Skocz do zawartości

PANTHER Ausf.G w/Steel Wheels Full Interior - 1:35 Takom

Patafian

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Ciąg dalszy pracy nad Pantherą.

Wanna złożona w całość.

Nie powiem żeby było łatwo, natomiast musze przyznać, że jak do tej pory wszystko składa się jak klocki LEGO.

Przy takim zagęszczeniu i zależnych od siebie elementów, należy bezwzględnie trzymać się kolejności montażu wg instrukcji. Ja chyba sobie skomplikowałem życie wyprzedzając przyklejenie "nadkoli". Drugi raz robiłbym inaczej - na składzie czeka jeszcze BERGEPANTHER od Takomu, więc musze o tym pamiętać.

Na tą chwile brudzone tylko to do czego nie będę miał dostępu po montażu kolejnych elementów.

image.thumb.jpeg.f9585c3aedc1a25b93e436a4ce16655c.jpeg

image.thumb.jpeg.ba36c22980dc2f48d1573001cbf1d67d.jpeg

Kolejne elementy przygotowane do malowania, mimo że czasu na klejenie mało to budowa jak na mnie idzie sprawnie i sprawia dużo radości.

Zapraszam do komentowania.

Cyprian

Edytowane przez Patafian
  • Like 7

Cieszę się że model sprawia ci radość. Zresztą, im trudniej, tym lepiej. Pamiętaj, takie wyzwania podczas sklejania modeli to czysty znak że jesteś dobrym modelarzem i masz duże doświadczenie. Czekam na resztę🙂

Ta część będzie przykryta, prawda?

IMG_20251205_205656.jpg

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Aby ruszyć dalej trzeba było ogarnąć pociski. Dużo czyszczenia, no i postanowiłem "upiększyć" wymieniając spody łusek na fototrawione od Abera.  Dużo niepotrzebnej i pewnie niewidocznej finalnie pracy... Finalnie pocisków będzie niewiele, bo model przedstawia pojazd opuszczony po walkach w Ardenach i zastanawiam się czy w ogóle w środku powinno coś pozostać.

52A6B23E-1C07-4452-A89A-B9F4D41B8B21.JPG

C7A0579C-54FD-4E58-8E74-9CF01AA5F6B2.JPG

image.thumb.jpeg.6fb4e1be24da2bd4a588870c72394a73.jpeg

Zapraszam do komentowania.

Edytowane przez Patafian
  • Like 2

24 minuty temu, patrykd napisał:

Jakiego priducenta metalizerow uzywasz. Strasznie ciemne te kolory

Na rudą poszła mieszanka z AK Interactive XTREME METAL, a na stalową z Gunze. Zasugerowałem się tym co proponował Takom i fakt też miałem takie odczucia że za ciemne, ale po znalezieniu paru zdjęć prawdziwych łusek stwierdziłem że takie też mogły być...

Mam Panterę A od Takoma w wnętrzem wiec chętnie będę zaglądać.

Edytowane przez kzugaj

W dniu 2.01.2026 o 23:27, kzugaj napisał:

Mam Panterę A od Takoma w wnętrzem wiec chętnie będę zaglądać.

Powiem szczerze, że chętnie ausf.A też z wnętrzem bym skleił, ale z Takoma już nigdzie niedostępny 😔

W dniu 2.01.2026 o 21:26, patrykd napisał:

Strasznie ciemne te kolory

Tym jednym zdaniem Patryk popsuł mi połowę urlopu😉 Pierwsze co po powrocie wziąłem naboje w rękę i oczywiście przyznałem Patrykowi rację. Olejami Brass i Steel przetarłem dwie łuski i tak się teraz prezentują. 
image.thumb.jpeg.e278b5a8947ad3c3aeadb07c56cf41a3.jpeg

Kalki będą zerwane i ponownie przyklejone, ale dajcie proszę znać czy to się nadaje…

Czy znacie może jakiś poradnik malowania nabojów?

W Weathering magazine od Ammo numer 32 jest relacja Pęczka jak maluje łuski z gołego plastiku, całkiem efektowne, też zależy na jakim efekcie ci zależy, jak coś mam ten numer to mogę podesłać na priv ten sposób

IMG_20260106_125036.png

Edytowane przez Evildead
  • Like 1

22 minuty temu, Evildead napisał:

W Weathering magazine od Ammo numer 32 jest relacja Pęczka jak maluje łuski z gołego plastiku, całkiem efektowne, też zależy na jakim efekcie ci zależy, jak coś mam ten numer to mogę podesłać na priv ten sposób

IMG_20260106_125036.png

Poradnik bardzo bym poprosił, jeśli chodzi pożądany efekt, pytanie brzmi nie jaki chcę uzyskać tylko jaki powinienem?

44 minuty temu, Evildead napisał:
47 minut temu, Patafian napisał:

Ja bym się sugerował np tym 

Tak też to zdjęcie biorę pod uwagę jak wzór, łuski Sergiusza Pęczka wydają się wypucowane jak na targi zbrojeń…

10 minut temu, Patafian napisał:

Tak też to zdjęcie biorę pod uwagę jak wzór, łuski Sergiusza Pęczka wydają się wypucowane jak na targi zbrojeń…

Racja , to ze zdjęcia wyżej ładniejsze, ale też trudniejsze :) , wydaje sie ze dobra opcja był by tu jakis lakier twardy /chipping fluid pomiedzy kolorami by zrobic te przetarcia wokół, fajny efekt , albo gąbką , tylko problem by był by to subtelnie zrobić

Edytowane przez Evildead
  • Like 1

Czy ja wiem czy trzeba przemalowywać tą amunicję, to końcówka wojny mosiądz już się wyczerpał i robili je ze stali. Zdjęcie tylko dla przykładu:

obraz_2026-01-06_161401357.thumb.png.e9f1e472de86c1e8553f04a140e13e17.png

• Like 1

52 minuty temu, ManiekB napisał:

Czy ja wiem czy trzeba przemalowywać tą amunicję, to końcówka wojny mosiądz już się wyczerpał i robili je ze stali.

Tak jeden rodzaj amunicji będzie ze stalową łuską, drugi miał być z mosiądzu. Ale masz rację łuski stalowe od połowy wojny stały się standardem. Cholera muszę się z tym przespać. Dzięki za ten komentarz.

4 godziny temu, Evildead napisał:

Ja bym się sugerował np tym 

PB188396-Copy.jpg

Ja proponuję to najpierw pomalować bazą, tj. jakimś kolorem miedzi, może nawet dwoma czy trzema, by lekko zróżnicować powierzchnię, następnie nałożę na to kolor “Smoke” od Tamki. Jak będzie trzeba to więcej warstw. I będzie fajny efekt… moim zdaniem. 

• Thanks 1