Bushi Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 KW-1 - skala 1/72. Figurki z kilku różnych zestawów, skala również 1/72. Czołg KW-1 m.41 to oczywiście produkt Italeri (nr. kat. 7049) nie nadający się właściwie do niczego. Leżakował u mnie w szafce przez ponad rok, ale w przeciwieństwie do wina okres leżakowania nie wpłynął korzystnie na jakość tego modelu. Jest po prostu fatalny, w szczególności te pękające przy każdej okazji gumowe gąski. Jednak musiałem zrobić w szafce trochę miejsca na nowe modele i konieczne stało się sklejenie wynalazka. Tak wyglądał po sklejeniu, pomalowaniu, nałożeniu kalek, zrobieniu śladów eksplo i obsypaniu śniegiem. Po obejrzeniu tego modelu krytycznym okiem doszedłem do wniosku, że konieczne jest zrobienie czegoś, chociaż z częścią niedostatków. Stwierdziłem że czołg trafi na mini-dioramkę z kilkoma radzieckimi tankistami, bałwanem i masą śniegu (wersja końcowa). Scenka ma przedstawiać czołg (zepsuty/bez paliwa) stojący pośrodku drogi, obsypywany przez śnieg. Do tego załoga czekająca przy drodze w miejscu wycinki drzew, na jakiś wóz naprawczy/zaopatrzenie. Celem całego projektu było oczywiście zamaskowanie jak największej liczby baboli jakimi uraczył mnie producent (szczególnie te gąski). Po kilku godzinach pracy całość prezentuje się tak: Dioramkę robiłem na szybko, nie udało się jej dopracować, jutro święta więc czasu brakuje praktycznie na wszystko. W początkowej wersji miało być ognisko, choinka z czerwoną gwiazdą na czubku , oraz paru żołnierzy toczących zażartą bitwę na śnieżki o ostatnie 0,5 litra i puszkę tuszonki . Zabrakło czasu, paru figurek, może trochę chęci. Niemniej mam nadzieję, że komuś się spodoba ten niewielki zimowo - świąteczny akcent z mojej strony. Pozdrowienia. Zdrowych i Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Mi się bardzo podoba. Widać, że czołg postał trochę na dworze gdy padał śnieg. za bałwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 na święta temat doskonale się wpasował, sceneria jak z baśni braci Grimm, pięnkych i okrótnych za razem. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Fajna mrożonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Dobre! Pomysł pierwsza klasa. Wykonanie też niczego sobie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Zawalisty temat na święta, czołg wyszedł fantastycznie. Dajcie tą diorkę na fotkę admina (akurat w święta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Jest po prostu fatalny, w szczególności te pękające przy każdej okazji gumowe gąski. To prawie ogniwkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Jest po prostu fatalny, w szczególności te pękające przy każdej okazji gumowe gąski. Przestań gadać głupoty, bardzo fajny model i diorka, brakuje tylko bombek na gałęziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 ...i żłóbka w państwie totalitarnym o ateistycznym ustroju Eeeh, biedni Sowieci, nie wiedzieli co tracili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 ...i żłóbka w państwie totalitarnym o ateistycznym ustroju Eeeh, biedni Sowieci, nie wiedzieli co tracili Ale choinki z bombkami mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 ...i żłóbka w państwie totalitarnym o ateistycznym ustroju Eeeh, biedni Sowieci, nie wiedzieli co tracili Ale choinki z bombkami mieli. Naprawdę? Widzę że wujaszek Stalin nie mógł się oprzeć magii świąt. Ciekawe, czy wtedy na początku listopada leciała w tv reklama Coca-Coli z tekstem "już są święta" I żeby nie robić off-topa to zasugeruję, że te gąski mi się nie bardzo podobają i rozumiem, że to nie Twoja wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Oprócz tych gąsek i całego układu napędowego wygiętego troszku do środka modelik pierwsza klasa! Jak na badziewną Italerkę 1:72... Dioramka idealna do okresu świąt. Śnieg realistyczny, na czołgu nawet bardzo. Jeszcze raz gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 a skąd wzięli węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 a skąd wzięli węgiel I w tym jest sęk Modelik cacuśny jeśli mogę tak napisać Fajna dioramka - efekt przyjemny dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Zapomniałem dodać, że mi najbardziej podoba się śnieg, bardzo realistycznie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Bushi-pisałeś, że kiepski model, ale wykonałeś kawał dobrej roboty. No i ten bałwan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Tego samego dostane pod choinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Brawa za pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Pomysł jest super, wykonanie zresztą też - jak na tak małą skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Co Ty chgopie chcesz? Wyszło świetnie! No i super pomysł z lepieniem bałwana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Bushi z czego jest ulepiony bałwan Plastelina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 I jak tu nie kochać dioram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 a skąd wzięli węgiel Może Janek z Szarikiem palą ognisko w krzakach nieopodal (załoga na dioramce jest przecież niekompletna) i stąd trochę węgla drzewnego się wzięło? Zresztą wystarczy palucha w puchę ze smarem wsadzić i mordkę bałwanka umazać . Bushi z czego jest ulepiony bałwan Plastelina? Tak plastelina. Ulepiłem 3 kulki nabiłem na drut, usmarowałem szarym podkładem. Po wyschnięciu klej Rakoll + soda, poprawki Sidolux + soda. Bałwanek na ma główce szwabski hełm . Oskalpowałem z niego jakiegoś "Afrika Korpsa" (Revell). To taki mały giermański akcent na dioramce. Kiedyś był zwyczaj, że na głowę bałwana wsadzało się przepalony garnek, albo "dżokejkę" ze starej patelni a za nos robiła marchewka. Teraz czasy się zmieniły, nie zobaczy się dziś takich dziecięcych konstruktów. Odnoszę wrażenie, że bałwany tylko w sejmie siedzą ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafał górecki Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 jak zrobiłeś śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Z sody oczyszczonej. Sypię na klej wodny np wikol. Utrwalić ją można lakierem bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi