M.A.V. Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października nie znalazłem takiego tematu więc zakładam... TADAM ! news nr 2 : i jeszcze dwa nowe warianty VW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października Ale bajera zwłaszcza ten Trabant 601 Limuzyna ( naprawdę tak się oficjalnie nazywał bo był też wariant kombi) robi robotę , może go wydadzą też w wersji wojskowej , już nie wspominając o tej dostawczej cytrynie rodem z Fantomasa czy innego Żandarma z Sant Tropez. Pozr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Ale bajera zwłaszcza ten Trabant 601 Limuzyna ( naprawdę tak się oficjalnie nazywał bo był też wariant kombi) robi robotę , może go wydadzą też w wersji wojskowej , już nie wspominając o tej dostawczej cytrynie rodem z Fantomasa czy innego Żandarma z Sant Tropez. Pozr. A. W NRD Trabant był zazwyczaj nazywany Trabi (wymawiane „Trabbi”). Z czasem zyskał wiele przydomków, takich jak „asfaltowa bańka”, „pomoc w chodzeniu”, „zakryta świeca zapłonowa”, „plastikowy bombowiec” i „karton”. W tamtym czasie termin „karton wyścigowy” był używany wyłącznie w odniesieniu do pojazdów Trabant używanych w sportach motorowych. Pod koniec produkcji dostał silniki VW. silnik z Polo wojskowej wersji i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października W dniu 15.10.2025 o 12:53, M.A.V. napisał: nie znalazłem takiego tematu więc zakładam... Bo słabo szukałeś: AK robi pojazdy w skali 1:35 więc bardziej naturalnym działem są pojazdy wojskowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października Racja ! w wojskowych nie szukałem chociaż może nich wątek zostanie ----> tu się będzie wrzucało same "cywile" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października 12 godzin temu, M.A.V. napisał: chociaż może nich wątek zostanie ----> tu się będzie wrzucało same "cywile" Myślę że to nie jest dobry pomysł, bo zamiast w jednym to trzeba będzie szukać w dwóch miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października 3 godziny temu, _OldMan_ napisał: Myślę że to nie jest dobry pomysł, bo zamiast w jednym to trzeba będzie szukać w dwóch miejscach. Nie zaszkodzi, jak informacje pojawią się w obu. Uzupełniłem zatem starszy wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października 2 godziny temu, caughtinthemiddle napisał: Nie zaszkodzi, jak informacje pojawią się w obu. Uzupełniłem zatem starszy wątek. I to jest słuszna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 17 Listopada Share Napisano 17 Listopada Czy Trabant 601 rzeczywiście był używany jako radiowóz przez enerdowską milicję? W sieci nie znalazłem żadnych fotek z epoki, są tylko egzemplarze muzealne albo "pokazowe". Googlowa AI podaje, że były tak użytkowane, ale to żadne wiarygodne źródło. Z kolei tutaj https://bos-fahrzeuge.info/einsatzfahrzeuge/2200/unbekannter_Ort_-_ZDPol_Brandenburg_-_FuStw podają, że nigdy nie był wykorzystywany jako radiowóz a jedynie jako wozy nieoznakowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 17 Listopada Share Napisano 17 Listopada Muzeum Trabanta twierdzi, że owszem: Tym niemniej egzemplarz, który jest jedną z opcji w modelu, przedstawia pojazd z floty muzealnej Centralnej Służby Policji Kraju Związkowego Brandenburgia i takoż jest opisany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 17 Listopada Share Napisano 17 Listopada 22 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Tym niemniej egzemplarz, który jest jedną z opcji w modelu, przedstawia pojazd z floty muzealnej Centralnej Służby Policji Kraju Związkowego Brandenburgia i takoż jest opisany. Tak, to wiem, interesowało mnie, czy rzeczywiście były użytkowane jako oznakowane radiowozy, nie tylko ten egzemplarz ujęty w zestawie AK. Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 17 Listopada Share Napisano 17 Listopada Można założyć, że ten wariant z kogutami jeżeli był masowo produkowany, to nie był tak popularny na ulicach (nasz Maluch też był milicyjny ale widziałem go tylko w Lublinie). Na archiwalnych enerdowskich filmach też nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 17 Listopada Share Napisano 17 Listopada (edytowane) Na filmie pewne wyjaśnienie a inne to tylko z językiem niemieckim i głównie w kierunku wojskowym , np. na fejsie. Dopisek: z ciekawości jeszcze raz przeszukałem neta i niestety opinie wschodnich Niemców nie potwierdziły Trabanta "z kogutami" w ich pamięci. Za to wiele się dowiedziałem o służbach enerdowskich i ich pojazdach Edytowane 17 Listopada przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 20 Listopada Share Napisano 20 Listopada (edytowane) A czy ktoś z Sz.K. znalazł jakieś wyjaśnienie producenta co do tych "bonusowych" (bez schematu malować w instrukcji) kalek? Jest wśród nich rejestracja VP /.../, czyli wozu VolksPolizei. Edytowane 20 Listopada przez manas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 20 Listopada Share Napisano 20 Listopada Rejestracja Volkspolizei jest propozycją dla tych, którzy mieliby chęć zrobić jeden z tych wozów, o których mowa w poście Muzeum Trabanta. Nie ma informacji na temat konkretnego numeru, natomiast wiadomo, że auto zachowane w muzeum służyło w Eberswalde, które należało do okręgu Frankfurt nad Odrą, co przekłada się na człon VP 05. Podkłady fotograficzne pod pozostałe elementy bonusowe można znaleźć w sieci bez większego wysiłku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Listopada Share Napisano 20 Listopada (edytowane) cytat ze strony 360carmuseum.com "Pod koniec 1987 i na początku 1988 roku fabryka wyprodukowała 5 radiowozów Trabant. Przeznaczono je dla policji w gminach Lipsk, Drezno i Eberswalde... Jednak do 1993 roku radiowóz ten znajdował się na wyposażeniu policji w Eberswalde. Wyposażenie specjalne obejmowało obrotowy sygnalizator, syrenę i radio." tak na szybko o tablicach VP https://www.kennzeichenwelt.de/die-ehemalige-ddr/kennzeichen-der-volkspolizei @manaswysłałem pw Edytowane 20 Listopada przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 20 Listopada Share Napisano 20 Listopada Dzięki Kolegom za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Listopada Autor Share Napisano 26 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi