Skocz do zawartości

BROPLAN - nowości, inboxy, recenzje

Grzes

Rekomendowane odpowiedzi

Temat może nie będzie zbyt dynamiczny, ale po wymianie zdań z  Kolegą @mirage3 stwierdziłem, że może warto zbierać w jednym miejscu nowości (i może nie tylko) z Broplanu, zwłaszcza że informacje o ich ukazywaniu się nie są powszechne. 

model chyba najnowszy: RWD-15

image.png.85fe53a659b8b892a69d334ac885568f.png

PZL-5a

image.png.51b7434ee79df708ba8549f9995bb852.png

• Like 6
  • Thanks 1

17 minut temu, Wymysl napisał:

To teraz niech się ktoś poświęci i kupi i pokaże jak to wygląda.

Zgłaszam się :nauka1:

Proszę o chwilę cierpliwości.

• Thanks 2
  • Haha 1

2 godziny temu, Wojtek59 napisał:

gdzie kupowałeś

Bezpośrednio u producenta

9 minut temu, DobreMzimu napisał:

Czy szkło na żywo wygląda równie słabo, jak na zdjęciach?  Da się coś z tego materiału zrobić, czy konieczne będzie własne tłoczenie?

Mnie raczej się ciśnie pytanie, czy całość się dobrze pieni...

• Like 1
  • Haha 4

Modelarski francuski piesek z ciebie.

Parę tygodni temu widziałem jak w znanym sklepie modelarskim jakiś murzyn kupił coś takiego.

https://www.mojehobby.pl/products/Kamov-Ka-15M-Russian-Helicopter.html

Tego z  prostej nie da się zrobić.  Trzeba piłować, tłoczyć, dorabiać.

Jak widać istnieją modelarze, którzy nie boją się ciężkiej pracy.

Edytowane przez DobreMzimu

7 godzin temu, mig napisał:

Można wiedzieć ile producent sobie życzy za ten model?

130

• Thanks 1
  • Haha 2

• 3 weeks later...

Witam. Coś z mojej śmigłowcowej działki czyli SW-4 Puszczyk i PZL SM-2.

Oba modele w skali 1/72.

Puszczyk - generalnie nie taki zły poza problematycznym oszkleniem przodu i kruchym plastikiem ( trzeba było uważać na kruchość np. płóz). Dorzucam zdjęcie skończonego modelu. Galeria jest na forum w dziale śmigłowców.

Sm-2 fajny temat wg mnie prostszy w budowie jednak potrafią się znaleźć egzemplarze bardziej vacu jak wtrysk (akurat taki egzemplarz mi się trafił). Ma wszystkie trzy wersje: transportową, ratunkową i dźwig.

Wg mnie aby sobie uprościć prace nad nim dobrze wg mnie zaopatrzyć się w model mi-1 od amodel i wykorzystać z niego bliźniacze części. Choć to a model to i tak lepszy niż broplan. Pozostałe dwa modele mają lepiej odlane wypraski.

Uwagi ogólne:

- kalki bardzo słabe; trzeba sobie samemu je polakierować lub położyć film na kalkę;

- instrukcja mocno techniczna, ale czytelną (zbyt ogólne określenie kolorów farb potrzebnych do modelu),

- wypraski - widać na fotkach - pozostawiam bez komentarza,

- plastik delikatny i kruchym,

- spasowanie daje radę,

- elementy vacu mogłyby być bardziej przezroczyste.

Dobrze, że producent napisał na pudełku, że model jest dla zaawansowanych modelarzy - choć ja za takiego siebie nie uważam.

Zapraszam do galerii:

IMG20250923220129 (1).jpg

IMG20250923220305 (1).jpg

IMG20250923220249.jpg

IMG20250923220219.jpg

IMG20250923220429.jpg

IMG20250923220016.jpg

IMG20250923220451.jpg

IMG20250923220518 (1).jpg

IMG20250923220527 (1).jpg

IMG20250923220556 (1).jpg

IMG20250923220611 (1).jpg

IMG20250923221939 (1).jpg

Edytowane przez bart207skw
  • Like 5

• 2 months later...

Szanowni, to mój pierwszy post na tym forum. Modele sklejam raczej dla zilustrowania zainteresowania historią międzywojennego polskiego lotnictwa, stąd nie jestem rasowym modelarzem. Postanowiłem jednak napisać, ponieważ na oba omawiane tu modele PZL-5 i RWD-15 Broplanu nawiałem Pana Janusza Brożka i miałem przyjemność skleić ich pierwsze wersje i wnieść do Pana Brożka uwagi, które później trafiły do modeli seryjnych. Jak dla mnie to całkiem przyjemne w montażu zestawy, oparte na źródłach na tyle, na ile literatura przedmiotu i źródła (NAC i czasopisma) z lat 30-tych pozwalają. Są oczywiście niewiadome, np. kolor pasów i zastrzałów PZL-5 czerwony czy niebieski, czy wierzchnia strona skrzydeł RWD-15 w tym malowania SP-BFX, gdzie dotąd zdjęć nie widziałem, ale poza tym są moim zdaniem całkiem poprawne. Zamieszczam parę zdjęć obu tych modeli (w tym poście PZL-5 w kolejnym RWD-15).0004.thumb.jpg.d1a239ba4f0cdc94fe0cce605aa218c1.jpg

00001.jpg

00003.jpg

00022.jpg

• Like 4