Jump to content

M1A2 Abrams SEP V3, 1 WBPanc/ RFM 1:35

Grzegorz Grabowski
 Share

Recommended Posts

Witam. Nieśmiało zaczyam ten temat w nadziei, że kogoś zainteresuje. Tytułowy pojazd z Rye Foeld Model w skali 1/35.  Na początek poszła wieża. Stosowanych poprawek i przeróbek dokonam bazując na walkaroundzie zamieszczonym tu na forum przez Andrzeja Ligockiego. 

20251218_090304.jpg

20251221_121945.jpg

Edited by Grzegorz Grabowski
  • Like 5

A choćby  warto dorobić przeszkoloną osłonę na włazie dowódcy, podobną do tych, które widać było na Abramsach TUSK.  Do szyny km na włazie celowniczego też są osłony podobne do tych z TUSK-a. Żadnego z tych elementów nie ma w pudle z V3 i zostaje rzeźba. Coś tam się jeszcze wynajdzie

• Like 2

Dłubię sobie dalej. Dwie z "poprawek/przeróbek", które uznałem, że warto zrobić, są już  gotowe. Pierwsza to osłona dowódcy,przykręcona do jego kopuły. Nie jest to może szczyt perfekcji, ale niech już tak zostanie. Przecież nie chodzi o doktoryzowanie się. Druga "poorawka", to podstawa anteny w tylnej części wieży (3 ostatnie zdjęcia, przy czym zdjęcie oryginalnegej podstawy zasłania antena radiostacji). Na zdjęciach amerykańskich, czy australijskich V3, widać tam antenę systemy Blue Force Tracker (BFT). Na zdjęciach wozów z Wesołej, to miejsce wygląda zupełnie inaczej. Jako, że u mnie to co na zdjęciu, to na modelu, to przerobiłem element oznaczony w instrukcji jako W36, i zamiast elementu W42, przykleiłem element E53. To tyle na teraz. Czas robić sałatkę na święta. Wesołych świąt. 🙂

20251223_021425.jpg

20251223_021129.jpg

20251223_021535.jpg

Screenshot_20251223_021942_Photos.jpg

20251223_025437.jpg

20251223_025518.jpg

Screenshot_20251223_022259_Photos.jpg

Edited by Grzegorz Grabowski
  • Like 4

Jeżeli wolno coś zasugerować, to jednak zachęcałbym, aby jeszcze popracować nad obróbką tych elementów. Super, że je dorabiasz/przerabiasz, ale wizjery w osłonie są bardzo krzywo powycinane i mocno to razi. Podobnie podstawa anteny - nierównoległa, do tego nierówna, łukowata krawędź i uskok, gdzie w oryginale go nie ma. Może warto też dorobić te śruby w podstawie anteny, zestaw śrub żywicznych Taurus Models to koszt 10 zł… to są bardzo proste elementy, i dokładne ich wykonanie i wyprowadzenie nie powinno zająć dużo czasu. 

• Like 1

3 godziny temu, Albatros napisał:

Jeżeli wolno coś zasugerować, to jednak zachęcałbym, aby jeszcze popracować nad obróbką tych elementów. Super, że je dorabiasz/przerabiasz, ale wizjery w osłonie są bardzo krzywo powycinane i mocno to razi. Podobnie podstawa anteny - nierównoległa, do tego nierówna, łukowata krawędź i uskok, gdzie w oryginale go nie ma. Może warto też dorobić te śruby w podstawie anteny, zestaw śrub żywicznych Taurus Models to koszt 10 zł… to są bardzo proste elementy, i dokładne ich wykonanie i wyprowadzenie nie powinno zająć dużo czasu. 

Dzięki za cenne wskazówki. Wszystko się wyprowadzi. O śrubach też pamiętam.  😉

• Like 1

12 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Dłubię sobie dalej. Dwie z "poprawek/przeróbek", które uznałem, że warto zrobić, są już  gotowe. Pierwsza to osłona dowódcy,przykręcona do jego kopuły. Nie jest to może szczyt perfekcji, ale niech już tak zostanie. Przecież nie chodzi o doktoryzowanie się. Druga "poorawka", to podstawa anteny w tylnej części wieży (3 ostatnie zdjęcia, przy czym zdjęcie oryginalnegej podstawy zasłania antena radiostacji). Na zdjęciach amerykańskich, czy australijskich V3, widać tam antenę systemy Blue Force Tracker (BFT). Na zdjęciach wozów z Wesołej, to miejsce wygląda zupełnie inaczej. Jako, że u mnie to co na zdjęciu, to na modelu, to przerobiłem element oznaczony w instrukcji jako W36, i zamiast elementu W42, przykleiłem element E53. To tyle na teraz. Czas robić sałatkę na święta. Wesołych świąt. 🙂

20251223_021425.jpg

20251223_021129.jpg

20251223_021535.jpg

Screenshot_20251223_021942_Photos.jpg

20251223_025437.jpg

20251223_025518.jpg

Screenshot_20251223_022259_Photos.jpg

7 godzin temu, Albatros napisał:

Stary, chłop już sałatkę robi na święta daj mu spokój do nowego roku.

32 minuty temu, Albatros napisał:

Modelarstwo to nie łaskotki 

Godzinę temu, LechaMazur napisał:

Stary, chłop już sałatkę robi na święta daj mu spokój do nowego roku.

Tak, wam też wesołych świąt🙂

14 minut temu, robertmodelarz napisał:

Merry Christmas. Własnie leci Szklana Pułapka jutro Kevin sam w domu....

A jutro to ja Fallouta oglądam bo 2 sezon jest

13 godzin temu, Evildead napisał:

Odważnie, nie za krótki jeszcze jesteś ? Co innego szklane pułapki 12-16, Kevin tym bardziej pewnie niżej :) 

Nie no, Przesady. Ja to się tam przyzwyczaiłem :szczerbol:

• Like 1

W dniu 23.12.2025 o 11:08, Grzegorz Grabowski napisał:

Dzięki za cenne wskazówki. Wszystko się wyprowadzi. O śrubach też pamiętam.  😉

Prawdopodobnie te elementy, które dorabiasz są jako ponadstanowe w modelu  Rye Field Model RM-5029 M1A2 Sep V2 Abrams ramka - przynajmniej jeden z nich lub w modelu Rye Field Model RM-5120 M1A1 Abrams - Ukraine Update Version with Workable Tracks również ramka J. Zdjęcie poglądowe ze strony sklepu mojehobby.

30356_1_rfm-rm-5029_10.jpg

Edited by robertmodelarz

17 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Prawdopodobnie te elementy, które dorabiasz są jako ponadstanowe w modelu  Rye Field Model RM-5029 M1A2 Sep V2 Abrams ramka - przynajmniej jeden z nich lub w modelu Rye Field Model RM-5120 M1A1 Abrams - Ukraine Update Version with Workable Tracks również ramka J. Zdjęcie poglądowe ze strony sklepu mojehobby.

30356_1_rfm-rm-5029_10.jpg

Tak, są. Te kwadratowe ramki okien. Reszty nie uświadczysz.