PiterATS Napisano 25 Listopada 2025 Share Napisano 25 Listopada 2025 Zrobisz całkowite zdjęte wszystkie pokrywy silnika, zdjętą wieżę, zdejmowaną płytę z włazami kierowcy i strzelca i wszystko będzie widać. Dobrze idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 5 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2025 (edytowane) Ciąg dalszy pracy nad Pantherą. Wanna złożona w całość. Nie powiem żeby było łatwo, natomiast musze przyznać, że jak do tej pory wszystko składa się jak klocki LEGO. Przy takim zagęszczeniu i zależnych od siebie elementów, należy bezwzględnie trzymać się kolejności montażu wg instrukcji. Ja chyba sobie skomplikowałem życie wyprzedzając przyklejenie "nadkoli". Drugi raz robiłbym inaczej - na składzie czeka jeszcze BERGEPANTHER od Takomu, więc musze o tym pamiętać. Na tą chwile brudzone tylko to do czego nie będę miał dostępu po montażu kolejnych elementów. Kolejne elementy przygotowane do malowania, mimo że czasu na klejenie mało to budowa jak na mnie idzie sprawnie i sprawia dużo radości. Zapraszam do komentowania. Cyprian Edytowane 5 Grudnia 2025 przez Patafian 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 5 Grudnia 2025 Share Napisano 5 Grudnia 2025 Cieszę się że model sprawia ci radość. Zresztą, im trudniej, tym lepiej. Pamiętaj, takie wyzwania podczas sklejania modeli to czysty znak że jesteś dobrym modelarzem i masz duże doświadczenie. Czekam na resztę Ta część będzie przykryta, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 6 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2025 9 godzin temu, Robi napisał: Ta część będzie przykryta, prawda? Praktycznie wszystko to co zaznaczyłeś oprócz skrzynii biegów ( ten szary element) będzie przykryte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Grudnia 2025 Share Napisano 6 Grudnia 2025 No ładnie to idzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 12 Grudnia 2025 Share Napisano 12 Grudnia 2025 Potwierdzam. Ładnie bardzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 16 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2025 Na wstępie dzięki za pozytywny odbiór. Dziś skromnie, kolejne elementy wyposażenia: Zapraszam do komentowania. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 28 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2025 Mało czasu na klejenie, ale udało się coś tam zmontować. Brudzone tylko tam gdzie dostęp będzie utrudniony. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia (edytowane) Aby ruszyć dalej trzeba było ogarnąć pociski. Dużo czyszczenia, no i postanowiłem "upiększyć" wymieniając spody łusek na fototrawione od Abera. Dużo niepotrzebnej i pewnie niewidocznej finalnie pracy... Finalnie pocisków będzie niewiele, bo model przedstawia pojazd opuszczony po walkach w Ardenach i zastanawiam się czy w ogóle w środku powinno coś pozostać. Zapraszam do komentowania. Edytowane 2 Stycznia przez Patafian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Jakiego priducenta metalizerow uzywasz. Strasznie ciemne te kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia 24 minuty temu, patrykd napisał: Jakiego priducenta metalizerow uzywasz. Strasznie ciemne te kolory Na rudą poszła mieszanka z AK Interactive XTREME METAL, a na stalową z Gunze. Zasugerowałem się tym co proponował Takom i fakt też miałem takie odczucia że za ciemne, ale po znalezieniu paru zdjęć prawdziwych łusek stwierdziłem że takie też mogły być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia (edytowane) Mam Panterę A od Takoma w wnętrzem wiec chętnie będę zaglądać. Edytowane 2 Stycznia przez kzugaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia W dniu 2.01.2026 o 23:27, kzugaj napisał: Mam Panterę A od Takoma w wnętrzem wiec chętnie będę zaglądać. Powiem szczerze, że chętnie ausf.A też z wnętrzem bym skleił, ale z Takoma już nigdzie niedostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Żeby było jeszcze gorzej, to oni byli z Waffen-SS. Ci to jeszcze większe gnoje, a żywi to już całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia W dniu 2.01.2026 o 21:26, patrykd napisał: Strasznie ciemne te kolory Tym jednym zdaniem Patryk popsuł mi połowę urlopu Pierwsze co po powrocie wziąłem naboje w rękę i oczywiście przyznałem Patrykowi rację. Olejami Brass i Steel przetarłem dwie łuski i tak się teraz prezentują. Kalki będą zerwane i ponownie przyklejone, ale dajcie proszę znać czy to się nadaje… Czy znacie może jakiś poradnik malowania nabojów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) W Weathering magazine od Ammo numer 32 jest relacja Pęczka jak maluje łuski z gołego plastiku, całkiem efektowne, też zależy na jakim efekcie ci zależy, jak coś mam ten numer to mogę podesłać na priv ten sposób Edytowane 6 Stycznia przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia 22 minuty temu, Evildead napisał: W Weathering magazine od Ammo numer 32 jest relacja Pęczka jak maluje łuski z gołego plastiku, całkiem efektowne, też zależy na jakim efekcie ci zależy, jak coś mam ten numer to mogę podesłać na priv ten sposób Poradnik bardzo bym poprosił, jeśli chodzi pożądany efekt, pytanie brzmi nie jaki chcę uzyskać tylko jaki powinienem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 2 minuty temu, Patafian napisał: pytanie brzmi nie jaki chcę uzyskać tylko jaki powinienem? Ja bym się sugerował np tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia 44 minuty temu, Evildead napisał: 47 minut temu, Patafian napisał: Ja bym się sugerował np tym Tak też to zdjęcie biorę pod uwagę jak wzór, łuski Sergiusza Pęczka wydają się wypucowane jak na targi zbrojeń… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) 10 minut temu, Patafian napisał: Tak też to zdjęcie biorę pod uwagę jak wzór, łuski Sergiusza Pęczka wydają się wypucowane jak na targi zbrojeń… Racja , to ze zdjęcia wyżej ładniejsze, ale też trudniejsze , wydaje sie ze dobra opcja był by tu jakis lakier twardy /chipping fluid pomiedzy kolorami by zrobic te przetarcia wokół, fajny efekt , albo gąbką , tylko problem by był by to subtelnie zrobić Edytowane 6 Stycznia przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Tak będę próbował, odpowiednie zakupy już się robią… Edytowane 6 Stycznia przez Patafian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Czy ja wiem czy trzeba przemalowywać tą amunicję, to końcówka wojny mosiądz już się wyczerpał i robili je ze stali. Zdjęcie tylko dla przykładu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia 52 minuty temu, ManiekB napisał: Czy ja wiem czy trzeba przemalowywać tą amunicję, to końcówka wojny mosiądz już się wyczerpał i robili je ze stali. Tak jeden rodzaj amunicji będzie ze stalową łuską, drugi miał być z mosiądzu. Ale masz rację łuski stalowe od połowy wojny stały się standardem. Cholera muszę się z tym przespać. Dzięki za ten komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 4 godziny temu, Evildead napisał: Ja bym się sugerował np tym Ja proponuję to najpierw pomalować bazą, tj. jakimś kolorem miedzi, może nawet dwoma czy trzema, by lekko zróżnicować powierzchnię, następnie nałożę na to kolor “Smoke” od Tamki. Jak będzie trzeba to więcej warstw. I będzie fajny efekt… moim zdaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 2 godziny temu, Patafian napisał: Ale masz rację łuski stalowe od połowy wojny stały się standardem. A czy te stalowe łuski nie były czasem fabrycznie lakierowane na zielono? (tak coś mi się w głowie kołacze... ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi