Skocz do zawartości

ZVEZDA SU-57 | 1:72 | afterburner | LED

Hangar72

Rekomendowane odpowiedzi

5 hours ago, smialus said:

No ciekawie to będzie wyglądać. Ale kierowniki do przemalowania, kombinezon granatowy ewentualnie piaskowy, z takimi szarymi się nie spotkałem. Będę zaglądał bo temat ciekawy.

Kierowników pomalowałem jak w instrukcji zvezdy było rozpisane, kolorem xf 61 tamyia. Wrzucam tu parę zdjęć pilotów su 57 i wychodzi na to że są trzy kolory 🙈.

jak już mam przemalować to czym zmyć tą farbę ? I na jaki kolor ostatecznie.

IMG_6331.jpeg

IMG_6333.jpeg

IMG_6330.jpeg

IMG_6328.jpeg

Edytowane przez Hangar72

On 10/21/2025 at 9:10 AM, pmroczko said:

Cześć!

Wygląda dobrze, wysiłek się opłacił! Z jakim prądem te diody pracują? Życzę powodzenia i pozdrawiam!

Paweł

Narazie to wszystkie trzy od jednej dyszy były łączone po prostu do bateryjki pastylki 1,5v, generalnie do zasilania jest ok 12-13v, na bread boardzie cały czas jak pracuje nad modelem odpalam trzy diody na raz z rezystorami, aby sprawdzić czy się nie przepalają, i nie, nawet po 4 godzinach diody  zimne jak lód. Napięć prądów nie mierzyłem.

Edytowane przez Hangar72

Cześć. Ja to bardziej śmigłowcowy jestem i na Twój warsztat trafiłem zaintrygowany opisem ale zdecydowanie będę tu zaglądał. Uważam że odrzutowce najlepiej wyglądają uchwycone w locie a pomysł z ledowym afterburnerem jest zdecydowanie warty rozwijania. Kibicuję i pozdrawiam 

• Like 1

W dniu 23.10.2025 o 13:17, Hangar72 napisał:

Ale żeby nie było próbowałem

Chodziło mi o te próby - wyobraziłem sobie, że nie były to tylko intelektualne próby, ale może udało ci się coś zbudować, co odrzuciłeś - i to bym chciał zobaczyć, jeżeli można.

On 10/25/2025 at 12:01 AM, pmroczko said:

Chodziło mi o te próby - wyobraziłem sobie, że nie były to tylko intelektualne próby, ale może udało ci się coś zbudować, co odrzuciłeś - i to bym chciał zobaczyć, jeżeli można.

Jasne, jak tylko będę w domu wyślę ci zdjęcie mojej pierwszej rurki służącej za testową. Sprawa wygląda dosyć prosto, próbowałem ją nacinać dookoła aby światło zatrzymywało się, niestety efekt nie był zadowalający. Przy nacięciach również szlifowałem papierkiem, matowiłem rurkę, to też zbytnio nie pomogło, wiem że może mało ci to mówić, a sama rurka testową jest w opłakanym stanie, ale postaram ci się to pokazać na zdjęciach haha. A i jeszcze nawet próbowałem wzdłuż tych nacięć pomalować ją farbą niebieską clear, nie pomogło. Myślę że gdybym zastosował rurkę w środku zamiast kleju dałoby się coś wykombinować na tej wewnętrznej rurce. Jednakże mogę przedstawić samolot w locie nocnym, nie zawsze widać te charakterystyczne ringi, image.jpeg.d5981f0440fa93f0a0f3cc9a374099a6.jpeg

jeśli jakiś pomysł wpadnie do głowy to jeszcze nie jest za późno aby coś na tej rurce naskrobać.

z wczorajszego progresu to mogę się pochwalić ze polutowałem dysze, aby wychodziło po jednym plusie i minusie z łącznie tych 6 diod, nie robiłem zdjęć bo chciałbym się pochwalić już gotową instalacją elektryczną.

pozdrawiam

Edytowane przez Hangar72

On 10/25/2025 at 12:01 AM, pmroczko said:

Oto i jest: rurka wyklęta 

IMG_6370.jpeg

IMG_6368.jpeg

IMG_6369.jpeg

Cześć. Z wielkim zainteresowaniem oglądam twój warsztat właśnie z uwagi na elektrykę, którą robisz. Pogrzebałem trochę w internetach i znalazłem dwa filmy gdzie był robiony efekt dopalacza. Linki zamieszczam poniżej. Może już je widziałeś. Jeśli nie to może dadzą ci jakąś podpowiedź.

https://youtu.be/SmxOPvungaY?si=rHJ5taRDmCSZRcg8

https://youtu.be/tPNAAH3kqD8?si=yqpS2z9keiYBWeKs

3 minutes ago, georg1973 said:

Cześć. Z wielkim zainteresowaniem oglądam twój warsztat właśnie z uwagi na elektrykę, którą robisz. Pogrzebałem trochę w internetach i znalazłem dwa filmy gdzie był robiony efekt dopalacza. Linki zamieszczam poniżej. Może już je widziałeś. Jeśli nie to może dadzą ci jakąś podpowiedź.

https://youtu.be/SmxOPvungaY?si=rHJ5taRDmCSZRcg8

https://youtu.be/tPNAAH3kqD8?si=yqpS2z9keiYBWeKs

Hej, bardzo miło że temat tak cię ciekawi. Temat instalacji elektryczny jest pomijany w filmach. Akurat te dwa filmiki widziałem, mało jest filmów o tej tematyce, to są chyba jedyne. Jak najbardziej będę się chciał z wami podzielić w jaki sposób wszystko polutowałem, udostępnić jakiś podstawowy schemat do wglądu. Generalnie dalszy plan na elektrykę mam gotowy, tylko hamuje mnie wywiercenie dziury w kadłubie, na rurkę która którą trzeba wkleić, wpuścić w kable, i będzie służyć jako stojak, w sumie tak jak w tym filmie z f35 .

pozdrawiam! 

Cześć! Dzięki za foty!

Ja bym powiedział, że te "zewnętrzne" pierścienie rzeczywiście się nie sprawdziły... Ale te "wewnętrzne" - maja potencjał! Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam!

Paweł

24 minutes ago, pmroczko said:

Cześć! Dzięki za foty!

Ja bym powiedział, że te "zewnętrzne" pierścienie rzeczywiście się nie sprawdziły... Ale te "wewnętrzne" - maja potencjał! Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam!

Paweł

Powiem tak: raz już jest za późno żeby cokolwiek z tym klejem robić bo jest zamocowany w rurce, a dwa niestety może i na zdjęciach jakoś to robi efekt, ale w rzeczywistości klej sam z siebie ,mimo że po całej długości jest tej samej grubości, robi efekt stożka płomienia, nacinanie go dalej od dyszy skutkuje efektem widocznego nacięcia które nie jest oświetlone bo najprościej mówiąc stożek światła jest już mniejszy niż sam klej. Co prawda jest to jakaś opcja, jednak nie widzę opcji rozwojowych, klej jest ciężki w jakiejkolwiek obróbce, zastosowanie jakiegoś innego pręta mogło by pomóc.

Pany i Panewki

Oto dzisiejsze postępy:

1. wywiercony otwór na rurkę akrylową,

2. przyklejony do kadłuba klejem na gorąco ( solidnie się trzyma)

IMG_6379.jpeg

3. W rurke wpuszczone są przewody główne + i - 
4.dysze : polutowane plusy w jeden, minusy w jeden kabel

5. prowizoryczna podstawka z dziurką na rurkę

IMG_6382.jpeg

6. rozgałęzienie głównych przewodów aby były dwa plusy dwa minusy , po jednym na dysze.

IMG_6386.thumb.jpeg.01afe3e86b38263126815d85acd91cf1.jpeg

IMG_6389.jpeg

IMG_6386.jpeg

Edytowane przez Hangar72

Cześć!

Ciekawe postępy! Wygląda to obiecująco!

Ja bym miał 2 uwagi:

Jak rysujesz schemat, to postaraj się mieć "plus" na górze a minus na dole. Żeby "prąd płynął tak jak woda" 🙂

Druga jest bardziej fundamentalna - myślę, że Twoja prezentacja bardzo traci na tym, że płomienie tak nagle się kończą. Myślę, że lepiej by było - i myślałem że taki jest pomysł - użyć obu rurek "płomieniowych" także jako podstawy dla samolotu. Wtedy można by je wpuścić w podstawę albo w ścianę i samolot by się na nich trzymał. Niestety pozostaje jeszcze kwestia zasilania - tego nie przemyślałem już tak dobrze 🙂

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach!

Paweł

15 hours ago, pmroczko said:

Cześć!

Ciekawe postępy! Wygląda to obiecująco!

Ja bym miał 2 uwagi:

Jak rysujesz schemat, to postaraj się mieć "plus" na górze a minus na dole. Żeby "prąd płynął tak jak woda" 🙂

Druga jest bardziej fundamentalna - myślę, że Twoja prezentacja bardzo traci na tym, że płomienie tak nagle się kończą. Myślę, że lepiej by było - i myślałem że taki jest pomysł - użyć obu rurek "płomieniowych" także jako podstawy dla samolotu. Wtedy można by je wpuścić w podstawę albo w ścianę i samolot by się na nich trzymał. Niestety pozostaje jeszcze kwestia zasilania - tego nie przemyślałem już tak dobrze 🙂

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach!

Paweł

Wiem o czym mówisz z tym samolotem, tutaj masz linka do wideo: 

miałem jedyny problem gdzie kable pochować, a i sam stwierdziłem że lepiej mi się podoba jak będzie stał na środku, nie chciałem robić tak jak na tym filmie. A odnośnie schematu to przepraszam🙈pierwszy raz robiłem takie chemat.

Edytowane przez Hangar72