Skocz do zawartości

1:35 MERIDA T-55 AD-2M z zestawów RFM 5091 T-55AMD i ACE Projekt Studio

sas55

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
W dniu 24.10.2025 o 08:45, sas55 napisał:

Dzień dobry,

Szukaj Jarkku a to co zamieściłeś nada się dla tych, którzy chcą zrobić model z wnętrzem. Ja pisałem w pierwszym poście, że wnętrze jest dość dobrze udokumentowane a nam chodzi o elementy zewnętrzne w szczególności o mocowanie anteny. Nie wiem jak Pani Ala projektuje wieżę. Jeśli będzie pełna to z wnętrzem będzie można zrobić pojazd z zestawu Takoma.

Natomiast to zdjęcie świetnie pokazuje sposób mocowania ,,brwi Breżniewa'' i grube spawy. To się może Pani Ali przydać. Dobrze widoczny jest także pojemnik na płyn spryskiwacza i pojemnik na gaśnice p-napalmowe.

Pozdrawiam

Andrzej

Witam.

Instrukcję mam ponownie w ręku. Niestety więcej na temat masztów i radiostacji, niż pokazałem wcześniej, w instrukcji nie ma.

• Sad 2

Dzień dobry,

Niestety mogę powiedzieć cytując klasyka: ,,wiedziałem, że tak będzie''. Tematem zajmuję się już kilka lat i nawet mam kolegę w Kętach, ale jak dotąd nikt nic nie pamięta. Instrukcja do masztów MTP-101 i MTP-102 (który nas interesuje} jest/była dostępna w necie, ale tam jest tylko o mocowaniu masztu na podłożu. Może ktoś coś znajdzie a także może ktoś ma lepsze ,,dojście'' do byłych pracowników w Kętach lub weteranów używających Merid.

W trakcie moich poszukiwań trafiłem na posiadacza takiego masztu i porobił dla mnie zdjęcia, które tu zaprezentuję. Niestety także jest to maszt naziemny. SZUKAJMY DALEJ

20161009_122306.jpg

20161009_122328.jpg

20161009_122339.jpg

20161009_122404.jpg

20161009_122420.jpg

20161009_122437.jpg

20161009_122451.jpg

20161009_122512.jpg

W dniu 19.11.2025 o 08:06, sas55 napisał:

Tematem zajmuję się już kilka lat i nawet mam kolegę w Kętach, ale jak dotąd nikt nic nie pamięta.Instrukcja do masztów MTP-101 i MTP-102 (który nas interesuje} jest/była dostępna w necie, ale tam jest tylko o mocowaniu masztu na podłożu.  jest/była dostępna w necie, ale tam jest tylko o mocowaniu masztu na podłożu.

Hella pomyliłeś miejsca  , MW nie ma nic wspólnego z Ogólnopolską Olimpiadą Językową . Tak to bywa gdy  się nie pamięta co się pisze , a potem się ośmieszasz i kasujesz własne wpisy .

Edytowane przez bulik58

Dzień dobry,

Jak pisałem zajmuję się tym tematem od dawna i mam kolegę w Kętach, który obiecał się dowiedzieć i odpowiedział mi, że niczego się nie dowiedział. Nie podejrzewam go o nic, ale w ostatecznej determinacji postanowiłem sam się dowiedzieć i zadzwoniłem do zakładu. Zakład zmienił nazwę, ale uprzejmy pan w dziale konstrukcyjnym powiedział mi, że się dowie czy dokumentacja do anten się zachowała w zakładzie albo gdzie została przekazana. Mam zadzwonić w drugim tygodniu grudnia i jeśli coś w ogóle będzie wiadomo, podejmę decyzję. Albo kontynuacja poszukiwań albo rezygnacja i działanie z tym o czym wiadomo.

Pozdrawiam

Andrzej

@sas55

Na tej grupie na facebooku piszą czasem w komentarzach, że służyli na Meridach. Zapytaj, może ktoś się trafi, kto ma fotki, albo coś pamięta.

https://www.facebook.com/groups/256092245325489

Możesz też na facebooku poszukać stron jednostek które miały Meridy i zapytać, czy nie mają jakichś zdjęć w archiwum

3 godziny temu, TM48 napisał:

Na tej grupie na facebooku piszą czasem w komentarzach, że służyli na Meridach. Zapytaj, może ktoś się trafi, kto ma fotki, albo coś pamięta.

https://www.facebook.com/groups/256092245325489

Możesz też na facebooku poszukać stron jednostek które miały Meridy i zapytać, czy nie mają jakichś zdjęć w archiwum

Dzięki, na FB już napisałem i będę kontynuował. Do Międzyrzecza zadzwonię albo napiszę do rzecznika prasowego.

Pozdrawiam

Andrzej

Z tego co kiedyś czytałem to podstawy mocujące anteny na pojazdach nie były wykonywane w Kętach.

PS. I się wyjaśniło Kęty dostarczały gołe maszty. Cały osprzęt mocujący dostarczał ktoś inny.

Witek

Screenshot 2025-12-01 at 22-14-54 Instrukcja_Maszt__Teleskopowy_Pneumatyczny.pdf.png

Edytowane przez Witek Cisłak

10 godzin temu, Witek Cisłak napisał:

Z tego co kiedyś czytałem to podstawy mocujące anteny na pojazdach nie były wykonywane w Kętach.

PS. I się wyjaśniło Kęty dostarczały gołe maszty. Cały osprzęt mocujący dostarczał ktoś inny.

Witek

Screenshot 2025-12-01 at 22-14-54 Instrukcja_Maszt__Teleskopowy_Pneumatyczny.pdf.png

Zobaczymy czy ten gość z Kęt coś ustali bo jakieś fabryczne kwity do masztu też by się przydały. Jeśli zachowała się jakakolwiek dokumentacja fabryczna to może będzie podane skąd były podstawy.

Pozdrawiam

Andrzej