Jarekk Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Brawo Widd w sprawie płyt. Niby takie oczywiste, teraz. 6+ za dociekliwość. Teraz tylko kamo z delikatnymi śladami eksploatacji (na zdjęciach nie widać aby nasi nie dbali o wozy ) i hit sezonu. PZDR Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 (edytowane) Najpierw trochę papieru ściernego, usunięcie plam kleju, poprawka wlewu paliwa, uzupełnienie nitów (zarówno utraconych w budowie, jak i brakujących od początku), podwozie, gąski, płyta silnika i możemy malować Edytowane 24 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 (edytowane) Wpierw trochę ... aaaa ! Ludzie ! "Wpierw" ? - NAJPIERW ! Edytowane 24 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Ty mendo ortograficzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 (edytowane) Ty mendo ortograficzna ekhem, ja nie powiem kto z racji zawodu powinien być tutaj dobrym retorem Edytowane 24 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 ekhem Zdanie zaczyna się z dużej litery, a na końcu stawia się kropkę. :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Zdanie zaczyna się z dużej litery, a na końcu stawia się kropkę. :p Proszę Pana, nie rozumiem tego "krzaczka" jaki postawił Pan pod koniec swojego zdania już za kropką. Całkowicie zgadzam się z Panem w kwestii poprzedniej wypowiedzi dotyczących zdań, jednak mówimy o mowie, nie o piśmie, która to cenniejszą wydawać się może. PAX ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Zdjęcie wyszło dziwnie. ZIELEŃ JEST ZBYT JASKRAWA NA ZDJĘCIU! Brąz i piaskowy wyglądają jak w rzeczywistości. Pokaże jutro model przy świetle dziennym, a teraz jedynie prezentuje stan prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Widd może ja mam jakieś zwidy ale on wygląda na biały, lub kremowy ale nie na szaropiaskowy - moim zdaniem. Co do brązu to na zdjęciu bardziej wiśnia niż brąz, za to zielony ok. Czekam na zdjęcia w normalnym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Pokaże zdjęcia przy świetle dziennym, bo tak to kolory zmieniają się przy każdym przesunięciu lampy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 To na pewno piaskowy Co do brązu to fakt, jakiś dziwny, ale światło czyni cuda i omamy. Masz może pobieranie bieli w aparacie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 a mnie tam sie podoba,jest taki zywy co na pewno wash pzytlumi no ale poczekajmy na wiecej fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Wash wiele wyrównuje )) Obecnie model przed lakierowaniem. We wnętrzu brakuje jeszcze tak ze dwóch skrzynek oraz siedzenia dowódcy w wieży. Zastanawiam się, czy robić model "pokojowy" ze znakiem taktycznym, czy wojenny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Obecnie model przed lakierowaniem. Przed lakierowaniem, tzn ?? Zastanawiam się, czy robić model "pokojowy" ze znakiem taktycznym, czy wojenny... Wiesz co, może jednak "Pokojowy", ze znakami taktycznymi, będzie ciekawszy. Planujesz jakąś załogę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 lakierowaniem -matowy lakier przed nalożeniem washa. Załoga będzie - zresztą będzie ognisko i parę innych osób Jeśli zrobię pokojowy, to nie będzie śladów walki, a jak wojenny to znaków taktycznych :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 To będzie coś pięknego:) Wyznaczysz taki poziom wykonania 7TP, że reszta będzie miała kompleksy pokazując swoje modele;) No to zrób scenkę z postoju na Zaolziu:) Będą i warunki prawie wojenne i znaki taktyczne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Nie przesadzajmy Czołg ma dużo niedociągnięć. Ale Zaolzie to super myśl Też kiedyś myślałem, ale zupełnie o tym zapomniałem. A ponieważ akcję odebrania Zaolzia znam na wylot i jak własne mieszkanie (czyli zawsze coś jest za szafą i popieram to temat będzie w sam raz No to teraz pora na zabawę kalkami. Mam nadzieje, że się nie będą błyszczeć Wiemy dziś tylko o znaku taktycznym żubra i skaczącego kotowatego (puma, ryś, czy co to jest). Poza tym na dw były dwa rodzaje słonika. Znak zwierzęcy to symbol plutonów, a nie jak do tego pory uważają firmy modelarskie znak kompanii. Zaolzie odzyskiwała jedna kompania 7TP, a mają parę znaków. Czy ktoś zna inny znak niż żubr, czy puma na czołgu jw? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Jeśli chodzi o symbole zwierzęce, to z moich informacji wynika, że były to oznaczenia batalionu. Dalej, wszystkie 3 kompanie batalionu miały te same oznaczenia, np. pumy(która jest różnie nazywana), z tym, że 1 kompania miała ten znak w kolorze białym, 2-ga w kolorze żółtym, 3-cia w kolorze błękitnym. Poszczególne plutony w kompanii oznaczane były pionowymi kreskami(jedną, dwoma lub trzema). Wozy dowódcy plutonu miały pod pionowymi kreskami, jedną poziomą. Ale mogę się mylić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 (edytowane) Oprócz godeł w batalionach pancernych u Maczka istniał jeszcze inny system oznakowania. Prostokąt na którym malowano poziome lub ukośnie paski. System ten jest dobrze opisany w książce o dywizjonie rozpoznawczym Maczka. Na zdjęciach z Zaolzia widziałem te oznakowania na tankietkach i czołgach. Zdjęcie to jest na pewno z 1938 z Zaolzia. Które jednostki były wówczas podporządkowane Maczkowi, z pamięci nie powiem. Znane są pionowe paski na 7TP, ale czy ten system się przyjął we wszystkich batalionach, raczej nie. PS. Opis tego systemu mogę wrzucić wieczorem. Edytowane 4 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Fakt pomyłka. Piszę z pamięci. Monografia 7TP, nie mam jej teraz wspominała że zwierzaki to oznaczenia kompanii, nie plutonów, ani batalionów.:/ Więc nie rozumiem. O różnych kolorach nie słyszałem. whiteeagle, możesz podać źródło? Jarekk, mógłbyś podesłać mi skan tekstu gdzie wspominają ten system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 R. Szubański, Polska broń pancerna w 1939 roku, Warszawa 1982. Książka była z biblioteki więc nie podam strony. Ale to by wiele tłumaczyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 To mam Polecam antykwariaty księgarskie Tyle, że monografia Magnuskiego o 7TP właśnie wskazuje,że to był błądi znaki na wieżach miały oznaczać kompanię, nie batalion, czy jakoś tak. Wieczorem sprawdzę, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Pamiętam, że kompanie Vickersów miały godła w postaci słoni. I w tym wypadku oznaczenie zwierzęce rzeczywiście dotyczyłoby kompanii. Ale w przypadku 7TP, znak dotyczy całego batalionu. 1 kompania: 2-ga 3-cia Analogicznie było z pumą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Panowie jeżeli mogę pomoc pomogę Oto rezultat wczorajszej wyprawy do księgarni pękło prawie 400 ale niektórych pozycji szukałem od dawna a tu wszystko w jednej znalazłem Jeżeli mało czytelne wyśle na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Obiecany system wprowadzony u Maczka. Tekst z książki "Dywizjon Rozpoznawczy 10 Brygady Kawalerii". Niestety autor próbował rozpracować tylko dywizjon rozpoznawczy. Brak jakichkolwiek danych o kolorach i oznaczeniach reszty brygady każe ten materiał potraktować tylko informacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi