M.A.V. Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 nie znalazłem takiego tematu więc zakładam... TADAM ! news nr 2 : i jeszcze dwa nowe warianty VW 1 Cytuj
Adams M1A1 Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 Ale bajera zwłaszcza ten Trabant 601 Limuzyna ( naprawdę tak się oficjalnie nazywał bo był też wariant kombi) robi robotę , może go wydadzą też w wersji wojskowej , już nie wspominając o tej dostawczej cytrynie rodem z Fantomasa czy innego Żandarma z Sant Tropez. Pozr. A. Cytuj
bulik58 Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Ale bajera zwłaszcza ten Trabant 601 Limuzyna ( naprawdę tak się oficjalnie nazywał bo był też wariant kombi) robi robotę , może go wydadzą też w wersji wojskowej , już nie wspominając o tej dostawczej cytrynie rodem z Fantomasa czy innego Żandarma z Sant Tropez. Pozr. A. W NRD Trabant był zazwyczaj nazywany Trabi (wymawiane „Trabbi”). Z czasem zyskał wiele przydomków, takich jak „asfaltowa bańka”, „pomoc w chodzeniu”, „zakryta świeca zapłonowa”, „plastikowy bombowiec” i „karton”. W tamtym czasie termin „karton wyścigowy” był używany wyłącznie w odniesieniu do pojazdów Trabant używanych w sportach motorowych. Pod koniec produkcji dostał silniki VW. silnik z Polo wojskowej wersji i nie tylko Cytuj
_OldMan_ Napisano 16 Października 2025 Napisano 16 Października 2025 W dniu 15.10.2025 o 12:53, M.A.V. napisał: nie znalazłem takiego tematu więc zakładam... Bo słabo szukałeś: AK robi pojazdy w skali 1:35 więc bardziej naturalnym działem są pojazdy wojskowe 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 16 Października 2025 Autor Napisano 16 Października 2025 Racja ! w wojskowych nie szukałem chociaż może nich wątek zostanie ----> tu się będzie wrzucało same "cywile" Cytuj
_OldMan_ Napisano 17 Października 2025 Napisano 17 Października 2025 12 godzin temu, M.A.V. napisał: chociaż może nich wątek zostanie ----> tu się będzie wrzucało same "cywile" Myślę że to nie jest dobry pomysł, bo zamiast w jednym to trzeba będzie szukać w dwóch miejscach. Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 17 Października 2025 Napisano 17 Października 2025 3 godziny temu, _OldMan_ napisał: Myślę że to nie jest dobry pomysł, bo zamiast w jednym to trzeba będzie szukać w dwóch miejscach. Nie zaszkodzi, jak informacje pojawią się w obu. Uzupełniłem zatem starszy wątek. Cytuj
_OldMan_ Napisano 17 Października 2025 Napisano 17 Października 2025 2 godziny temu, caughtinthemiddle napisał: Nie zaszkodzi, jak informacje pojawią się w obu. Uzupełniłem zatem starszy wątek. I to jest słuszna decyzja. Cytuj
manas Napisano 17 Listopada 2025 Napisano 17 Listopada 2025 Czy Trabant 601 rzeczywiście był używany jako radiowóz przez enerdowską milicję? W sieci nie znalazłem żadnych fotek z epoki, są tylko egzemplarze muzealne albo "pokazowe". Googlowa AI podaje, że były tak użytkowane, ale to żadne wiarygodne źródło. Z kolei tutaj https://bos-fahrzeuge.info/einsatzfahrzeuge/2200/unbekannter_Ort_-_ZDPol_Brandenburg_-_FuStw podają, że nigdy nie był wykorzystywany jako radiowóz a jedynie jako wozy nieoznakowane. Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 17 Listopada 2025 Napisano 17 Listopada 2025 Muzeum Trabanta twierdzi, że owszem: Tym niemniej egzemplarz, który jest jedną z opcji w modelu, przedstawia pojazd z floty muzealnej Centralnej Służby Policji Kraju Związkowego Brandenburgia i takoż jest opisany. 1 Cytuj
manas Napisano 17 Listopada 2025 Napisano 17 Listopada 2025 22 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Tym niemniej egzemplarz, który jest jedną z opcji w modelu, przedstawia pojazd z floty muzealnej Centralnej Służby Policji Kraju Związkowego Brandenburgia i takoż jest opisany. Tak, to wiem, interesowało mnie, czy rzeczywiście były użytkowane jako oznakowane radiowozy, nie tylko ten egzemplarz ujęty w zestawie AK. Dzięki za odpowiedź! Cytuj
panmopsik Napisano 17 Listopada 2025 Napisano 17 Listopada 2025 Można założyć, że ten wariant z kogutami jeżeli był masowo produkowany, to nie był tak popularny na ulicach (nasz Maluch też był milicyjny ale widziałem go tylko w Lublinie). Na archiwalnych enerdowskich filmach też nie zauważyłem. Cytuj
panmopsik Napisano 17 Listopada 2025 Napisano 17 Listopada 2025 (edytowane) Na filmie pewne wyjaśnienie a inne to tylko z językiem niemieckim i głównie w kierunku wojskowym , np. na fejsie. Dopisek: z ciekawości jeszcze raz przeszukałem neta i niestety opinie wschodnich Niemców nie potwierdziły Trabanta "z kogutami" w ich pamięci. Za to wiele się dowiedziałem o służbach enerdowskich i ich pojazdach Edytowane 17 Listopada 2025 przez panmopsik 1 Cytuj
manas Napisano 20 Listopada 2025 Napisano 20 Listopada 2025 (edytowane) A czy ktoś z Sz.K. znalazł jakieś wyjaśnienie producenta co do tych "bonusowych" (bez schematu malować w instrukcji) kalek? Jest wśród nich rejestracja VP /.../, czyli wozu VolksPolizei. Edytowane 20 Listopada 2025 przez manas Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 20 Listopada 2025 Napisano 20 Listopada 2025 Rejestracja Volkspolizei jest propozycją dla tych, którzy mieliby chęć zrobić jeden z tych wozów, o których mowa w poście Muzeum Trabanta. Nie ma informacji na temat konkretnego numeru, natomiast wiadomo, że auto zachowane w muzeum służyło w Eberswalde, które należało do okręgu Frankfurt nad Odrą, co przekłada się na człon VP 05. Podkłady fotograficzne pod pozostałe elementy bonusowe można znaleźć w sieci bez większego wysiłku 1 Cytuj
panmopsik Napisano 20 Listopada 2025 Napisano 20 Listopada 2025 (edytowane) cytat ze strony 360carmuseum.com "Pod koniec 1987 i na początku 1988 roku fabryka wyprodukowała 5 radiowozów Trabant. Przeznaczono je dla policji w gminach Lipsk, Drezno i Eberswalde... Jednak do 1993 roku radiowóz ten znajdował się na wyposażeniu policji w Eberswalde. Wyposażenie specjalne obejmowało obrotowy sygnalizator, syrenę i radio." tak na szybko o tablicach VP https://www.kennzeichenwelt.de/die-ehemalige-ddr/kennzeichen-der-volkspolizei @manaswysłałem pw Edytowane 20 Listopada 2025 przez panmopsik 1 Cytuj
Adams M1A1 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca 10 godzin temu, M.A.V. napisał: Wiedziałem, że były Trabanty w wersjach limuzyna, kombi czy nawet w wersji Kübelwagen , ale o tym że były sportowe Trabanty w wersji Rallye to nie nawet by mi przez mysl nie przeszło , ciekawe jakie to cudo miało silnik ? Czy też dwusuw o pojemności 0,6 l i mocy 20KM, czy może został jakoś zmodyfikowany np. przez dodanie turbiny, ciekawe też w jakich wyścigach startował, patrząc na silnik to mogły by być to wyścigi motocykli. A tak na poważnie to AK zamiast się tak wygłupiać z tym sportowym Trampkiem, wydałoby tego wspomnianego przeze mnie na początku Trabanta Kübelwagena, zrobiłbym sobie go, no naprawdę, w wersji NRD-owskiego Grenzschutzu , takiego jakiego zapamiętałem jako dzieciak na GPK-u w Słubicach/Frankfurcie (Oder). Pozdr. A. 1 Cytuj
bulik58 Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca 4 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Wiedziałem, że były Trabanty w wersjach limuzyna, kombi czy nawet w wersji Kübelwagen , ale o tym że były sportowe Trabanty w wersji Rallye to nie nawet by mi przez mysl nie przeszło , ciekawe jakie to cudo miało silnik ? Czy też dwusuw o pojemności 0,6 l i mocy 20KM, czy może został jakoś zmodyfikowany np. przez dodanie turbiny, ciekawe też w jakich wyścigach startował, patrząc na silnik to mogły by być to wyścigi motocykli. Podobnie jak Fiaty 126p w Trampkach zastosowano różne silniki od oryginalnych poprzez silniki VW Polo do 85 KM . Pojazd ten w 1992 wystartował o ile pamiętam w Rajdzie Monte Carlo w celach charytatywnych z kobiecą załogą (matka z córką debiutancko w tej roli) , miał silnik chyba przerabiany czy też specjalnie dla niego sprowadzony. Ukończył wyścig na ostatnim miejscu ale zmieścił się w czasie i osiągnął zamierzony cel . Maluchy też jeździły w rajdach z silnikami od fabrycznych po przerabiane Cytuj
chorąży Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia Trabi fajnie się to skleja, niestety po sklejeniu bardzo niepozorny, potrzebuje winety . Szukałem gdzieś tablic do niego, w 35 mam problem cywilnych, szkoda że jakichś kalek czy innych bajerów typu naklejka pl na szybę, albo kiwającego głową psa na tylny parapet nie da się kupić Cytuj
Adams M1A1 Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, chorąży napisał: Trabi fajnie się to skleja, niestety po sklejeniu bardzo niepozorny, potrzebuje winety . Szukałem gdzieś tablic do niego, w 35 mam problem cywilnych, szkoda że jakichś kalek czy innych bajerów typu naklejka pl na szybę, albo kiwającego głową psa na tylny parapet nie da się kupić Ejże Towarzyszu , wszystko jest, wystarczy tylko dobrze poszukać. Po pierwsze naklejka PL na szybę , poproś Kolegów którzy mają jakieś pojazdy z polskimi malowaniami jak Sherman, M8, M16 itp. tam na pewno się coś zajdzie. Dalej ToroModel wydał świetne kalki generyczne na polskie pojazdy jest tam nawet PKS , a tutaj masz wisienkę na torcie , czyli pieska z majtającą główką ( w górnym rzędzie) także nie marudzić nie wybrzydzać tylko do roboty : Edytowane 1 Kwietnia przez Adams M1A1 Cytuj
chorąży Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia Godzinę temu, Adams M1A1 napisał: Ejże Towarzyszu , wszystko jest, wystarczy tylko dobrze poszukać. Po pierwsze naklejka PL na szybę , poproś Kolegów którzy mają jakieś pojazdy z polskimi malowaniami jak Sherman, M8, M16 itp. tam na pewno się coś zajdzie. Dalej ToroModel wydał świetne kalki generyczne na polskie pojazdy jest tam nawet PKS , a tutaj masz wisienkę na torcie , czyli pieska z majtającą główką ( w górnym rzędzie) także nie marudzić nie wybrzydzać tylko do roboty : THX za podpowiedź.. Cytuj
sas55 Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia W dniu 31.03.2026 o 01:09, Adams M1A1 napisał: Wiedziałem, że były Trabanty w wersjach limuzyna, kombi czy nawet w wersji Kübelwagen , ale o tym że były sportowe Trabanty w wersji Rallye to nie nawet by mi przez mysl nie przeszło , ciekawe jakie to cudo miało silnik ? Czy też dwusuw o pojemności 0,6 l i mocy 20KM, czy może został jakoś zmodyfikowany np. przez dodanie turbiny, ciekawe też w jakich wyścigach startował, patrząc na silnik to mogły by być to wyścigi motocykli. A tak na poważnie to AK zamiast się tak wygłupiać z tym sportowym Trampkiem, wydałoby tego wspomnianego przeze mnie na początku Trabanta Kübelwagena, zrobiłbym sobie go, no naprawdę, w wersji NRD-owskiego Grenzschutzu , takiego jakiego zapamiętałem jako dzieciak na GPK-u w Słubicach/Frankfurcie (Oder). Pozdr. A. Dzień dobry, Trabanty startowały w wielu rajdach a nawet w RMC. Kalkomanie do takiego Trabiego są dostępne, ale chyba tylko do skali 1:24. Poniżej taki egzemplarz, który startował z Bad Homburg. Z tego miejsca startował także Walter Rohrl ale na Audi Quattro. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi