Skocz do zawartości

Niemiecka haubica polowa 150mm sFH 18 First to Fight1/72

Arkos22

Rekomendowane odpowiedzi

Niemiecka haubica sFH 18 150mm

Kampania Wrześniowa 1939 

Model malowany Vallejo Air, brudzony chemią od AK i na koniec dałem lakier bezbarwny Ultra Mat z AK

Producent First to Fight 

Skala 1/72 

IMG_20250929_111750.jpg

IMG_20250929_111745.jpg

IMG_20250929_111736.jpg

IMG_20250929_111707.jpg

IMG_20250929_111659.jpg

IMG_20250929_111643.jpg

• Like 14

• Arkos22 changed the title to Niemiecka haubica połowa 150mm sFH 18 First to Fight1/72
Godzinę temu, Merten napisał:

Zbliżeń na delikwentkę trochę poproszę! 

Ale za cieniowanie i tematykę artyleryjską oczywiście daję lajka.

Dzisiaj wieczorem lub jutro wrzucę 

12 minut temu, Adamo722 napisał:

Fajna :super: podoba się :piwo:

Zawsze możesz obrobić fotki w jakimś programie

IMG_20250929_133012.jpg

Problem w tym że z tymi programami jestem lewy ale się postaram 😁

• Greif changed the title to Niemiecka haubica polowa 150mm sFH 18 First to Fight1/72
9 godzin temu, patrykd napisał:

Czemu na haubicy nie ma weatheringu? 

Jak nie ma jak jest.

Może trochę, ziemi/kurzu by się przydało na podwoziu ale skoro nie ma podstawki to IMO jest akuratnie,

Mnie się podoba!

• Like 1

Godzinę temu, R_Mazzi napisał:

Jak nie ma jak jest.

Może trochę, ziemi/kurzu by się przydało na podwoziu ale skoro nie ma podstawki to IMO jest akuratnie,

Mnie się podoba!

Wheathering to nie wash. To elementy postarzania oraz brudzenia modelu. 

11 godzin temu, patrykd napisał:

Czemu na haubicy nie ma weatheringu? 

Jest na haubicy. Nie dawałem tylko pyłu i ziemii 

Na tej fotce wygląda to dużo lepiej , podoba mi się. Jeśli mogę coś podpowiedzieć - ten biało czerwone palik zrób np. z cienkiego drutu bo wygląda za grubo . i można trochę zarysować oba kolory na znak iż była używana 

IMG_20250929_133012.jpg

przykładowy model

IMG_3894.JPG

• Thanks 2

4 godziny temu, bulik58 napisał:

Na tej fotce wygląda to dużo lepiej , podoba mi się. Jeśli mogę coś podpowiedzieć - ten biało czerwone palik zrób np. z cienkiego drutu bo wygląda za grubo . i można trochę zarysować oba kolory na znak iż była używana 

IMG_20250929_133012.jpg

przykładowy model

IMG_3894.JPG

Bardzo cenna podpowiedź! Szczerze to ja myślałem że są drewniane. Człowiek całe życie się uczy 😁 ciężko byłoby go usunąć bo był cały odlany 

• Like 1

2 godziny temu, Arkos22 napisał:

Bardzo cenna podpowiedź! Szczerze to ja myślałem że są drewniane. Człowiek całe życie się uczy 😁 ciężko byłoby go usunąć bo był cały odlany 

Mogły być metalowe i drewniane , a drut podałem dlatego iż masz różne grubości. Teraz już za późno  szkoda psuć model ale to wskazówka na przyszłość .

• Like 1

1 godzinę temu, bulik58 napisał:

Mogły być metalowe i drewniane , a drut podałem dlatego iż masz różne grubości. Teraz już za późno  szkoda psuć model ale to wskazówka na przyszłość .

Będzie okazja przy następnym modelu. Tym razem w pozycji transportowej. Wykorzystam cenna poradę. Dzięki wielkie!

W dniu 3.10.2025 o 17:56, bulik58 napisał:

W dniu 3.10.2025 o 19:31, Arkos22 napisał:

Będzie okazja przy następnym modelu. Tym razem w pozycji transportowej. Wykorzystam cenna poradę. Dzięki wielkie!

Podpowiem jeszcze że takie rzeczy można zrobić z profilów HIPS o przekroju kołowym. Występują w różnych średnicach. Drut czasami ciężko wyprostować idealnie.

Godzinę temu, Endrju napisał:

Podpowiem jeszcze że takie rzeczy można zrobić z profilów HIPS o przekroju kołowym. Występują w różnych średnicach. Drut czasami ciężko wyprostować idealnie.

Akurat tego mam pełno gdzieś u siebie w zakamarkach i szafach 😁 

Uwielbiam to forum. Dużo ciekawych porad!