Skocz do zawartości

Niemiecka haubica polowa 150mm sFH 18 First to Fight1/72

Arkos22

Rekomendowane odpowiedzi

Niemiecka haubica sFH 18 150mm

Kampania Wrześniowa 1939 

Model malowany Vallejo Air, brudzony chemią od AK i na koniec dałem lakier bezbarwny Ultra Mat z AK

Producent First to Fight 

Skala 1/72 

IMG_20250929_111750.jpg

IMG_20250929_111745.jpg

IMG_20250929_111736.jpg

IMG_20250929_111707.jpg

IMG_20250929_111659.jpg

IMG_20250929_111643.jpg

• Like 14

• Arkos22 changed the title to Niemiecka haubica połowa 150mm sFH 18 First to Fight1/72
Godzinę temu, Merten napisał:

Zbliżeń na delikwentkę trochę poproszę! 

Ale za cieniowanie i tematykę artyleryjską oczywiście daję lajka.

Dzisiaj wieczorem lub jutro wrzucę 

12 minut temu, Adamo722 napisał:

Fajna :super: podoba się :piwo:

Zawsze możesz obrobić fotki w jakimś programie

IMG_20250929_133012.jpg

Problem w tym że z tymi programami jestem lewy ale się postaram 😁

• Greif changed the title to Niemiecka haubica polowa 150mm sFH 18 First to Fight1/72
9 godzin temu, patrykd napisał:

Czemu na haubicy nie ma weatheringu? 

Jak nie ma jak jest.

Może trochę, ziemi/kurzu by się przydało na podwoziu ale skoro nie ma podstawki to IMO jest akuratnie,

Mnie się podoba!

• Like 1

Na tej fotce wygląda to dużo lepiej , podoba mi się. Jeśli mogę coś podpowiedzieć - ten biało czerwone palik zrób np. z cienkiego drutu bo wygląda za grubo . i można trochę zarysować oba kolory na znak iż była używana 

IMG_20250929_133012.jpg

przykładowy model

IMG_3894.JPG

• Thanks 2

4 godziny temu, bulik58 napisał:

Na tej fotce wygląda to dużo lepiej , podoba mi się. Jeśli mogę coś podpowiedzieć - ten biało czerwone palik zrób np. z cienkiego drutu bo wygląda za grubo . i można trochę zarysować oba kolory na znak iż była używana 

IMG_20250929_133012.jpg

przykładowy model

IMG_3894.JPG

Bardzo cenna podpowiedź! Szczerze to ja myślałem że są drewniane. Człowiek całe życie się uczy 😁 ciężko byłoby go usunąć bo był cały odlany 

• Like 1

2 godziny temu, Arkos22 napisał:

Bardzo cenna podpowiedź! Szczerze to ja myślałem że są drewniane. Człowiek całe życie się uczy 😁 ciężko byłoby go usunąć bo był cały odlany 

Mogły być metalowe i drewniane , a drut podałem dlatego iż masz różne grubości. Teraz już za późno  szkoda psuć model ale to wskazówka na przyszłość .

• Like 1

1 godzinę temu, bulik58 napisał:

Mogły być metalowe i drewniane , a drut podałem dlatego iż masz różne grubości. Teraz już za późno  szkoda psuć model ale to wskazówka na przyszłość .

Będzie okazja przy następnym modelu. Tym razem w pozycji transportowej. Wykorzystam cenna poradę. Dzięki wielkie!

W dniu 3.10.2025 o 17:56, bulik58 napisał:

W dniu 3.10.2025 o 19:31, Arkos22 napisał:

Będzie okazja przy następnym modelu. Tym razem w pozycji transportowej. Wykorzystam cenna poradę. Dzięki wielkie!

Podpowiem jeszcze że takie rzeczy można zrobić z profilów HIPS o przekroju kołowym. Występują w różnych średnicach. Drut czasami ciężko wyprostować idealnie.

Godzinę temu, Endrju napisał:

Podpowiem jeszcze że takie rzeczy można zrobić z profilów HIPS o przekroju kołowym. Występują w różnych średnicach. Drut czasami ciężko wyprostować idealnie.

Akurat tego mam pełno gdzieś u siebie w zakamarkach i szafach 😁 

Uwielbiam to forum. Dużo ciekawych porad!