Skocz do zawartości

Zapowiedzi i nowości AK

M.A.V.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale bajera zwłaszcza ten Trabant  601 Limuzyna :szczerbol: ( naprawdę tak się oficjalnie nazywał bo był też wariant kombi) robi robotę :super:, może go wydadzą też w wersji wojskowej :lol:,  już nie wspominając o tej dostawczej cytrynie rodem z Fantomasa czy  innego Żandarma z Sant Tropez😉. Pozr. A.

7 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Ale bajera zwłaszcza ten Trabant  601 Limuzyna :szczerbol: ( naprawdę tak się oficjalnie nazywał bo był też wariant kombi) robi robotę :super:, może go wydadzą też w wersji wojskowej :lol:,  już nie wspominając o tej dostawczej cytrynie rodem z Fantomasa czy  innego Żandarma z Sant Tropez😉. Pozr. A.

W NRD Trabant był zazwyczaj nazywany Trabi (wymawiane „Trabbi”). Z czasem zyskał wiele przydomków, takich jak „asfaltowa bańka”, „pomoc w chodzeniu”, „zakryta świeca zapłonowa”, „plastikowy bombowiec” i „karton”. W tamtym czasie termin „karton wyścigowy” był używany wyłącznie w odniesieniu do pojazdów Trabant używanych w sportach motorowych. Pod koniec produkcji dostał silniki VW.  

silnik z Polo

Sachsenring Trabant 1.1: Wie der Trabi ein Polo-Herz bekam - AUTO BILD  KLASSIK

wojskowej wersji i nie tylko 

Ak ľudí prepadne ostalgia, môžu sa po Berlíne previezť 'trabitankom' - Mestá - Cestovanie - Pravda

III Manewry wojskowe Państw Stron Układu Warszawskiego TARCZA 2013 - Grupy rekonstrukcyjne, inscenizacje - Forum OdkrywcyEast German Trabant 601 -- Police Variant : r/WeirdWheels

• 5 weeks later...

Czy Trabant 601 rzeczywiście był używany jako radiowóz przez enerdowską milicję?

W sieci nie znalazłem żadnych fotek z epoki, są tylko egzemplarze muzealne albo "pokazowe".

Googlowa AI podaje, że były tak użytkowane, ale to żadne wiarygodne źródło. Z kolei tutaj https://bos-fahrzeuge.info/einsatzfahrzeuge/2200/unbekannter_Ort_-_ZDPol_Brandenburg_-_FuStw podają, że nigdy nie był wykorzystywany jako radiowóz a jedynie jako wozy nieoznakowane.

22 minuty temu, caughtinthemiddle napisał:

Tym niemniej egzemplarz, który jest jedną z opcji w modelu, przedstawia pojazd z floty muzealnej Centralnej Służby Policji Kraju Związkowego Brandenburgia i takoż jest opisany.

Tak, to wiem, interesowało mnie, czy rzeczywiście były użytkowane jako oznakowane radiowozy, nie tylko ten egzemplarz ujęty w zestawie AK.

Dzięki za odpowiedź!

Można założyć, że ten wariant z kogutami jeżeli był masowo produkowany, to nie był tak popularny na ulicach (nasz Maluch też był milicyjny ale widziałem go tylko w Lublinie). Na archiwalnych enerdowskich filmach też nie zauważyłem. 

Na filmie pewne wyjaśnienie a inne to tylko z językiem niemieckim i głównie w kierunku wojskowym , np. na fejsie.  Dopisek: z ciekawości jeszcze raz przeszukałem neta i niestety opinie wschodnich Niemców nie potwierdziły Trabanta "z kogutami" w ich pamięci. Za to wiele się dowiedziałem o służbach enerdowskich i ich pojazdach 

Edytowane przez panmopsik
  • Like 1

A czy ktoś z Sz.K. znalazł jakieś wyjaśnienie producenta co do tych "bonusowych" (bez schematu malować w instrukcji) kalek?

Jest wśród nich rejestracja VP /.../, czyli wozu VolksPolizei.

Edytowane przez manas

Rejestracja Volkspolizei jest propozycją dla tych, którzy mieliby chęć zrobić jeden z tych wozów, o których mowa w poście Muzeum Trabanta. Nie ma informacji na temat konkretnego numeru, natomiast wiadomo, że auto zachowane w muzeum służyło w Eberswalde, które należało do okręgu Frankfurt nad Odrą, co przekłada się na człon VP 05.
Podkłady fotograficzne pod pozostałe elementy bonusowe można znaleźć w sieci bez większego wysiłku 😉

• Like 1

cytat ze strony 360carmuseum.com "Pod koniec 1987 i na początku 1988 roku fabryka wyprodukowała 5 radiowozów Trabant. Przeznaczono je dla policji w gminach Lipsk, Drezno i Eberswalde...  Jednak do 1993 roku radiowóz ten znajdował się na wyposażeniu policji w Eberswalde. Wyposażenie specjalne obejmowało obrotowy sygnalizator, syrenę i radio."                                                                            tak na szybko o tablicach VP https://www.kennzeichenwelt.de/die-ehemalige-ddr/kennzeichen-der-volkspolizei   @manaswysłałem pw

Edytowane przez panmopsik
  • Like 1