Skocz do zawartości

(WIP) F7F-2D „Tigercat” 1:72 Fly

kobza_75

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki za uwagi. Pośpiech jest złym doradcą ale spieszyłem się aby zdążyć na wystawę moich modeli z nim włącznie. 

W dniu 24.02.2026 o 09:57, Moses napisał:

Ale  z tymi kalkomaniami na oznaczenia to słabo. Ten świecący biały bardzo psuje tak ładny model. Druga kwestia to taka ze fly spartolil kolorystykę i proporcje oznaczeń. Nie wspominając że Grumman od wprowadzenia malowania w GSB konsekwetnie wyłamywał się, i malował tylko białe elementy, co później stało się standardem. 

Ja bym zasugerował Ci usunie ie tych kalek, pomalowanie raz jeszcze i nałożenie poprawnych kalkomani. Jak potrzeba mogę podesłać odpowiedni secik. 

Przygarnę tego secika, ale to na PW. Dzięki.

20 godzin temu, greatgonzo napisał:

Iskrowniki jednak czarne. Przynajmniej  w instalacjach wysokonapięciowych.

Poprawiłem ile rady dałem, dzięki.

I tak oto prezentuje się jeszcze w scenerii warsztatowej mój F7F-2D „Tigercat”, dziękuję za nieocenione wsparcie koledze „Moses” przy budowie modelu. Podsumowanie to kalkomania jest najsłabszym elementem, jest przesunięcie kolorów ale na plus to bardzo ładnie układają się na modelu. W zestawie jest ładnie odwzorowana plastikowa tablica przyrządów ale przydała by się na kalkomania do niej. Na plus maska w zestawie, a dodatki w postaci silników i kół w 3D prezentują się bardzo ładnie. Przy budowie wskazane jest zapoznać się z dokumentacją. Mi zostały do poprawki znaki rozpoznawcze, ale to zrobię dopiero jak model wróci z wystawy. Wiec można go podziwiać jak i inne moje modele na wystawie w MDK Lubliniec do 15.03.2026 roku. 

?05xos9w

• Like 4

W dniu 26.02.2026 o 22:40, kobza_75 napisał:

I tak oto prezentuje się jeszcze w scenerii warsztatowej mój F7F-2D „Tigercat”, dziękuję za nieocenione wsparcie koledze „Moses” przy budowie modelu. Podsumowanie to kalkomania jest najsłabszym elementem, jest przesunięcie kolorów ale na plus to bardzo ładnie układają się na modelu. W zestawie jest ładnie odwzorowana plastikowa tablica przyrządów ale przydała by się na kalkomania do niej. Na plus maska w zestawie, a dodatki w postaci silników i kół w 3D prezentują się bardzo ładnie. Przy budowie wskazane jest zapoznać się z dokumentacją. Mi zostały do poprawki znaki rozpoznawcze, ale to zrobię dopiero jak model wróci z wystawy. Wiec można go podziwiać jak i inne moje modele na wystawie w MDK Lubliniec do 15.03.2026 roku. 

?05xos9w

Pytanie, być może z gatunku trywialnych, ale jak projektowałeś  krzywizny masek, żeby wyszedł taki równy czerwony pasek?

Zapewne otrzymasz satysfakcjonującą odpowiedź od kobzy. Wcześniej wspomnę tylko, że ja maskując kształty na modelu  rozpoczynam od wyrysowania ich wąskimi paskami taśmy. Nie więcej niż 1mm.  Do nich doklejam maskowanie właściwe.  Przy takich paseczkach krzywizny nie straszne, a i różne meandry można spokojnie wymaskować. Bez przesady - szczególnie przy wklęsłych kształtach pojawiają się ograniczenia.  Przy wypukłych można bardziej poszaleć.

• Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, greatgonzo napisał:

Zapewne otrzymasz satysfakcjonującą odpowiedź od kobzy. Wcześniej wspomnę tylko, że ja maskując kształty na modelu  rozpoczynam od wyrysowania ich wąskimi paskami taśmy. Nie więcej niż 1mm.  Do nich doklejam maskowanie właściwe.  Przy takich paseczkach krzywizny nie straszne, a i różne meandry można spokojnie wymaskować. Bez przesady - szczególnie przy wklęsłych kształtach pojawiają się ograniczenia.  Przy wypukłych można bardziej poszaleć.

Jak wyznaczasz przebieg prostego paska?

Okiem, Krytyczne spojrzenie wystarczy. Jak dostrzeżesz niedokładność namalowanego kształtu, to dostrzeżesz też i krzywy pasek. Poza tym na ogół  jest jakiś  element stanowiący układ odniesienia, pomagający zachować geometrię, np. linia podziałowa.

• Thanks 1