Skocz do zawartości

Dicker Max , Dragon 1/35 - postarzanie , beznadziejny trud.

orkan

Rekomendowane odpowiedzi

W zamierzeniu ma to być malowanie zimowe z  śladami zużycia . Jak zwykle na tym etapie nie mogę przekroczyć 

szklanego sufitu postarzania modelu. Koło zapasowe tylko włożone, antena i peryskop nożycowy będą 

zamontowane na końcu.

Kolor szary to akryl , białe plamy to olejna z tubki, którą można jeszcze modyfikować. 

Jak widzicie dalsze możliwości pracy przy postarzaniu?

IMG_20250914_092824604_HDR.jpg

IMG_20250914_092840037_HDR.jpg

IMG_20250914_092905203_HDR.jpg

IMG_20250914_092921320_HDR.jpg

IMG_20250914_093000593_HDR.jpg

IMG_20250914_093017259_HDR.jpg

• Like 2

• 2 weeks later...

Trochę za równomiernie spłukany/wytarty biały . Trochę bym urozmaicił nasycenie białego koloru, czyli dodał białego w zakamarkach i na powierzchniach, gdzie trudniej by się wypłukał przez deszcz, albo wytarł tam gdzie chodziła po pojeździe załoga.

• 2 weeks later...

Niby spoko, ale z postarzaniem już przystopuj. Masz super kamo a szkoda by to zapaćkać. Uwierz mi, kiedyś przesadziłem z postarzaniem na panterze i potem nie było widać szczegółów

11 godzin temu, mihuszek napisał:

Spawy nie rdzewieją, tu wygląda jakby rdzewiały głównie one.

Ciekawa teoria na temat spawów.

Proszę o jakieś argumenty na jej 

poparcie bo ja uważam , że sprawy będą 

korodowały w pierwszej kolejności.

Dodam tylko , że zdjęcia mocno eksponują rdzę w rzeczywistości znacznie mniej widoczną na samym 

modelu. 

Edytowane przez orkan

19 godzin temu, orkan napisał:

Dodam tylko , że zdjęcia mocno eksponują rdzę w rzeczywistości znacznie mniej widoczną na samym 

modelu. 

No widzisz, człowiek cały czas się uczy.

Obejrzyj ten filmik o Tygrysie z Vimouties:

22 godziny temu, orkan napisał:

2 godziny temu, Seb napisał:

100% racja! Spaw chromowo-niklowy na pancerzu StuG-a III (na jego niewielkim elemencie) wykopany w 2021 roku, i świeci się jak nowy.

289248539_meser262@000-chromowo-niklowysiwieci.thumb.jpg.2ee8266ae741a6491b546e3c23572643.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

3 godziny temu, Seb napisał:

Obejrzyj ten filmik o Tygrysie z Vimouties:

Obejrzałem filmik. Bardzo ciekawy chodź dla mnie to tylko informacja obrazkowa.  Film dowodzi, że korozja może pojawić się 
wszędzie. Oczywistym jest, że uszkodzenia farby, krawędzie, zagłębienia, w których gromadzi się woda i chlorki z atmosfery,
 niedostateczne przygotowanie do malowania, naprężenia po spawalnicze i mikropęknięcia spoin to miejsca gdzie 
korozja wystąpi w pierwszej kolejności. Nie neguję tych faktów.
Zaprzeczam stwierdzeniu, że "SPAWY NIE RDZEWIEJĄ" w odniesieniu do tematu wątku.

Edytowane przez orkan

32 minuty temu, meser262 napisał:

100% racja! Spaw chromowo-niklowy na pancerzu StuG-a III (na jego niewielkim elemencie) wykopany w 2021 roku, i świeci się jak nowy.

289248539_meser262@000-chromowo-niklowysiwieci.thumb.jpg.2ee8266ae741a6491b546e3c23572643.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Rozszerzając dyskusję. Czy ten fragment spawu  jest obrazem standardowego procesu spawania całego pojazdu czy tylko jakiś element z lepszej stali 

był przyspawany do pancerza ? To wewnętrzny czy zewnętrzny widok pancerza? A może była to tylko naprawa polowa ?

Edytowane przez orkan

Nie da się przekonać...

W dniu 18.10.2025 o 17:24, Robi napisał:

z postarzaniem już przystopuj

Też tak sądzę, bo ta rdza to w niektórych miejscach wygląda jak na porzuconym pojeździe z wysp Pacyfiku; postaraj się rozmyć lub bardziej rozetrzeć te rdzawe zacieki w dół

Ale ja to w sumie to tylko amerykańskie sklejam.

Rdza.png

18 godzin temu, orkan napisał:

Rozszerzając dyskusję. Czy ten fragment spawu  jest obrazem standardowego procesu spawania całego pojazdu czy tylko jakiś element z lepszej stali 

był przyspawany do pancerza ? To wewnętrzny czy zewnętrzny widok pancerza? A może była to tylko naprawa polowa ?

Obejrzyj sobie jeszcze ten filmik, czołg japoński:

5 godzin temu, orkan napisał:

Tak to wygląda teraz

Jest znacznie lepiej w mojej ocenie. 
Rdza jednak nadal "układa" się na modelu nienaturalnie. Przynajmniej robi takie wrażenie. Może zetrzyj ją w miejscach w których grawitacyjnie nie powinno jej być?

pozdr

46 minut temu, orkan napisał:

Dziękuję za zainteresowanie, każda uwaga i opinia jest bardzo cenna.

Dalsze próby zoptymalizowania rdzy.

IMG_20251022_174306113.jpg

IMG_20251022_174331407.jpg

IMG_20251022_174359522.jpg

IMG_20251022_174622655.jpg

IMG_20251022_175215647.jpg

No i teraz o wiele lepiej niż przedtem

• orkan changed the title to Dicker Max , Dragon 1/35 - postarzanie , beznadziejny trud.