Robi Napisano Środa o 15:37 Share Napisano Środa o 15:37 (edytowane) Witam, cześć i czołem! Jakiś czas temu upatrzyłem sobie takiego teciaka z tamki i wiedziałem że to nie może mnie ominąć. Jak wcześniej zapowiadałem, będzie t-34 i (może) dioramka z Hellera. Do tego mam jeszcze zieleninę i pigmenty. Edytowane wczoraj o 15:15 przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano Środa o 15:52 Share Napisano Środa o 15:52 Życzę powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano Środa o 16:10 Share Napisano Środa o 16:10 Będziesz wykonywał jakiś konkretny czołg historyczny, czy inwencja twórcza dowolna? Kibicuję naturalnie i liczę na mniejszy pośpiech w Twoich pracach Ps. Mocno chodzi mi po głowie ruska konserwa, na której będzie można odcisnąć wielomiesięczną kampanie. Powodzonka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano Środa o 16:24 Share Napisano Środa o 16:24 Ale tego ze zdjęć z tego zabytkowego zestawu raczej nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Środa o 16:31 Autor Share Napisano Środa o 16:31 2 minuty temu, Seb napisał: Ale tego ze zdjęć z tego zabytkowego zestawu raczej nie zrobisz. Nie, nie. To tylko przykłady 16 minut temu, Macisso napisał: Będziesz wykonywał jakiś konkretny czołg historyczny, czy inwencja twórcza dowolna? Raczej inwencja twórcza, ale może znajdę jakieś zdjęcia historyczne i będę się inspirował PS. Jeśli chciałby ktoś pomóc poszukać informacji na temat tego konkretnego teciaka to tu macie oznaczenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Środa o 16:35 Autor Share Napisano Środa o 16:35 (edytowane) Na razie to wygląda tak: Wyszlifowałem to co trzeba, i jestem pewien że jest perfekcyjnie. Tym razem tak się spieszyć nie będę 🫠 Edytowane Środa o 16:37 przez Robi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Środa o 16:51 Autor Share Napisano Środa o 16:51 Niestety musiałem skrócić wszystkie "cypelki" na których są koła ponieważ były one za długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Środa o 18:54 Autor Share Napisano Środa o 18:54 Do przycięcia były również takie inne cyple co się do kół wkłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano Środa o 19:57 Super Moderator Share Napisano Środa o 19:57 2 godziny temu, Robi napisał: Niestety musiałem skrócić wszystkie "cypelki" na których są koła ponieważ były one za długie 1) Były za długie, bo po przymierzeniu kół, koła mocno odstawały od ściany modelu. 2) Były za długie ponieważ po przymierzeniu kół i nałożeniu gąsienicy, była bardzo duża szczelina. 3) Skróciłem gdyż tak nakazuje instrukcja. 4) Skróciłem bo tak. Która z odpowiedzi jest najbardziej zbliżona do tego, że skróciłeś te osie? Pytam z czystej ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano Środa o 20:26 Share Napisano Środa o 20:26 W tych teciakach tamki nie trzeba nic piłować przy układzie jezdnym. Wahacze są ok na długość, koła opierają się na winylowym dekielku koła( taki medżik żeby koła były ruchome). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Środa o 20:38 Autor Share Napisano Środa o 20:38 40 minut temu, jawkers napisał: 1) Były za długie, bo po przymierzeniu kół, koła mocno odstawały od ściany modelu. 2) Były za długie ponieważ po przymierzeniu kół i nałożeniu gąsienicy, była bardzo duża szczelina. 3) Skróciłem gdyż tak nakazuje instrukcja. 4) Skróciłem bo tak. Która z odpowiedzi jest najbardziej zbliżona do tego, że skróciłeś te osie? Pytam z czystej ciekawości Poprawna odpowiedź to: jeden To było pytanie za 100zł czy 500zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano wczoraj o 06:20 Super Moderator Share Napisano wczoraj o 06:20 9 godzin temu, Robi napisał: Poprawna odpowiedź to: jeden Dziękuje za odpowiedź. Jestem ciekaw dalszych postępów. Pytanie było darmowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano wczoraj o 14:29 Share Napisano wczoraj o 14:29 21 godzin temu, Robi napisał: Niestety musiałem skrócić wszystkie "cypelki" na których są koła ponieważ były one za długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 15:17 Autor Share Napisano wczoraj o 15:17 Dzisiaj ciąg dalszy, koła wyszlifowane i sklejone z kadłubem na jednej stronie, teraz lecimy z drugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 15:58 Autor Share Napisano wczoraj o 15:58 Druga strona gotowa. Teraz malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano wczoraj o 16:11 Share Napisano wczoraj o 16:11 Niepotrzebnie to skracałeś one powinny tak odstawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 16:17 Autor Share Napisano wczoraj o 16:17 Eh, tak to jest jak składam jakiś model czołgu po raz pierwszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano wczoraj o 16:59 Super Moderator Share Napisano wczoraj o 16:59 36 minut temu, Robi napisał: Eh, tak to jest jak składam jakiś model czołgu po raz pierwszy... Dlatego przeważnie, jeżeli instrukcja nie instruuje żeby coś skrócić lub uciąć, to tego nie robisz. Chyba że model przerabiasz po swojemu to wtedy. Dlatego dałem kilka tych odpowiedzi, żebyś wybrał jedną prawidłową, ponieważ uciąłeś bez żadnego celu. Teraz możesz mieć problem z dalszym składaniem. No nic obserwuję, zobaczymy jak sobie z tym poradzisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano wczoraj o 17:30 Share Napisano wczoraj o 17:30 Kto z nas za dużo kiedyś nie przyciął/przypiłował, niech pierwszy rzuci... Dodałeś sobie kolego masę niepotrzebnej roboty, bo nie chciało Ci się przymierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano wczoraj o 17:54 Share Napisano wczoraj o 17:54 19 minut temu, Lipstein napisał: Kto z nas za dużo kiedyś nie przyciął/przypiłował, niech pierwszy rzuci... I właśnie od tego mamy w pudełku z modelem instrukcję, o czym wspomniał też już kolega jawkers 1 godzinę temu, Robi napisał: Eh, tak to jest jak składam jakiś model czołgu po raz pierwszy... Nie jest to jednak Twój pierwszy model czołgu jaki składasz, więc powinieneś był jednak zawierzyć instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 19:13 Autor Share Napisano wczoraj o 19:13 Godzinę temu, Rafał B napisał: Nie jest to jednak Twój pierwszy model czołgu jaki składasz, więc powinieneś był jednak zawierzyć instrukcji Pierwszy model w życiu nie, ale pierwszy teciak już tak... 2 godziny temu, jawkers napisał: Teraz możesz mieć problem z dalszym składaniem. Może nie problem, tylko po prostu nie będzie to idealnie odwzorowany t-34 jak był naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 19:43 Autor Share Napisano wczoraj o 19:43 Na razie prezentuje się to tak: To jest pierwsza warstwa. Mój wybór padł na AK11875 Field Green bo najbardziej przypomina tego z pudełka. Tylko coś strasznie to idzie, raczej będę zmuszony nałożyć chyba z 5 warstw tej farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano wczoraj o 20:10 Super Moderator Share Napisano wczoraj o 20:10 24 minuty temu, Robi napisał: Tylko coś strasznie to idzie, raczej będę zmuszony nałożyć chyba z 5 warstw tej farby... I tak ma być, jeżeli pędzlem. Kilka cieniutkich warstw, a nie kilka grubych. Ucz się cierpliwości, bez pośpiechu, model nie zając nie ucieknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BROK Napisano wczoraj o 20:36 Share Napisano wczoraj o 20:36 Ten teciak był moim pierwszym modelem w skali 1:35. Było to 35 lat temu. Mam do niego sentyment do dziś. Tamiya ma to do siebie, że jest bardzo wdzięczna do pracy. W zasadzie nic nie trzeba zmieniać. Jakość modelu + bardzo czytelna instrukcja = sukces. Niestety "muzyka Ci w tańcu nie przeszkadza" .... Zniszczyłeś zawieszenie i tego raczej nie naprawisz. Zatem możesz potraktować ten model jako poligon do ćwiczeń cierpliwości, czytania instrukcji, korzystania z niej, czystego sklejania, oraz technik malarskich. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 20:55 Autor Share Napisano wczoraj o 20:55 17 minut temu, BROK napisał: Ten teciak był moim pierwszym modelem w skali 1:35. Było to 35 lat temu. Mam do niego sentyment do dziś. Tamiya ma to do siebie, że jest bardzo wdzięczna do pracy. W zasadzie nic nie trzeba zmieniać. Jakość modelu + bardzo czytelna instrukcja = sukces. Niestety "muzyka Ci w tańcu nie przeszkadza" .... Zniszczyłeś zawieszenie i tego raczej nie naprawisz. Zatem możesz potraktować ten model jako poligon do ćwiczeń cierpliwości, czytania instrukcji, korzystania z niej, czystego sklejania, oraz technik malarskich. Powodzenia! Może nie zniszczyłem, faktycznie były za długie. Skrócenie zawieszenia było w tym przypadku dla mnie ułatwieniem. Dzięki za rady, życzę miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi