MCzarnowicz Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Witam serdecznie. Ostatnio zdecydowałem się ruszyć z dawna wymarzony projekt dotyczący Września '39. Po Dziadku mam w sobie jakąś kolejarska pasję i już jakiś czas temu owładnęła mnie myśl zrobienia drezyny tk-r-tk. Dla niewtajemniczonych opowiem w dwóch zdankach co to takiego: Nasze wojsko wpadło na pomysł stworzenia dla pociągó pancernych małych pododdziałów rozpoznawczych. Miały w ich skład wchodzić drezyny pancerne i wzwiązku z czym zakupiliśmy troszkę tatr(drezynek, nie gór). Zrodził sie też inny pomysł a mianowicie taki że taka mała drezynka nie pojedzie nigdzie dalej bo nie ma kół więc czemu by nie skonstruować specjalnego podwozia dla czołgów aby to one mogły stanowić wsparcie pociągu. W związku z tym opracowano autotransporty kolejowe dla czołgów tk i renault FT-17. W skład jednego zestawu wchodziły dwie tankietki ustawione plecami do siebie i jeden czołg po środku. W związku z tym taki skład nazwano tk-r-tk. Nie ma na naszym rynku zestawu tk-r-tk w żadnej ze skali. Jaddar sprzedaje wykonane przez amro autotransporty z tym że można nabyć tk z tankietką tks wykonana przez eso (ja tą opcję wybrałem) oraz prowadnicę do ft-17. O model tego czołgu należy postarać się samemu. Ja wybrałem (o zgrozo) model rpmu. Na razie startuje. Obiecałem sobie żednych gruntownych zmian, choć niektóre już poczyniłem. Przymiarka TKSa do prowadnicy i torów (część rzeczy sklejona na sucho blutackiem) Zbliżenia na calkiem ładny i nieźle zrobiony model tksa (śmię twierdzić że jakościowo lepszy od rpmu) Podrzeźbiłem tylko wizjery i zejścia blach oraz dodałem poprawioną górną płytę. Dodam jeszcze w jednym miejscy siatkę i koniec Początki walki z ft-17 też nie będzie głębokiej rewalorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Puki jest jeszcze czas, to jak mogę podpowiedzieć i doradzić, to proponuję, chociaż trochę pod szlifować właz do renówki, jest strasznie gruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 ale konkretnie o który właz ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 (edytowane) ale konkretnie o który właz ci chodzi? Hmm, no głównie o wieże, ale ten dla kierowcy też bym pod szlifował, czyli oba. Ps. Jaki kamuflaż zastosujesz ?? Edytowane 10 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Łoł ale się kolejowych tematów namnożyło Bardzo ciekawy pomysł, będe namiętnie śledził postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Mazzi leć do sklepu po drezynke i dołącz do ogólnoforumowego trendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaG Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 W zespole drezyn tk-r-tk jedna z tankietek powinna być wyposażona w radiostację. Czy planujesz wykonać właśnie taką tankietkę w swojej drezynie? Czy dysponujesz jakimkolwiek zdjęciem tks-a wyposażonego w radiostację? Pytam bo mam zamiar wykonać zespół drezyn tk-r-tk tylko, że w skali 1/35 (z zestawów 5 Star Model). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Puki jest jeszcze czas, to jak mogę podpowiedzieć i doradzić, to proponuję, chociaż trochę pod szlifować właz do renówki, jest strasznie gruby. Skala - byki walisz sromotne ! Póki piszemy prze "Ó". Włazy były zamykane na zewnątrz i były dość grube, nie ma co przesadzać z tym szlifem. źródła: www.geocities.com/pibwl/ft17col.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Ft17_parola_4.jpg Marcinie, pomysł o tyle szalony co ciekawy i unikatowy. Trzymam kciuki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 Jak mi tylko materijw na to pozwolą to planujesz. Wiem że pojazdy z radiostacjami miały zmienione rozłożenie sprzętu z tylu np koło zapasowe znajdowało się po lewej stronie na błotoniku natomiast antena mocowana była do prawej burty. Muszę przeglądnąć w domu materiały ale napewn w militariach i faktach 33 są dwa zdjęci pojazdów z radiostacjami z tym że jeden to jak pamiętam tk. Jędrek nasz rację z tymi włazami natomiast co do szaleństwa to myślę że PZInż bije mnie na głowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 natomiast co do szaleństwa to myślę że PZInż bije mnie na głowe Dlaczego ? Na bezrybiu i rak ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 No dobra. Lepiej się pochwal czy masz jakieś kwity na radiostację. Czy mogę poprosić o link do tego zestawu 5stara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Nie wiem czy to do mnie:) ale linki do zestawu 5 stara w 1/35 http://www.jadarhobby.pl/star-models-35014-drezyna-pancerna-p-6712.html http://www.jadarhobby.pl/star-models-35013-drezyna-pancerna-p-6711.html Czy mam zdjęcia, nie wiem. Sprawdzę, ale chyba nie. To jest ta, tylko gdzie ta radiostacja ? Ta puszka z tyłu ? http://derela.republika.pl/tk_dr5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaG Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 No właśnie kwitów na TKS z radiostacją nie mam, ale mam zdjęcie TK3 z radiostacją. Jak wrócę do domu (czytaj wieczorem) spróbuję poszukać. Jak znajdę to wkleję skana. Jendrass 1. To prawdopodobnie zasobniki na akumulatory do radiostacji. Były 2, po jednym na każdym z błotników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaG Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Jeszcze linki: Drezyna R http://www.jadar.com.pl/5star/35013/index.html Drezyna TK http://www.jadar.com.pl/5star/35014/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaG Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Obiecane zdjęcia TK-3 z radiostacją: - ze złożonym masztem antenowym - z rozłożonym masztem Fotki pochodzą z Model Fana nr 8/99. Jak widać, tankietki TK-3 z radiostacją zewnętrznie mocno różniły się od swojej podstawowej wersji. Nie widziałem zdjęć wnętrza i nie wiem jak upchnęli radiostację w tak małym pojeździe. Ciągle natomiast poszukuję zdjęć TKS-a z radiostacją stąd moje pytanie powyżej. Jak nic nie znajdę to dokupię dwa modele TK-3 i zabuduję je zamiast TKS-ów, a posiadane TKS-y wykorzystam w innym projekcie. Ale to mój wybór i nic Ci nie chcę sugerować. A tak na marginesie to gratuluję Ci wyboru tematu i czekam niecierpliwie na postępy prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 Upchnąć do karalucha radiostację na naprawdę byla sztuka. Przeglądnąłem w domku fotki drezyn i tksów jakie mam i nasuwa mi się kilka rzeczy. Tak w ogóle to proponuję spisać tu nasz przemyślenia co do wyglądu tksa z radiem a może posłuży to do zrobienia jakiś rysunków czy rekonstrukcji oczywiście jeśli znajda się jakieś dowody. Jednymi słowy, chłopy zbierzmy się i coś wymyślmy. Coś co mi się nasuwa to to że po pierwsze TKS musiał mieć akumulatory z tyłu a antenę mnie więcej tak samo jak tk lub możliwe, że jedna skrzynka była z przodu: Na niektórych pojazdach widać niewiadomo-co przed mocowaniem na stojak do ostrzału AA o owalnym kształcie. Gdzieniegdzie daje się poznać również jakiś sześcienny kształt na przednim błotniku Na części zdjęć widoczne jest również zmienione położenie koła zapasowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 . Jednymi słowy, chłopy zbierzmy się i coś wymyślmy. Tak jest Panie Generale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Ciekawy projekcik, miałem w planach coś podobnego, jednak w trzy pięć - niemniej temat bardzo interesujący, i pozwolisz że ja także stanę w tłumie gapiów ;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Panie generale tu znalazłem dyskusję na temat montażu radiostacji w tankietkach, może pomoże chociaż nakierować na właściwy trop -----> http://www.strategie.net.pl/viewtopic.php?t=5419&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Poszperałem troszkę w zdjatkach i znalazłem dobre zdjęcie, które ukazuje jak myślę jedną ze skrzynek na akumulatory. Projekt się powoli toczy do przodu. Renóweczka praktycznie złożona, czeka mnie teraz szpachlowanie i poprawianie niedoskonałości modelu, których troszkę jest. Tak jak mówiłem nie chciałem robić pełnej rewalorki, poprzestałem tylko na drobnych zmianach. Pozostało np wyszlifowanie i wyprofilowanie wieży, sprzęt saperski, mocowanie skrzynki której nie będzie itp... Rafale, zapraszam do pierwszego rzędu bnk_one dzięki za linka. Szkoda, że chłopaki w gruncie rzeczy malo tam ustalili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 no niestety, ale wyeliminowali kilka teorii ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Marcin, akumulatory ok ale gdzie to radio? Siedziałem w TK-3 i jest tam ciut miejsca, nawet załoganci do wielkoludów należeć nie mogli. Ciężka służba w czołgach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Ja bym obstawiał że miał zmniejszona szafkę na amunicję do ckm, ale chyba na to kwitów już żadnych się nie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Z innej beki. Czy masz zamiar poprawić tą lufę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Skala człowiek po przeczytaniu kilku twoich postów serio może kwestionować twoja umiejętność czytania ze zrozumieniem. A może jak w temacie o 10TP Jarka nie czytałeś podpisów pod obrazkami? Model idzie właśnie do poprawek i szpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi