Skocz do zawartości

M1A2 Abrams SEP V3, 1 WBPanc/ RFM 1:35

Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nieśmiało zaczyam ten temat w nadziei, że kogoś zainteresuje. Tytułowy pojazd z Rye Foeld Model w skali 1/35.  Na początek poszła wieża. Stosowanych poprawek i przeróbek dokonam bazując na walkaroundzie zamieszczonym tu na forum przez Andrzeja Ligockiego. 

20251218_090304.jpg

20251221_121945.jpg

Edytowane przez Grzegorz Grabowski
  • Like 5

Mam ten model w swoich zasobach i z niecierpliwością czekam na pierwszy klaps modelarskich cążek. Ciekawy jestem co trzeba zmienić lub przerobić w zestawie RFM żeby wykonać Abramsa z syrenką.

A choćby  warto dorobić przeszkoloną osłonę na włazie dowódcy, podobną do tych, które widać było na Abramsach TUSK.  Do szyny km na włazie celowniczego też są osłony podobne do tych z TUSK-a. Żadnego z tych elementów nie ma w pudle z V3 i zostaje rzeźba. Coś tam się jeszcze wynajdzie

• Like 2

Dłubię sobie dalej. Dwie z "poprawek/przeróbek", które uznałem, że warto zrobić, są już  gotowe. Pierwsza to osłona dowódcy,przykręcona do jego kopuły. Nie jest to może szczyt perfekcji, ale niech już tak zostanie. Przecież nie chodzi o doktoryzowanie się. Druga "poorawka", to podstawa anteny w tylnej części wieży (3 ostatnie zdjęcia, przy czym zdjęcie oryginalnegej podstawy zasłania antena radiostacji). Na zdjęciach amerykańskich, czy australijskich V3, widać tam antenę systemy Blue Force Tracker (BFT). Na zdjęciach wozów z Wesołej, to miejsce wygląda zupełnie inaczej. Jako, że u mnie to co na zdjęciu, to na modelu, to przerobiłem element oznaczony w instrukcji jako W36, i zamiast elementu W42, przykleiłem element E53. To tyle na teraz. Czas robić sałatkę na święta. Wesołych świąt. 🙂

20251223_021425.jpg

20251223_021129.jpg

20251223_021535.jpg

Screenshot_20251223_021942_Photos.jpg

20251223_025437.jpg

20251223_025518.jpg

Screenshot_20251223_022259_Photos.jpg

Edytowane przez Grzegorz Grabowski
  • Like 1

Jeżeli wolno coś zasugerować, to jednak zachęcałbym, aby jeszcze popracować nad obróbką tych elementów. Super, że je dorabiasz/przerabiasz, ale wizjery w osłonie są bardzo krzywo powycinane i mocno to razi. Podobnie podstawa anteny - nierównoległa, do tego nierówna, łukowata krawędź i uskok, gdzie w oryginale go nie ma. Może warto też dorobić te śruby w podstawie anteny, zestaw śrub żywicznych Taurus Models to koszt 10 zł… to są bardzo proste elementy, i dokładne ich wykonanie i wyprowadzenie nie powinno zająć dużo czasu. 

• Like 1