Paweł Czarnocki Napisano Czwartek o 08:33 Share Napisano Czwartek o 08:33 Ale jubilerka. Czekam na maziaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano Piątek o 15:17 Autor Share Napisano Piątek o 15:17 Cześć i czołem! Jak już zapowiedziałem, jugosłowiański warsztat artyleryjski ulega rozszerzeniu o kolejną konstrukcję. Po Flak-u 37, który powstał już jakiś czas temu i armacie A-19 postanowiłem zejść wagowo do czegoś zdecydowanie mniejszego. To po prostu kolejny model z gatunku „prosto i szybko”, na który mam obecnie największą ochotę. Ale to zarazem znowu bardzo ciekawa historia – bo czy ktoś spodziewałby się, że 20-milimetrowa armatka z lat 30. będzie używana w konflikcie ze schyłku XX wieku? Przedstawiam Flak 30 z oblężenia Sarajewa. Zacznijmy jednak od początku. Jak już doskonale możecie wiedzieć z moich poprzednich wątków, armia jugosłowiańska stanowiła bardzo ciekawy konglomerat sprzętu ze wszystkich niemalże stron świata. Wśród nich całkiem istotną rolę odgrywał ten pochodzący od okupantów z czasów II wojny światowej. Niektóre konstrukcje – np. czołgi czy ciężarówki były wykorzystywane tylko w ograniczonym zakresie. Inne – jak np. działa czy broń ręczna przetrwały w jednostkach oraz magazynach znacznie dłużej. Do tej drugiej grupy zaliczały się właśnie działka 2 cm. Umyślnie piszę tak ogólnie, ponieważ w tej grupie były zarówno starsze Flak 30 jak i nowsze Flak 38 – w wersji czterolufowej lub przerabianych na dwulufowe konstrukcje. Jedne jak i drugie były, jak sądzę, szeroko wykorzystywane tuż po wojnie, ale i z biegiem lat ich rola wcale nie zmalała – po prostu zmienili się użytkownicy i zastosowania. W latach 70./80. były już raczej zakonserwowane w magazynach lub wykorzystywane przez jednostki Obrony Terytorialnej. Rozpad Jugosławii i im przyniósł drugą młodość. Stosunkowo lekkie, proste i poręczne były wykorzystywane w realiach dość statycznej wojny, jaką był zarówno konflikt w Chorwacji, jak i Bośni. Trudno określić jak wiele było ich w linii w latach 90. – zdjęcia, które posiadam dokumentują od 2 do 4 Flak-ów 30 (trudno czasem jednoznacznie ocenić, czy nie mamy tu do czynienia z jednym i tym samym działem) i dwóch Flakvierlingów. Flak 38 na pewno był wykorzystany bojowo przez Serbów w czasie operacji Krivaja-95, czyli zdobycia Srebrenicy (nota bene drugi Flak 38 był w tym samym rejonie używany przez Boszniaków). Flak 30, którego chcę wykonać stał na pozycjach wokół Sarajewa, ale jego udział w ostrzale stolicy BiH nie jest jasny. Biorąc pod uwagę, że Flak-i 30 były produkowane w latach 1934-39, jest to najstarszy znany mi aktualnie sprzęt, który wykorzystywano podczas wojen w b. Jugosławii – zaraz obok haubic LeFH 10,5 cm. Przy czym LeFH i A-19 mogą pochodzić (i najpewniej pochodzą) z produkcji z lat 40. Wróćmy do tego konkretnego Flaka. Został on nagrany przez francuskiego korespondenta wojennego jesienią 1992 na serbskich pozycjach powyżej Sarajewa. To o tyle korzystna okoliczność, że w miarę mamy ograny szerszy kadr i widzimy jak wyglądało całe jego stanowisko. Mam też zrzut ekranu z innego nagrania z okolic Sarajewa, gdzie widać takiego Flaka w bardzo podobnych okolicznościach przyrody… (choć zimą!)… … oraz stopklatkę z magazynu, gdzie zdeponowano serbską broń, a jakże, z okolic Sarajewa. Może to więc być jedno i to samo działko. Do jego budowy wykorzystam model Dragon/Cyber Hobby, który wrócił nie tak dawno pod szyldem Das Werk. Ponieważ oryginał jest na przyczepie Sd. Ah. 51, to dokupiłem sobie Flak 38 z Hobby Bossa, któremu podbiorę przyczepkę oraz piękne koła PanzerArt, żeby było ładniej – tym samym będę miał przyzwoitą bazę pod przyczepę z dobrymi kołami i garść pierdół, jak skrzynki łuski Master i magazynki. Do kompletu dokupiłem lufę od Flak 38, bo wszystkie Flak 30, które widziałem na zdjęciach z Jugosławii mają je w standardzie zamiast swoich bazowych luf. Do tego dojdzie parę skrzynek, jakieś opony, może drzewko, jeśli uda mi się coś wyrzeźbić i będzie, mam nadzieję, fajna, prosta i ładna winietka. Pozdrowienia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu (edytowane) Flak 30 na przyczepce, może się co przyda. Edytowane 14 godzin temu przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi