zaruk Napisano 8 Grudnia Share Napisano 8 Grudnia Jakoś niestandardowo wygląda ten pas burtowy. Przejrzałem zdjęcia na navsource ale są złej jakości i niewiele tam widać. Podobnie jak na tym kolorowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Grudnia Share Napisano 8 Grudnia (edytowane) wygląda jak dodatkowe opancerzenie rejonu maszynowni... ale też jeszcze tego nie rozkminiałem jak wrócę do chaty po szychcie to zrobię porównanie z SEEDem EDIT ------- możliwe że jest to jakaś powojenna modyfikacja i projektant modelu go uwzględnił - ten mój grek to służył do połowy lat 60tych Edytowane 8 Grudnia przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia Czy ktoś ma wzornik z Deck Blue? Ile stron w necie, tyle odcieni, na zdjęciach jeszcze inaczej, trudno się połapać. A może macie sprawdzoną farbę, którą malujecie pokłady jankesów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 20B Deck Blue od Resolution Hobbies (ex-Sovereign Hobbies) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia ja to się nie znam, ogarniam 5 kolorów - mam na to wystawione przez żonkę zaświadczenie nie jestem też modelarskim ortodoxem czy liczynitem --> biorę "gotowiec" i mam wywalone.... takiego używam : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia (edytowane) 54 minuty temu, M.A.V. napisał: ja to się nie znam, ogarniam 5 kolorów - mam na to wystawione przez żonkę zaświadczenie nie jestem też modelarskim ortodoxem czy liczynitem --> biorę "gotowiec" i mam wywalone.... takiego używam : No i gra, bo dla "amerykańców" to w sumie 5 kolorów wystarczy W swoim czasie patrzyłem na te farby, ale od dłuższego okresu są niedostępne. Edytowane 9 Grudnia przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tojarro Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia Odnośnie emalii od Resolution Hobbies. Czy sprowadzana od producenta no i najważniejsze - jak tym się maluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia (edytowane) 7 godzin temu, tojarro napisał: Odnośnie emalii od Resolution Hobbies. Czy sprowadzana od producenta no i najważniejsze - jak tym się maluje? Tak, Michał @socjo1 ogarnął temat i malował też pierwsze próbniki, więc może powie coś więcej na ten temat. Kupiliśmy wspólnie kilka farbek Royal Navy i US Navy. Ja posiadam 5N, 5O, 5H i 20B. Zależało mi głównie na tym, by mieć te farbki jako wzorniki. Czy będę nimi malował, jeszcze nie wiem. Może być trudno, chociażby ze względu na skomplikowaną dostępność. Z uwagi na to jestem w trakcie robienia "konwersji" na Gunze (Mr Hobby seria C). Chciałbym jeszcze w przyszłości dokupić 5L i 5P, no może jeszcze docelowo Norfolk 65A-Antifouling Red i Flight Deck Satin 21 by mieć komplet najbardziej powszechnych farb USN w WW2. Edytowane 10 Grudnia przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia (edytowane) 1 godzinę temu, tojarro napisał: Odnośnie emalii od Resolution Hobbies. Czy sprowadzana od producenta no i najważniejsze - jak tym się maluje? Sprowadzenie odbyło się za pośrednictwem "łańcuszka ludzi dobrej woli" i miało charakter jednorazowy. Producent informował mnie, że podobno pracuje nad tym, żeby farby były dostępne w Europie, ale na razie to kwestia przyszłościowa i nic pewnego. Jest to farba typowo olejna, tak jak "stary dobry Humbrol". Dość długo schnie, malowanie laserunkami i cieniowaniem wydaje mi się trudniejsze niż farbami typu Gunze/Hataka itp. Polecam obejrzenie prac okrętowych na Britmodellerze, np. Robgizlu - jego ostatnich chyba 5 omdeli jest malowane tymi farbami, bardzo je chwali. Mam nadzieję, że Tomek @Kingfisher udostępni nam wyniki swoich prac przed startem projektu - recepturę na US mixturę, z muchomora konfiturę . Edytowane 10 Grudnia przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia 2 godziny temu, Kingfisher napisał: jestem w trakcie robienia "konwersji" na Gunze (Mr Hobby seria C). Kiedy spodziewasz się wyników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia (edytowane) 4 godziny temu, zaruk napisał: Kiedy spodziewasz się wyników? Generalnie kolory które mam (wymienione w moim poście wyżej) są już praktycznie gotowe. Chcę jeszcze tylko ostatecznie się nim przyjrzeć w jasnym dziennym świetle, dać do porównania kilku osobom i wprowadzić ewentualne poprawki. Z tych kilu farb, które posiadam można praktycznie uzyskać większość kamuflaży US Navy z lat 1942-1945. Brakujący 5L i 5P dotyczy głównie schematów z 1944 (MS31, MS32,..) zaś Flight deck satin dotyczy pokładu lotniskowców. W przyszłości chciałbym jeszcze nabyć te brakujące kolory i dopiero wtedy oficjalnie opublikować całą listę. Ale jeśli ktoś jest mocno zainteresowany, to mogę się podzielić wynikami na PW. Przy okazji sprawdzę poziom zainteresowania tym tematem. Edytowane 10 Grudnia przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia (edytowane) 32 minuty temu, Kingfisher napisał: . W przyszłości chciałbym jeszcze nabyć te brakujące kolory i dopiero wtedy oficjalnie opublikować całą listę. Kurczę, jakbym wiedział, to bym Ci nie sciągnął tych 4 farb, dopóki nie byłbym w stanie sciągnąć całego kompletu... A tak poważniej, to mam nadzieję, że jednak się podzielisz w takiej, czy innej formie swoimi opracowaniami, tak abyśmy wspólnie z tego mogli skorzystać. Na tym polega przecież idea projektu grupowego. Gała blaszké projektuje nie wyłącznie dla siebie, ja też staram się cos-niecos dawać innym od siebie itd. Michał. Edytowane 10 Grudnia przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia Bez obaw zainteresowani dostaną materiał. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tojarro Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia Gunze, Tamiza to są farby, które używam. Bardzo liczyłbym na przepis na mikstury opublikowany publicznie albo na priva, odpłatnie, bezpłatnie, jakkolwiek. Jak to jakaś tajna sprawa to może choć może jakieś próbki tych emaili można otrzymać, wypożyczyć na chwilkę? Ostatnio po lekturze kilku forów porobiłem trochę polecanych mikstur - rezultaty są ale różne i skąd tu teraz wiedzieć, które są dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia 33 minuty temu, tojarro napisał: Gunze, Tamiza to są farby, które używam. Bardzo liczyłbym na przepis na mikstury opublikowany publicznie albo na priva, odpłatnie, bezpłatnie, jakkolwiek. Jak to jakaś tajna sprawa to może choć może jakieś próbki tych emaili można otrzymać, wypożyczyć na chwilkę? Ostatnio po lekturze kilku forów porobiłem trochę polecanych mikstur - rezultaty są ale różne i skąd tu teraz wiedzieć, które są dobre Poleciało na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia Ja już dostałem, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia (edytowane) W dniu 8.12.2025 o 09:08, zaruk napisał: Jakoś niestandardowo wygląda ten pas burtowy... już wszystko wiem chociaż dla mnie wieści nie są dobre bo będę musiał skrobać.... ad rem... trochę w ciemno napisałem mail do autora modelu i okazało się że pan Kokkinos był tak miły że odpisał. Okazuje że to "coś" to rzeczywiście dodatkowe dopancerzenie burt ale zostało wykonane po wojnie (pod koniec lat 40tych), kiedy to Grecja otrzymała od USA kilka ścigaczy artyleryjskich typu PGM bazujących na tej samej konstrukcji kadłuba co PC. Edytowane 10 Grudnia przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Grudnia Autor Share Napisano 10 Grudnia No skoro podanie trzeba złożyć, to ja też. Jeden egzemplarz wystarczy czy mam skopiować posta jeszcze dwa razy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia 13 minut temu, M.A.V. napisał: już wszystko wiem chociaż dla mnie wieści nie są dobre bo będę musiał skrobać.... ad rem... trochę w ciemno napisałem mail do autora modelu i okazało się że pan Kokkinos był tak miły że odpisał. Okazuje że to "coś" to rzeczywiście dodatkowe dopancerzenie burt ale zostało wykonane po wojnie (pod koniec lat 40tych), kiedy to Grecja otrzymała od USA kilka ścigaczy artyleryjskich typu PGM bazujących na tej samej konstrukcji kadłuba co PC. A to ciekawe... W opracowaniu kartonowym Answer jest wyrysowany podobny podział pomimo, że model przedstawia okręt z 1942r. Ciekawe z jakich źródeł korzystał autor w tym wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Grudnia Share Napisano 10 Grudnia (edytowane) W dniu 10.12.2025 o 22:11, Kingfisher napisał: W opracowaniu kartonowym Answer jest wyrysowany podobny podział pomimo, że model przedstawia okręt z 1942 biorąc pod uwagę że wszedł do służby w październiku '42 a podczas wodowania niczego takiego nie miał : W dniu 10.12.2025 o 22:11, Kingfisher napisał: ciekawe z jakich źródeł korzystał autor w tym wypadku? obstawiam EDIT ---------------------- Edytowane Czwartek o 23:38 przez M.A.V. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Piątek o 10:24 Share Napisano Piątek o 10:24 W dniu 21.11.2025 o 09:01, M.A.V. napisał: na koniec opcja coś dla tych jakby im w klejeniu nie poszło a szkoda było model wyrzucać... da sę dziada uratować i wyjść obronną ręką - lejecie po wszystkim obficie wikolem , na to biały surf i cyk -----> jest wersja a'la Kodiak Przeglądałem jeszcze raz temat i tak sobie skojarzyłem... chyba L'Arsenal wydał go w tej opcji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Piątek o 12:54 Share Napisano Piątek o 12:54 (edytowane) Taka ciekawostka: większość naszych okręcików ma kamuflaż jedno lub dwubarwny. Tymczasem wydaje mi się, że jest wyjątek, bardzo ładnie się prezentujący: Chyba tam jest trzeci, jeszcze jaśniejszy kolor, obejmujący najwyższe partie okrętu. Light Gray? PS. W ogóle to piekne zdjęcie, jedno najładniejszych jakie widziałem. I świetnie jakościowo jeśli choddzi o rozdzielczość, widać wiele szczegółów jednostki i dobre studium fal, jeśli ktoś chce robić model w wodzie... Edytowane Piątek o 12:56 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Piątek o 13:51 Share Napisano Piątek o 13:51 (edytowane) Godzinę temu, socjo1 napisał: Taka ciekawostka: większość naszych okręcików ma kamuflaż jedno lub dwubarwny. Tymczasem wydaje mi się, że jest wyjątek, bardzo ładnie się prezentujący: Chyba tam jest trzeci, jeszcze jaśniejszy kolor, obejmujący najwyższe partie okrętu. Light Gray? PS. W ogóle to piekne zdjęcie, jedno najładniejszych jakie widziałem. I świetnie jakościowo jeśli choddzi o rozdzielczość, widać wiele szczegółów jednostki i dobre studium fal, jeśli ktoś chce robić model w wodzie... Fakt zdjęcie ładne, kamuflaż trochę nietypowy i dający do myślenia. Wg mnie nie przez 3 kolory tylko układ plam. Na navysource niestety nie jest podany rok w którym zostało zrobione zdjęcie. Okręt pod banderą USN służył w okresie '42-44. Układ kolorów wg mnie jest zbliżony do schematu MS12mod. (poniżej PC553 w tym schemacie) Zastanawia mnie tylko charakter plam. Fakt, że w przeciwieństwie do późniejszych Dazzle Measures nie nie były one w żaden sposób usystematyzowane i polegało to bardziej na indywidualnej "radosnej twórczości", ale osobiście rzadko spotykałem się z takim sposobem malowania. Częściej były to nieregularne większe lub mniejsze plamy i ciapki niż układ przypominający bardziej wielokąty (takie jak stosowano później przy kamuflażach typu dazzle) Ale, nigdy też nie interesowałem się mocno takimi glutkami, tylko większymi jednostkami, które były malowane w tym schemacie. Np USS Buchanan w MS12mod ma trzy kolory na burtach co także jest wyjątkiem potwierdzającym regułę że najczęściej były dwa. W każdym bądź razie ja obstawiam ten schemat, czyli 5N, 5O i 5H. Na dazzle mi jakoś nie pasuje. Chyba, że wyłamał się ze standardów i jest pod tym względem oryginałem samym w sobie. Edytowane Piątek o 13:58 przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Piątek o 14:40 Share Napisano Piątek o 14:40 (edytowane) Na moim malunku poniżej będzie lepiej widać. Edytowane Piątek o 14:55 przez Kingfisher 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Piątek o 15:15 Share Napisano Piątek o 15:15 (edytowane) Będzie śliczny. Już się nie mogę doczekać startu projektu. Tylko wiesz: robimy i ale też jak Pan Bóg oraz premier Miller przykazali: kończymy. Bo w przeciwnym wypadku wpada na pełnej Jego Najwyższa Szyderczość @Szydercza Gała i nam wszystkim zrobi ... i bynajmniej nie liczcie tutaj na cykl mediewistycznych wykładów. ==> . A człek to nieobliczalny. W swej dobroci - ale i gniewie. W sumie ja mam tremę też... PS @Kingfisher - te wielkoąty geometryczne nie były rzadkością w przypadku PeCetów. Na wielu zdjęciach widać podobne schematy. Edytowane Piątek o 17:08 przez socjo1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi