abtb Napisano 2 godziny temu Autor Share Napisano 2 godziny temu To ja trochę wyjdę przed orkiestrę Plan jest taki, żeby z końcem miesiąca tj 31.08 do porannej niedzielnej kawy "wkleić" galerię Heńka 111-tego, z działań we Francji w 1940-tym i, jakże by inaczej, ze swastyką na ogonie. Mam nadzieję, że do tego czasu wszelkie problemy ideologiczno-polityczne zostaną wyjaśnione i obgadane. Jeżeli ktoś jednak ma z "tym" oznaczeniem problem i boli go tu i owdzie (a szczególnie ówdzie) to niech daje znać - wtedy nie będę stwarzał problemów i tylko tradycyjnie wkleję dwie fotki do portfolio (wiadomo - dorobek na półce rośnie) a galeria będzie dostępna dla chętnych na PWM-mie - model bierze udział w konkursie więc galeria końcowa jest wymagana regulaminem. Darz bór i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu 53 minuty temu, abtb napisał: Darz bór Z tym hasłem uważaj. Po tym jak myśliwi zastrzelili człowieka pod domem podczas polowania jest na cenzurowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, Xmen napisał: Z tym hasłem uważaj. To może ja już nic nie będę pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 49 minut temu Share Napisano 49 minut temu 5 godzin temu, Albatros napisał: Z symbolu, który w swoim czasie był świętością i tak był (i nadal powinien być) traktowany, przez ludzi którzy oddawali za niego życie stał się już praktycznie instrumentalnie traktowanym znaczkiem. Wg mnie popełniasz teraz ten sam błąd, jak forumowicz, na którego post zareagowałem. Symbole funkcjonują w przestrzeni publicznej w różnym kontekście, niezależnie od tego czy są negatywne, czy wręcz przeciwnie. A i ta wartość może zmieniać się zależnie od czasu, czy od układu odniesienia w tym samym momencie. Jest rzeczą zupełnie naturalną, że pojawią się przypadki, gdzie użycie symbolu będzie w stosunku do założeń niewłaściwe, czy wręcz szkodliwe. Rzecz nie do uniknięcia. Można to ewentualnie starać się jakoś regulować, ale na końcu liczy się ogólny bilans. Szczególnie istotna jest zmiana w czasie, bo ima dalej od wydarzeń, tym mniejsze będą miały znaczenie ich symbole. Gdzieś już pisałem, że w uważam, iż jeszcze zdecydowanie nie czas by trywializować wydarzenia, symbole, interpretacje okresu II wś, ale ten czas nadejdzie. I to raczej stosunkowo niedługo. Zupełnie inna sprawą są regulacje prawne w temacie. Np. zakaz publicznego prezentowania nazistowskich symboli w Niemczech i brak takich regulacji w Polsce koniecznie wymykają się bezpośrednim porównaniom. Ale warto mieć na uwadze okoliczności i cele ich (tych regulacji) powstania, gdy mamy do czynienia z pojedynczym przypadkiem. Albo z zasadami funkcjonujących międzynarodowo mediów. Myślę, że nawet zażarli przeciwnicy wszelkich zakazów nie byliby gotowi zaryzykować w imię idei pobytu w więzieniu, wystawiając model ze swastyką na konkursie za naszą zachodnią granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi