Erni Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Czyli jak rozumiem, to w przypadku zdobycia nagrody w latach poprzednich w kategorii zwyczajnej nie moge znów w niej startować? I to samo w kategorii hobby załóżmy rok temu to w tym roku master. A jak ktos juz zdobył nagrodę w kategorii master to juz nie moze startować? Jak jestes już masterem to jestes , chyba ze kategoria nie przewiduje podziału. "A jak ktos juz zdobył nagrodę w kategorii master to juz nie moze startować?" że tak zapytam Ty tak serio pytasz? Bo idąc tym tokiem myslenia po 21 latach odbywania sie festiwalu powinny byc pustki na stołach a modeli jest coraz wiecej. Nie możesz startowac ponownie modelem który cos ugrał nic wiecej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego @Ernijedno pytanie: Jest kategoria figurka na koniu i są dopuszczone inne zwierzęta. Czy do tej kategorii zalicza się mysz w zbroi na osiodłanej kurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, Erni napisał: A jaki dokładnie kolego masz pojazd na myśli . Jeżeli to cywil może być na podstawce winietce. Ta kat winiety jest tylko do pojazdów pancernych \ Przykładowo wojskowy Star 266, UAZ 469 czy Jeep Willys, które pojazdami pancernymi nie są. Może wartoby zmienić nazwę kategorii na "winiety wojskowe lądowe" czy coś w tym stylu? Edytowane 4 Lutego przez halset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego 58 minut temu, halset napisał: Przykładowo wojskowy Star 266, UAZ 469 czy Jeep Willys, które pojazdami pancernymi nie są. Może wartoby zmienić nazwę kategorii na "winiety wojskowe lądowe" czy coś w tym stylu? Pancerne nie sa ale sa wojskowe czy to az taka róznica? Żadnych zmian w kategoriach już nie będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 5 minut temu, Erni napisał: Pancerne nie sa ale sa wojskowe czy to az taka róznica? Żadnych zmian w kategoriach już nie będzie . No jak widać nie jest to jasne, skoro pojawiają się takie pytania… po Twojej odpowiedzi ja np. dalej nie wiem czy Willysa można dać do pancernych czy nie… wojskowe a pancerne to jednak inne kategorie pojazdów. Stąd pytania, bo każdy zinterpretuje to inaczej. Jeden uzna że można, drugi nie, na koniec okaże się że nie daj Boże ten Willys zdobędzie wyróżnienie i będziesz mieć kwasy i pretensje. Jeżeli masz do tego stosunek „czy to aż taka różnica?” to jednak dla jasności dla uczestników zmieniłbym jednak nazwę tej kategorii… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 2 godziny temu, Erni napisał: Jak jestes już masterem to jestes , chyba ze kategoria nie przewiduje podziału. "A jak ktos juz zdobył nagrodę w kategorii master to juz nie moze startować?" że tak zapytam Ty tak serio pytasz? Bo idąc tym tokiem myslenia po 21 latach odbywania sie festiwalu powinny byc pustki na stołach a modeli jest coraz wiecej. Nie możesz startowac ponownie modelem który cos ugrał nic wiecej. Czyli załóżmy mogę wystawić się drugi raz w kategorii normalnej bez podziału hobby/master, ale z innym modelem niż ten co już zdobył nagrodę. Okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego Przyjmijmy, że wszytskie pojazdy wojskowe klasyfikuja sie do pojazdów bojowych , pancernych itp i moga byc zaptrezentowane w kategorii winiety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowafala Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego A artyleria na podstawce terenowej rozumiem, że zostaje w artylerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Witam gdzie można się zapisać do wystawienia makiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VannaLy Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego czy rejestracja będzie tak jak rok temu przez portal Scale Modeling? kiedy będzie zamieszczony regulamin? czy będzie zniżka na nocleg w hotelu jak w roku poprzednim? jeżeli tak to czy można prosić namiar na hotel? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego To ja takie pytanie jeszcze mam: dlaczego w kategorii junior nie ma możliwości przyniesienia winiety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 3 minuty temu, Robi napisał: To ja takie pytanie jeszcze mam: dlaczego w kategorii junior nie ma możliwości przyniesienia winiety? Bo organizatorzy nie przewiduja takiej kategorii w grupie juniorskiej. Przypominam ze zasady konkursu ustalaja organizatorzy a nie zawodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Teraz, Erni napisał: Bo organizatorzy nie przewiduja takiej kategorii w grupie juniorskiej. Przypominam ze zasady konkursu ustalaja organizatorzy a nie zawodnicy. Czyli np. ja nie mogę przynieść winiety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 22 godziny temu, VannaLy napisał: czy rejestracja będzie tak jak rok temu przez portal Scale Modeling? kiedy będzie zamieszczony regulamin? czy będzie zniżka na nocleg w hotelu jak w roku poprzednim? jeżeli tak to czy można prosić namiar na hotel? pozdrawiam Rejestracja zawsze była i bedzie przes system Scale Modeling. Regulamin bedzi ena dniach a kategorie sa juz podane od kilku dni nawet tutaj. O noclegach nic nie wiem to nie my to organizujemy tylko hostele zgłaszaja takie promocje. Prosze do nich dzwonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego W dniu 5.02.2026 o 21:04, Tadeusz napisał: Witam gdzie można się zapisać do wystawienia makiety System bedzie uruchomiony w 2 polowie lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 1 minutę temu, Robi napisał: Czyli np. ja nie mogę przynieść winiety? Przykro mi nie znam Cie i nie wiem kim jesteś i ile masz lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Teraz, Erni napisał: Przykro mi nie znam Cie i nie wiem kim jesteś i ile masz lat . W sensie ja i wszyscy którzy zaliczają się do kategorii junior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego @Erniwiem, że jesteś teraz zajęty przy festiwalu mam jedno pytanie: mysz jadąca na kurze - jak na koniu. Gdzie to najlepiej wpasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego Teraz, nowicjusz2001 napisał: @Erniwiem, że jesteś teraz zajęty przy festiwalu mam jedno pytanie: mysz jadąca na kurze - jak na koniu. Gdzie to najlepiej wpasować fantasy sf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego 9 godzin temu, Erni napisał: fantasy sf Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Zwrócę się bezpośrednio do Erniego, ale przez forum, bo nie znamy się osobiście. Zacznę od tego, że Bytom to dla mnie zdecydowanie impreza modelarska nr 1, a kilka konkursów w roku odwiedzam. Niezależnie od wszystkiego w tym roku też będę. Jeżdżę na konkurs od lat i (nie chwaląc się) w kolekcji mam m.in. 5 Diamentów z Bytomia. Mam zatem "wniosek formalny" do rozważenia przez organizatorów, żeby zmienić definicje kategorii w pojazdach. Niech już zostanie podział na Hobby i Master, ale dotychczasowe zapisy moim zdaniem się nie sprawdzają i w kilku punktach to uzasadnię. 1. Nie wiem czy rzeczywiście jest tylu "nowych" modelarzy rok do roku, żeby w kilku kategoriach mieli osobą klasę, czyli Hobby. Na stołach co roku jest masa modeli "Hobby", ale nie przypuszczam, żeby były ściśle respektowane zapisy dotychczasowych regulaminów. 2. Dlaczego w kategoriach pojazdów "zakazane" jest - pod groźba dyskwalifikacji - wystawianie modeli z figurkami i na podstawkach terenowych? Na żadnym innym konkursie takich ograniczeń nie ma, wiem że to żaden argument, ale np. ja nie będę robił modeli "wyłącznie pod Bytom". Podstawka, czyli teren itp., nadaje sensu brudzeniu, uszkodzeniem i ogólnemu wyglądowi danego modelu - ja to nazywam "kontekstem". Mocno ubrudzony model na "pustej desce", czy w ogóle bez niej wygląda bezsensownie, ale gdy go postawimy w błotnistym terenie, dodamy wodę, szuwary, itp. to nabiera to sensu. 3. Każdy ma inną definicję modelu/winiety/dioramy - ja "w standardzie" robię model z 2/3 figurkami, kawałek ziemi i często jakimś "element krajobrazu" (studnią, beczką, krzaczkiem, itp.). Winieta to już dla mnie coś większego - więcej terenu, dwa/trzy drzewa, kawałek budynku. Diorama to już znacznie większe przedsięwzięcie - cały/część budynku, kilka drzew, kilka modeli i figurek. No i widać na różnych konkursach to dioramy mają pół i metr kwadratowy powierzchni, więc nie może z nimi konkurować przykładowy "czołg z trzema figurkami i wielbłądem". Teraz wnioski - pozostawcie (wy - organizatorzy) kategorie Hobby i Master, ale określcie w regulaminie, że w Hobby może być "wyłącznie pojazd, bez figurek, terenu, itp, bez podstawki, albo na podstawce bez terenu". W kategorii Master natomiast: "dopuszczamy do udziału i łącznie oceniane będą pojazdy wraz z figurkami, terenem, itp - pod warunkiem, że na danej podstawce będzie wyłącznie jeden pojazd, bez budynków i innych dominujący elementów". Oczywiście same zapisu regulaminu pozostawiam do waszego uznania. Jakie korzyści z tego będą? Łatwo i jednoznacznie będzie można wyeliminować model niespajające wymagań. Modelarze nie będą wyrywać figurek z podstawek, żeby nie zostać wykluczonym (widziałem taką scenę!). "Ujednolicicie" kategorie z innymi konkursami. Zachowacie kategorie dla tych którzy robią model "prosto z pudła" oraz dla tych którzy wkładają więcej pracy w figurki, teren, itp. Nie musicie nawet zmieniać kategorii - wystarczy zmienić "definicje" :). Proszę o przemyślenie mojego wniosku i tak czy siak do zobaczenia w Bytomiu :). Sławek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowafala Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Również podpisuję się pod wyklarowaniem oraz "uszczelnieniem" regulaminu. Pojawiło się wiele pytań wobec kategorii. Rok temu mimo tego samego podziału w pojazdach pancernych wyróżnienie dostał model na podstawce terenowej, który według regulaminu powinien być wykluczony. "Pancerne nie sa ale sa wojskowe czy to az taka róznica? Żadnych zmian w kategoriach już nie będzie ." Dla uczestników jest to różnica. Prosimy o jasne kategorie oraz ich wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego Szanowni Jako współorganizator informuje, że podziałem kategorii i ich zasadami nie zajmuje się ja sam, lecz wszyscy organizatorzy oraz kolegium sedziowskie. Wszystkie kategorie przed publikacją zostały przedyskutowane i zostało ustalone tak jaki jest zapis w podziale kategorii. Zmian nie przewidujemy ,a ze u nas jest inaczej niż wszedzie, jestesmy z tego dumni. Zapraszamy do wnikliwej analizy i opisu kategorii , i jednoczesnie informujemy że modele żle wystawione ,w niewłasciwej kategorii beda pomijane w ocenie. Sedziowie dokładnie i wnikliwie beda tego przestrzegali . Z uwagi na sprawy systemowe przenoszenie modeli z kategori do kategorii po zakończeniu rejestracji jest niemozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Czyli tutaj na forum będzie wysłany link do strony z zapisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego 10 minut temu, Tadeusz napisał: Czyli tutaj na forum będzie wysłany link do strony z zapisami Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi