abtb Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 (edytowane) Obiecałem - to "wklejam" kolejne fotki do niedzielnej porannej kawy Model powstał w ramach konkursu "1940 - 85 rocznica" odbywającego się na sąsiednim forum. Sam model całkiem spoko, choć tu i ówdzie trzeba podkitować. Kalki jeszcze nie Cartografa ale dają radę (choć piją chemię jak beton wodę w lipcu na budowie ). Uwaga techniczna - fotki wyszły mi całkiem znośnie aczkolwiek załapał się na nie nieproszony gość pod postacią białego paproszka na prawej burcie Junkers Ju 87B-1 Stuka, 9./Sturzkampfgeschwader 51, lotnisko Norrent-Fontes, sierpień 1940r, Francja A że ów Stukas to drugie skrzypce w "kwartecie francuskim" wklejam kilka fotek z Messerschmitt-em Bf 109E-4 Franza von Werry, I/JG 3, Samer, Francja, sierpień 1940r: I na dziś tyle Edytowane 18 Sierpnia 2025 przez abtb wykreślenie tłumaczenia z niemieckiego na polski 28 Cytuj
Grzes Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Samolot w sam raz dla "naszych chłopców" 1 1 Cytuj
Xmen Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Godzinę temu, Grzes napisał: Samolot w sam raz dla "naszych chłopców" Akurat z mojego miasta jeden latał na Ju-87.Zaginął podczas lotu bojowego nad Rumunią w 1944. Cytuj
abtb Napisano 17 Sierpnia 2025 Autor Napisano 17 Sierpnia 2025 Chciałbym delikatnie zasugerować że liczę na opinie o wykonanym modelu a nie deklaracje polityczne i manifestacje własnych poglądów ideologicznych 2 Cytuj
Xmen Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Przepraszam panie Tomaszu. Podałem tylko fakt historyczny. Było dwóch obywateli mojego miasta którzy służyli w Lufwaffe. Jeden skończył tak jak podałem powyżej a drugi zestrzelony pod Kurskiem po odniesieniu 101 zwycięstwa.Przeżył ale już nie latał. O modelu już pisałem. 1 Cytuj
barszczo Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Świetny Junkers. I jeszcze wczesny . W parze z Emilem wyglądają bardzo dobrze . 1 Cytuj
zaruk Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Bardzo przyjemny w odbiorze. Gratuluję 1 Cytuj
neptun1939 Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Bardzo ładna Sztuka. Duży plus za genialną modulację kolorów - nie jest agresywna, czy przesadzona, ale taka idealna. 1 Cytuj
jachud3 Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Elegancki Stukas moje pytanie brzmi: czy robi wziuuuu jak nurkuje 1 Cytuj
barszczo Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Godzinę temu, jachud3 napisał: czy robi wziuuuu jak nurkuje Myślę że robi, na bank był oblatany . 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 17 Sierpnia 2025 Napisano 17 Sierpnia 2025 Myślę, że nie wziuuuje , nie widzę turbinki. Według mojego skromnego zdania - udany Stuka. Mam natomiast pytanie odnośnie opisu (może i pierdoła, ale w różnych mediach aż roi się od radosnych tłumaczeń rodem z chipsów): 16 godzin temu, abtb napisał: 9./Sturzkampfgeschwader 51 (51-wsza Eskadra Szturmowa) Na pewno? Zapis wskazuje na 9 eskadrę 51 pułku. 1 Cytuj
abtb Napisano 18 Sierpnia 2025 Autor Napisano 18 Sierpnia 2025 Dziękuję BARDZO za opinie 10 godzin temu, Baas ArK napisał: Myślę, że nie wziuuuje , nie widzę turbinki. Bardzo celna uwaga 10 godzin temu, Baas ArK napisał: Na pewno? Zapis wskazuje na 9 eskadrę 51 pułku. Tak?! To proszę bardzo i zostawiam oryginalny zapis z instrukcji Airfixa Cytuj
barszczo Napisano 18 Sierpnia 2025 Napisano 18 Sierpnia 2025 4 godziny temu, abtb napisał: zostawiam oryginalny zapis z instrukcji Airfixa Instrukcje... Kopalnie merytorycznej wiedzy na temat historii, a przede wszystkim malowań . 2 Cytuj
abtb Napisano 18 Sierpnia 2025 Autor Napisano 18 Sierpnia 2025 Godzinę temu, barszczo napisał: Kopalnie merytorycznej wiedzy na temat historii, a przede wszystkim malowań Właśnie dla tego ufam tylko instrukcjom 1 Cytuj
Moses Napisano 18 Sierpnia 2025 Napisano 18 Sierpnia 2025 No przecież producent nie bierze sobie malowań z głowy, i dokładnie studiuje dostępne materiały, aby zgodność historyczna i merytoryczną została zachowana w jak największym stopniu, prawda? PRAWDA? 1 Cytuj
kelly9mm Napisano 18 Sierpnia 2025 Napisano 18 Sierpnia 2025 Chwacko zrobiony, podoba się bardzo 1 Cytuj
ArtuRze Napisano 18 Sierpnia 2025 Napisano 18 Sierpnia 2025 Podziwiam wytrwałość, bo niestety jest to te gorsze oblicze Airfixa jeśli chodzi o jakość i wylewa się to na każdym kroku- od mydła w kokpicie aż po oszklenie. A już tym bardziej zazdroszczę, bo mnie się nie udało i będzie kolejne podejście do wrześniowca. Ładnie też Ci się udało zgrać przód, zwłaszcza że tam trzeba niezłe akrobacje powyczyniać żeby to się wszystko zeszło i się nie wstydzić rezultatu. 1 Cytuj
Artek82 Napisano 18 Sierpnia 2025 Napisano 18 Sierpnia 2025 Bardzo fajny hitlersyn i taki niecenzuralny bo z symbolem NIEszczęścia na ogonku 1 Cytuj
neptun1939 Napisano 18 Sierpnia 2025 Napisano 18 Sierpnia 2025 12 minut temu, Artek82 napisał: Bardzo fajny hitlersyn i taki niecenzuralny bo z symbolem NIEszczęścia na ogonku Wiem, że obecnie wiele osób jest przyzwyczajonych do cenzurowania modeli ( np. przez FB ) ale.... Cenzura znaków i symboli totalitarnych na modelach historycznych pojazdów/wynalazków ( i nie tylko) to jakiś obłęd i szaleństwo i robienie się bardziej papieskim od papieża. Taka była historia i tego żaden kretyn z UE, USA, ZSRR czy Galaktycznego Senatu Republiki nie zmieni. Mało tego należy ją pokazywać, bo za 30 lata ludzie nie będą wiedzieć co dany znak znaczy i zacznie się przeinaczanie tejże historii, albo co gorsza niszczenie jej na zachowanych oryginałach (jak niestety często już to ma miejsce na Zachodzie Europy, gdzie na rynku kolekcjonerskim niszczy się Waffenmenty i swastyki na egzemplarzach z epoki bo rażą kogoś w oczy i "są zabronione", czy jak na różnych grupach ze starociami kretni się odpalają jak ktoś wystawi zdjęcie czy inny artefatk z III Rzeszy by to zniszczyć). Niestety, ale pojawiają się już sytuacje, że ludzie są oburzeni, że w MUZEUM swastyka nie jest zakryta, albo że istnieje muzeum w którym 90% eksponatów jest z "wiatraczkiem", czy też w projektach historycznych/edukacyjnych (np. rekonstrukcja) się pokazuje emblematy III Rzeszy czy innego zbrodniczego państwa/formacji. Owszem jak jakiś kretyn tatuuje sobie Runy SS, swastyki i inne emblematy III Rzeszy, tryzuby OUN-UPA, znaczki Cesarstwa Japonii czy gwiazdy i młoty z sierpami Związku Radzieckiego lub parszywe mordy zbrodniarzy, to takie osoby winno się "usypiać" na miejscu kilkoma gramami ołowiu. A co do swastyki to Cię zaskoczę, ale Niemcy ją ukradli nam i to na bezczelnego. Bo swastyka pod kątem 45* była używana na potęgę w II RP od roku 1919 i to nie tylko w formacjach związanych z wojskami górskimi ;). 6 Cytuj
greatgonzo Napisano 19 Sierpnia 2025 Napisano 19 Sierpnia 2025 Zakazy publikacji symboli mają różny kontekst. Myślę, że pomijanie go i wrzucanie ich wszystkich do jednego worka jest podobnym błędem, jak bezrefleksyjna cenzura. 4 Cytuj
Albatros Napisano 19 Sierpnia 2025 Napisano 19 Sierpnia 2025 Zgadzam się z @greatgonzo, są różne konteksty i różne sytuacje, problem jest dużo bardziej złożony, jak w życiu… z jednej strony mamy osoby o bardzo prostym - czy prostackim - widzeniu historii, co już któryś raz z rzędu jeden z kolegów zaprezentował także w tym wątku powyżej, a z drugiej sytuacje na które nie ma prostych odpowiedzi a granice są bardzo cienkie. Są grupy rekonstrukcyjne i z pozoru jest to odtwarzanie historii, a z drugiej zaczynam od jakiegoś czasu zauważać że w w tych środowiskach pojawia się fascynacja III Rzesza, SS itd i czasem jakaś chora „podskórna” gloryfikacja. Także na grupach na FB widzę niekiedy kompletne oderwanie kontekstu i czasem uwielbienie nazistowskich emblematów czy postaci. Często widzę to np. w przypadku Otto Cariusa. Może jednak czasem lepiej dmuchać na zimne, niż żeby te symbole i związane z nimi konotacje się nie strywializowały i straciły swoje prawdziwe znaczenie i wagę. Z innej beczki widać to już dokładnie w Polsce, gdzie znak Polski Walczącej już funkcjonuje z jednej strony jako gadżet - naklejka na zderzaku samochodu, nadruk na t-shircie czy malowidło na sklepie, a z drugiej jest zawłaszczany przez nacjonalistów i kiboli. Z symbolu, który w swoim czasie był świętością i tak był (i nadal powinien być) traktowany, przez ludzi którzy oddawali za niego życie stał się już praktycznie instrumentalnie traktowanym znaczkiem. 3 Cytuj
Xmen Napisano 19 Sierpnia 2025 Napisano 19 Sierpnia 2025 2 minuty temu, Albatros napisał: co już któryś raz z rzędu jeden z kolegów zaprezentował także w tym wątku Znowu ja? 1 Cytuj
Albatros Napisano 19 Sierpnia 2025 Napisano 19 Sierpnia 2025 15 minut temu, Xmen napisał: Znowu ja? Nie, absolutnie, chodzi mi o kolegę od „Naszych chłopców”. Ty akurat bardzo słusznie przywołałeś fakty, które pokazują, że ludzkie losy bywają bardzo trudne i skomplikowane, a decyzje, które człowiek musi podejmować w trudnych czasach bywają tragiczne. Ale chyba za bardzo off top się zrobił. Cytuj
drab Napisano 19 Sierpnia 2025 Napisano 19 Sierpnia 2025 Zgadzam się ze wszystkim co zostało tu napisane o swastyce (w muzeach, w grupach rekonstrukcyjnych, na obrazach/pudełkach), więc nic tutaj więcej nie da się dopisać. Natomiast co się tyczy znaku Polski Walczącej to chodziło pierwotnie o to aby symbol ten był widoczny w przestrzeni publicznej. Tak samo dziś, tak więc nie powinniśmy być temu przeciwni , że jest naklejką na samochód (im będzie bardziej widoczny, tym będzie bardziej rozpoznawalny, tym znajomość, miejmy nadzieję, historii będzie większa). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi