnie omijając zakamarki a to właśnie takie powierzchnie chcemy zazwyczaj rozjaśiać? Pozdrawiam Myślalem, że będzie dobrze. A wyszło, że zrobilem na odwrót. No trudno, to podwozie. Może nie będzie za bardzo widoczne. Miało być subtelniej, ale jeszcze nie umiem tego ustrojstwa dobrze kontrolować. Może spróbuję pościerać trochę drobnym papierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adalek Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 jak to akryl to woda zejdzie chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 jak to akryl to woda zejdzie chyba Ale nie jak już wyschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 Troszkę podszlifuję tu i ówdzie, wygładzę przy okazji. Jakoś to będzie. Nie od razu Kraków zbudowano. To w sumie pierwszy model robiony aero. I tak chcę go delikatnie przykurzyć. Ale dzisiaj już czuję zmęczenie materiału, trzy noce ostatnio zawaliłem z różnych powodów więc dziś odpuszczam bo się nosem podpieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Tak sobie pomyślałem, że dla podkreślenia imponujących rozmiarów pojazdu warto by dodać mu do towarzystwa jakiegoś czołgistę. Ma ktoś może namiary na takowych pasujących sołdatów z lat 50/60/70-tych, bo nie mam absolutnie rozeznania w figurkach? Mam zvezdowego czołgistę z T-72. Zacząłem go malować, ale jakoś wena mi odeszła. Jeżeli pasuje i chcesz, to chętnie Ci go podaruję, na chwałę tego projektu pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 Praca na forum wre, a ja niczewo, więc przeprowadziłem ze sobą dyscyplinującą rozmowę, złożyłem samokrytykę i wielce zawstydzony swoim bumelanctwem późną porą obkleiłem wieżę drobnicą, po drodze łamiąc jedną część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Widać koniec klejenia. Chciałbym jeszcze dorobić linki zwalniające zaczepy od zbiorników paliwa. Chyba jakiś kabelek elektryczny się przyda. Tankista od Radka Filipka już dotarł i wykąpał się po podróży: Nie wiem jeszcze jakie zajęcie dla niego znajdę przy maszynie. Ta rączka, która się wywichnęła w sam raz do butelki pasuje Jeden właz może zostawię otwarty na wszelki wypadek. Jaki kolor był na wewnętrznej stronie włazu? Jeszcze lufa i kaem plot, i malujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Włazy od środka były malowane na kolor jasnokremowy, taki jak wnętrze, albo na kolor kamuflażu czołgu. Różnie bywało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 Troszkę do przodu. Skleiłem kadłub i dorobiłem linki zwalniaczy zbiorników paliwa. Przepraszam za jakość zdjęcia, nie chciało mi się ładowac akumulatorów do aparatu, pstrykłem telefonem Zbliża się malowanko. Trochę trema łapie, bo to pierwsze pełne wykorzystanie aero będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 (edytowane) Postanowiłem zrobić porządek w szafie przed nastepnym projektem i przeprosiłem się z ISem. Od razu skucha; lufa od RB stanowczo za gruba do zestawowego jarzma. Próbowałem rozwiecać jarzmo trochę, ale za duża różnica w rozmiarach. Chyba będę musiał wstawić plastikową lufkę jednak: Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Tylko proszę skończ ten warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Tylko proszę skończ ten warsztat No właśnie wziąłem się za porządki, w kolejce czeka jeszcze Pirania, I-16 i P-40 - też trzeba dokończyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Wprawdzie mam w szafie ten zestaw i również zamierzałem dokupić lufe rb model ale nie wiedziałem że aż tak się gryzą te dwa zestawy ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 również zamierzałem dokupić lufe rb model ale nie wiedziałem że aż tak się gryzą te dwa zestawy ;/ Dla mnie też to była niespodzianka, różnica jest kolosalna. Dopasowanie tej lufy (rozwiercenie jarzma) nie ma sensu, jarzmo zupełnie straciłoby kształt. Ciekawe, co jest przeskalowane, lufa od RB Model, czy produkt Trumpetera. Można by się jeszcze pokusić o zestaw Armorscale z żywicznym jarzmem i hamulcem wylotowym, ale jak słyszałem lufa w nim jest od RB, więc nie mam gwarancji, że nie będzie jakichś niespodzianek z jarzmem, które może np. do wieży nie pasować, bo za duże Pozostaje mi spróbować wytoczyć, obrobić ręcznie lufkę zestawową, żeby nadać jej przekrój zbliżony do okrągłego i naprawić to, co zepsułem w hamulcu wylotowym - nie przyjrzawszy się zbytnio fotkom usunąłem charakterystyczny spaw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2009 No więc naprawiłem szkolny błąd. było: jest: Zlepiłem wieżę: i w zasadzie można stawiać wiechę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 16 Sierpnia 2009 Share Napisano 16 Sierpnia 2009 RB robi lufy uniwersalne a nie pod konkretny model. Jak Armorscale daje jeszcze do niej jarzmo to najprawdopodobnie trąbka coś od kogoś źle przeskalowała , a zdaża się jej to ciągłe. Dobre i to że za duże bo w małej skali to przeważnie za małe i trzeba kombinować bo zestawowe lufy często nadają się jako rozpórki itp. pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Ostatnie foty w stanie surowym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 To jak, podkładzik, czy dłubiesz dalej? Fajny Józek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egon Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Może Ci się przyda... http://media.photobucket.com/image/IS-3/panther3485/IS-3drawing.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 To jak, podkładzik, czy dłubiesz dalej? Fajny Józek O! Witam. Dawnośmy się nie widzieli. Jak to Józki ludzi zbliżają. Plan prac: - ostatnie szlify - podkład surfacer - preshading - malowanko; zielony Vallejo dedykowany do Rusków - obicia - lakier błysk - kalki - lakier błysk - wash - lakier mat - lekkie podkurzenie pigmentem - lakier mat o czymś zapomniałem? Nie wiem jak usadzić radkowego tankistę a na siłę nie chcę go wtryniać. Egon Dzięki, ale mój jest 3M, trochę młodszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 proponowal bym polozyc kalki przed obiciami,przeciez tez mogly sie w tym miejscu zadrapac a tak to polozysz swiezutkie kalki na podrapany model. i darowal bym sobie punkty 8 i 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 proponowal bym polozyc kalki przed obiciami,przeciez tez mogly sie w tym miejscu zadrapac a tak to polozysz swiezutkie kalki na podrapany model. i darowal bym sobie punkty 8 i 12 Z tym pierwszym masz absolutną rację. Co do punktu 8. chciałbym zabezpieczyć powierzchnię dodatkowo i kalki przy okazji, bo obawiam się, że washowaniem mógłbym coś zepsuć. Nie jestem jeszcze biegły w tej sztuce i obawiam się, że mogę zetrzeć trochę za dużo. Chciałbym trochę washa zapuścić w tą fakturę odlewu na wieży, a tam kalki będą. Punkt 12.-sądze, że warto pigment po nałożeniu zabezpieczyć. Tak bardzo to on się podłoża nie trzyma po utrwaleniu benzyną lakową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 chciałbym zabezpieczyć powierzchnię dodatkowo i kalki przy okazji, bo obawiam się, że washowaniem mógłbym coś zepsuć nie spotkalem sie z takim zjawiskiem przy uzyciu terpentyny ale roznie to moze byc w zaleznosci od zastosowanej chemii.chodzi o to tez zeby za duzo warstw lakieru nie zatarlo drobnych detali. sądze, że warto pigment po nałożeniu zabezpieczyć sadze ze jak psikniesz pigment matem to zatrze sie jego struktura i zleje sie on z modelem,nie bedzie juz taki wyrazisty.w watku z zimowym elfenatem dalem grubasno piachu na terpentyne i sie super trzyma. no ale trzeba samemu eksperymantowac bo na slowo trudno uwierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Co do punktu 8 ja tylko lakieruje kalki i trochę powierzchni w koło, np same boki wieży. Zabezpieczam kalki, bez lakierowania błyskiem całego modelu. Ale kazdy robi wiadomo, po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi