orkan Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września W zamierzeniu ma to być malowanie zimowe z śladami zużycia . Jak zwykle na tym etapie nie mogę przekroczyć szklanego sufitu postarzania modelu. Koło zapasowe tylko włożone, antena i peryskop nożycowy będą zamontowane na końcu. Kolor szary to akryl , białe plamy to olejna z tubki, którą można jeszcze modyfikować. Jak widzicie dalsze możliwości pracy przy postarzaniu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 24 Września Autor Share Napisano 24 Września (edytowane) Trochę dalej. Tylna i przednia płyta + lufa. Edytowane 24 Września przez orkan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Września Share Napisano 26 Września Ja bym na twoim miejscu postarzał gąsienice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października Ćwiczeń ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Trochę za równomiernie spłukany/wytarty biały . Trochę bym urozmaicił nasycenie białego koloru, czyli dodał białego w zakamarkach i na powierzchniach, gdzie trudniej by się wypłukał przez deszcz, albo wytarł tam gdzie chodziła po pojeździe załoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października Spróbowałem coś zrobić z przodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Na gąsienicach co to jest za biała farba, już lepiej jakiegoś śniegu byś tam dał w te ogniwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października Godzinę temu, Evildead napisał: Na gąsienicach co to jest za biała farba, już lepiej jakiegoś śniegu byś tam dał w te ogniwa To nie farba, to pigment z fixerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Października Share Napisano 4 Października Daj coś o grubszej fakturze/ziarnistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vsk9 Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października W dniu 3.10.2025 o 21:37, orkan napisał: To nie farba, to pigment z fixerem. Produkty od AK do tworzenia śniegu dadzą Ci znacznie lepsze rezultaty. Łatwo się z nimi pracuje, więc ciężko coś spierniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października Powoli rdzewieje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Niby spoko, ale z postarzaniem już przystopuj. Masz super kamo a szkoda by to zapaćkać. Uwierz mi, kiedyś przesadziłem z postarzaniem na panterze i potem nie było widać szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihuszek Napisano 20 Października Share Napisano 20 Października Spawy nie rdzewieją, tu wygląda jakby rdzewiały głównie one. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 20 Października Autor Share Napisano 20 Października (edytowane) 11 godzin temu, mihuszek napisał: Spawy nie rdzewieją, tu wygląda jakby rdzewiały głównie one. Ciekawa teoria na temat spawów. Proszę o jakieś argumenty na jej poparcie bo ja uważam , że sprawy będą korodowały w pierwszej kolejności. Dodam tylko , że zdjęcia mocno eksponują rdzę w rzeczywistości znacznie mniej widoczną na samym modelu. Edytowane 20 Października przez orkan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października 19 godzin temu, orkan napisał: Ciekawa teoria na temat spawów. Proszę o jakieś argumenty na jej poparcie bo ja uważam , że sprawy będą korodowały w pierwszej kolejności. Dodam tylko , że zdjęcia mocno eksponują rdzę w rzeczywistości znacznie mniej widoczną na samym modelu. No widzisz, człowiek cały czas się uczy. Obejrzyj ten filmik o Tygrysie z Vimouties: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października 22 godziny temu, orkan napisał: Ciekawa teoria na temat spawów. Proszę o jakieś argumenty na jej poparcie bo ja uważam , że sprawy będą korodowały w pierwszej kolejności. 2 godziny temu, Seb napisał: No widzisz, człowiek cały czas się uczy. 100% racja! Spaw chromowo-niklowy na pancerzu StuG-a III (na jego niewielkim elemencie) wykopany w 2021 roku, i świeci się jak nowy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 21 Października Autor Share Napisano 21 Października (edytowane) 3 godziny temu, Seb napisał: No widzisz, człowiek cały czas się uczy. Obejrzyj ten filmik o Tygrysie z Vimouties: Obejrzałem filmik. Bardzo ciekawy chodź dla mnie to tylko informacja obrazkowa. Film dowodzi, że korozja może pojawić się wszędzie. Oczywistym jest, że uszkodzenia farby, krawędzie, zagłębienia, w których gromadzi się woda i chlorki z atmosfery, niedostateczne przygotowanie do malowania, naprężenia po spawalnicze i mikropęknięcia spoin to miejsca gdzie korozja wystąpi w pierwszej kolejności. Nie neguję tych faktów. Zaprzeczam stwierdzeniu, że "SPAWY NIE RDZEWIEJĄ" w odniesieniu do tematu wątku. Edytowane 21 Października przez orkan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 21 Października Autor Share Napisano 21 Października (edytowane) 32 minuty temu, meser262 napisał: 100% racja! Spaw chromowo-niklowy na pancerzu StuG-a III (na jego niewielkim elemencie) wykopany w 2021 roku, i świeci się jak nowy. Pozdrawiam Krzysztof Rozszerzając dyskusję. Czy ten fragment spawu jest obrazem standardowego procesu spawania całego pojazdu czy tylko jakiś element z lepszej stali był przyspawany do pancerza ? To wewnętrzny czy zewnętrzny widok pancerza? A może była to tylko naprawa polowa ? Edytowane 21 Października przez orkan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Nie da się przekonać... W dniu 18.10.2025 o 17:24, Robi napisał: z postarzaniem już przystopuj Też tak sądzę, bo ta rdza to w niektórych miejscach wygląda jak na porzuconym pojeździe z wysp Pacyfiku; postaraj się rozmyć lub bardziej rozetrzeć te rdzawe zacieki w dół Ale ja to w sumie to tylko amerykańskie sklejam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Tak to wygląda teraz. Mam jednak wrażenie, że jeszcze za mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października 18 godzin temu, orkan napisał: Rozszerzając dyskusję. Czy ten fragment spawu jest obrazem standardowego procesu spawania całego pojazdu czy tylko jakiś element z lepszej stali był przyspawany do pancerza ? To wewnętrzny czy zewnętrzny widok pancerza? A może była to tylko naprawa polowa ? Obejrzyj sobie jeszcze ten filmik, czołg japoński: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października 5 godzin temu, orkan napisał: Tak to wygląda teraz Jest znacznie lepiej w mojej ocenie. Rdza jednak nadal "układa" się na modelu nienaturalnie. Przynajmniej robi takie wrażenie. Może zetrzyj ją w miejscach w których grawitacyjnie nie powinno jej być? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Dziękuję za zainteresowanie, każda uwaga i opinia jest bardzo cenna. Dalsze próby zoptymalizowania rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Znacznie lepiej to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października 46 minut temu, orkan napisał: Dziękuję za zainteresowanie, każda uwaga i opinia jest bardzo cenna. Dalsze próby zoptymalizowania rdzy. No i teraz o wiele lepiej niż przedtem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi