Marti_nez Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Schodki były. I to niezłe . Trochę zeszlifowałem materiału, coś podciąłem, a teraz walnąłem szpachlę żeby zniwelować ew. nierówności (i rowki oczywiście ). A teraz czeka mnie paprier ścierny i zmywacz Wamodu . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_Kielce Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Swojego Pe-8 wystawiłem na sprzedaż na allegro ale kurcze, po tym jak tobie idzie mam wątpliwości czy go sprzedawać. A leży mi w szafie i tak go odkładam na później od wielu tygodni. A ten zmywacz wamodu to w jakim celu jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Trochę szpachlówki poszło Michał_Kielce ja bym na twoim miejscu zostawił sobie. Może ochota cię kiedyś weźmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Zmywacz Wamodu rozpuszcza trochę szpachlówkę Tamiyi, więc jak zababram np. linie podziału to dosyć łatwo mogę to usunąć. Jedno skrzydło zrobione . Do dalszych poprawek w szpachlowaniu (małe ubytki itp.) zamierzam użyć Surfacer'a 1200 od Mr.hobby. Będzie to także podkład przed malowaniem. I tu pytanko: w jakim stopniu rozcieńczyć surfacer, bo mam jeszcze thinner 50 tejże firmy, a tak prosto z buteleczki to chyba zapcha mi dyszę w aero. Michał_Kielce nie sprzedawaj, to całkiem wdzięczny modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Ja do zmywania szpachlówki używam zmywacza do paznokci (oczywiście bezacetanowy) Robótka szybko idzie Co do Surfacer'a nie pomogę bo jeszcze nie używałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Surfacera trzeba rozcieńczać pół na pół. Reszta gunze też zresztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Ja rozcieńczam trochę więcej, powłoka gładsza Albo mi surf zgęstniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedź;) Walnę fifty-fifty i ocenię jak mi wyszło. Ale to za jakiś czas, najpierw poskładam wszystko do kupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Czy zastanawiałeś się nad rezygnacją z figurek trochę jakby nie w skali i dużo zasłaniają Sorki za niedziałający link w moim poprzednim poście już powinien działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 Czy zastanawiałeś się nad rezygnacją z figurek Szczerze mówiąc nie. Moim zdaniem są całkiem fajne i zakrywają pare niedoróbek . Poza tym chciałem mieć chociaż jeden samolot z załogą. A tak wogóle wkleiłem już gondole ze strzelcami pod skrzydła, więc raczej nie będę teraz zmieniał koncepcji. Ale dzięki za post, dał mi trochę do myślenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Witam. Chcę skończyć montaż silników i mam problem. Zgubiłem taką część: No wiecie, odskoczyła przy wycinaniu, dywan wchłonął i przepadło . Czym ją zastąpić? Próbowałem z drugiej takiej części (mam jeszzce trzy) zrobić kopyto i wytłoczyć ją z folii, takiej na kanapki . Ale jeśli tak, to czym ją wypełnić w środku? No bo musi być twarda, nie wykluczam późniejszej obróbki papierem ściernym. Pomóżcie, bo utknąłem w martwym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 W takich chwilach ja po prostu wycinam klocem z ramki a potem piłuje, formuje, trochę męcząca robota, ale pewnie byś sobie poradził A nie jest to duże więc małe błędy w ostatecznym kształcie nie będą raczej widoczne. No chyba, że jest to puste w środku czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Ok, spróbuję i tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2009 Witam po przerwie. Dokleiłem do kadłuba strzelca na grzbiecie, popracowałem też nad przodem (maskowanie tego oszklenia to kuuuupa roboty ). Resztę dziobu wkleję, jak znajdę trochę czasu. I znowu pytanie o ten detal na silniku. "Wytłoczyłem" go z cienkiej folii. Czym to teraz wypełnić, rzadkim klejem CA? Element musi być twardy, do późniejszej obróbki. Próby z rzeźbieniem... wolę o nich nie wspominać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Widzę że też straciłeś fragment kadłuba z przodu,ja też .A co do brakującego elementu , to zgadzam sie z krzychu-onisk ,sprawdzałem , wyjdzie najszybciej z ramek tego modelu. Nie trać wiary ,polscy szczypiorniści w półfinale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Nie trać wiary ,polscy szczypiorniści w półfinale Niestey nie oglądałem, ale sąsiedzi tak się darli, że musiałem włączyć TV;))) No dobraaaaa, pokombinuję jeszcze z ta ramką. Widzę że też straciłeś fragment kadłuba z przodu,ja też Niestety, ale powinno się szybko dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Można też pokombinować np z plasteliną czy modeliną odciskając element i zalewając klejem np dwuskładnikowym Distalem.(tylko nie wiem czy nie wchodzi w reakcję z plasteliną i modeliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Można też pokombinować np z plasteliną czy modeliną odciskając element i zalewając klejem np dwuskładnikowym Distalem.(tylko nie wiem czy nie wchodzi w reakcję z plasteliną i modeliną. Pokombinuję, mam jeszcze dużo czasu . Fajny pomysł z tą plasteliną. Dziób: Właśnie dokleiłem skrzydła, czekam aż wyschną i znów szpachlowanie, ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u-boot Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Zapytam wprost. Po co się spieszysz? przecierz do końca życia masz na jego zrobienie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 No pokombinuj, bo wbrew pozorom to nie trudne. Rok temu robiłem Ju-52 i zgubiłem małą część, musiałem ją wycinać z ramki, udało się za drugim razem. Takie coś wyciąłem (chodzi o te małe długie coś obok grosza). Jak się nie uda to sam Ci to zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Po co się spieszysz? Nie wiem . Do końca konkursu jeszcze duużo czasu, ale ja tak chyba mam. krzychu-onisk Spróbuję, to wydłubać, ale to dopiero jutro. Jak się nie uda to sam Ci to zrobię Nie no, jeszcze mnie z konkursu wyrzucą... praca niesamodzielna . Najnowsze zdjątka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Yyy... wydechy już wkleiłeś? A nie łatwiej by było je pomalować i wkleić po pomalowaniu samolotu? Właśnie: aero czy pędzel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Yyy... wydechy już wkleiłeś? A nie łatwiej by było je pomalować i wkleić po pomalowaniu samolotu?Właśnie: aero czy pędzel? Kiepsko pasowały, wolałem je najpierw wkleić i obrobić. Później to kaszana by była... Aero, ale drobnica idzie pod pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Obróbka połączenia skrzrzydło-kadub: Na dole, przy prawym skrzydle była niezła szpara. Zalałem to Contactą, a później CA. Szpachla Tamci już mnie trochę denerwuje . Tego detalu na silniku nie zrobiłem na razie . Po prostu mi się nie chce, złapałem lenia . Teraz idę się pobawić modelem testowym. Dam Pe kapkę odpocząć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biskup Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Masz krzywo przyklejony dziób. oderwij go i przyklej prosto. Inaczej zgniła burżuazja zachodu, będzie miała fałszywe-złe zdanie o poziomie wykonawstwa w Kraju Rad :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi