Skocz do zawartości

M4A3 Sherman Early „CABALLERO“ - Tamiya 1/35

Robi

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, bulik58 napisał:

Raczej karabin niż karabiny , nie zależnie czy z długą , krótką lufą , uchwytem pistoletowym czy kolbą , na trójnogu czy podstawie lub podpórce lufy , czyli wersji A1,2,4,5 ,6 itd. itp. pozostaje karabinem M1919 .

Janusz zapomniałeś napisać o tym , że jeszcze były wersje chłodzone wodą lub powietrzem:D, a te chłodzone powietrzem mały co najmniej kilka wersji osłon lufy i hamulca wylotowego:mrgreen:. Pozdr. A.

3 godziny temu, Robi napisał:

a no chyba że tak. ekspertem nie jestem:)

Ja też nie jestem expertem , raczej  ,, fotografem ,,  i  ,, czytelnikiem ,,  , czyli przeglądam zdjęcia i czytam co inni piszą .Z połączenie tych 2 rzeczy czyli analizy treści , oraz kadrów z rzeczywistości można odnaleźć wiele ukrytych i nie opisanych wiadomości .

1 godzinę temu, Adams M1A1 napisał:

Janusz zapomniałeś napisać o tym , że jeszcze były wersje chłodzone wodą lub powietrzem:D, a te chłodzone powietrzem mały co najmniej kilka wersji osłon lufy i hamulca wylotowego:mrgreen:. Pozdr. A.

Adam nie wchodziłem w to , gdyż autor tego wątku poruszał już ten temat a wciskanie między wódkę i zakąskę nie wróży nic dobrego .:lol: 

Wg. info jakie posiadam chłodzony wodą M1917 nie był montowany jako typowa broń pokładowa poza próbami z experymentalnymi z 3 tonowymi  (amerykańskimi tankietkami)  ze względu m.in na jego ciężar. Pomimo pewnych wad pozostał w użyciu  aż do lat 50

np. w korpusie piechoty morskiej

undefinedundefined

w piechocie  w czasie wojny na półwyspie Koreańskim

Browning M1917 - najdoskonalszy cekaem w historii - Magnum-xundefined

Godzinę temu, bulik58 napisał:

Wg. info jakie posiadam chłodzony wodą M1917 nie był montowany jako typowa broń pokładowa poza próbami z experymentalnymi z 3 tonowymi  (amerykańskimi tankietkami)  ze względu m.in na jego ciężar. Pomimo pewnych wad pozostał w użyciu  aż do lat 50

Serdecznie przepraszam Szanownego Właściciela Wątku za tego off-a. A widzisz Janusz no nie do końca, pierwsze M3 Halftracki miały montowane seryjnie jako uzbrojenie właśnie takie chłodzone wodą M1917-ki:

Half-track Personnel Carrier M3

10 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Szanownego Właściciela Wątku

W sensie kogo?:)

Bo jak na razie to wszyscy o tym gadamy

5 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

No jak to kogo? Ciebie, jakaś kultura być musi.

Dobra, jak sobie razem tu gadamy to co innego niż jak na uroczystym obiedzie:)

16 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Serdecznie przepraszam Szanownego Właściciela Wątku za tego off-a. A widzisz Janusz no nie do końca, pierwsze M3 Halftracki miały montowane seryjnie jako uzbrojenie właśnie takie chłodzone wodą M1917-ki:

Adam były też montowane na motorach ,  ciężarówkach  i nie wiadomo na czym (  i to już w czasie I w.ś ) ale czy te wszystkie środki transportu  zaliczają się do czołgów , bo Sherman to czołg , ?  Napisałem wyraźnie  ,,  Pomimo pewnych wad pozostał w użyciu  aż do lat 50 np. w korpusie piechoty morskiej  ... ,, czyli  nie wykluczyłem możliwości montażu gdzie indziej .  Idąc za  twoim tokiem myślenia to bym  musiał opisać każdy z możliwych sposobów i  a i tak ktoś wrzuciłby fotkę tak jak ty to zrobiłeś  z podpisem ,, ale ten pojazd/miejsce montażu został pominięty ,,

P.S. jutro poproszę Admina aby usunął  ten post nie mający nic wspólnego z tematem  przewodnim 

12 minut temu, bulik58 napisał:

jutro poproszę Admina aby usunął  ten post nie mający nic wspólnego z tematem  przewodnim 

Nie no, nic takiego się nie stało. Chciał po prostu coś od siebie dodać (pewnie dlatego żeby nie było że komentuje a żadnego info nie ma, znając go😉). Mi to może pomóc w przyszłych projektach na przykład:)

3 minuty temu, Robi napisał:

Nie no, nic takiego się nie stało. Chciał po prostu coś od siebie dodać (pewnie dlatego żeby nie było że komentuje a żadnego info nie ma, znając go😉). Mi to może pomóc w przyszłych projektach na przykład:)

Ja się na niego nie obrażam a on na mnie , czasem lubimy sobie podyskutować /popisać, ew. wymieć informacjami .

58 minut temu, bulik58 napisał:

Ja się na niego nie obrażam a on na mnie , czasem lubimy sobie podyskutować /popisać, ew. wymieć informacjami .

Racja

8 godzin temu, bulik58 napisał:

Dokładnie tak , nawet czasem dzwonimy do siebie , aby sobie podyskutować np. w temacie Scammela Commandera:mrgreen:, także bez ciśnienia. Pozdr. A.

• 2 months later...

Ah, czas wrócić do shermana...:wojo:

W międzyczasie coś po trochu dorabiałem kiedy się nudziłem, niestety nie robiąc zdjęć🫤. Ale do rzeczy, zrobiłem coś tam z wyposażeniem i figurkami.

IMG_20260331_163309.thumb.jpg.6cd9a05ef81898d37b57c314b957dc00.jpgIMG_20260331_163259.thumb.jpg.0a5598832db4ab0fa4dff3de40eb0931.jpgIMG_20260331_163248.thumb.jpg.d35f109001b0d10d106fb1da6695ab43.jpgIMG_20260331_163233.thumb.jpg.1cefd43c979d036aabefceafb64096fb.jpgIMG_20260331_163223.thumb.jpg.2fbe0c64178725812310d4c0ed9d0135.jpg

Postanowiłem zrobić małą scenkę jak jadą polną drogą. Na PCV-ce 160x230 z jakimś drzewem, roślinnością i złomem na poboczu. Na razie zrobiłem drzewo ze skręconego drutu, waty i dobrze wszystkim znanej szpachli epoksydowej z tamki.

IMG_20260331_163148.thumb.jpg.cde02543eb3e78d718c88ded7b50a020.jpgIMG_20260331_163138.thumb.jpg.eedff545414256645039d4db3a7498b0.jpgIMG_20260331_163126.thumb.jpg.8584aafde7876f19ee2b55005a4a976d.jpg

Tą wate będę malował farbą akrylową w puszce. 

Przepraszam za badziewną jakość zdjęć

• Like 1

Kup na początek jakieś gotowe drzewo; to waciane nie będzie dobrze wyglądało, uwierz mi...

BTW: zostały Ci jakieś kalki z tego zestawu?

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

5 minut temu, Lipstein napisał:

Kup na początek jakieś gotowe drzewo; to waciane nie będzie dobrze wyglądało, uwierz mi...

BTW: zostały Ci jakieś kalki z tego zestawu?

Tylko jak mam te liście na gotowym drzewie zrobić...

Chyba jakieś zostały kalki :)

To jest ten sam model co Twój , jak widzisz można go złożyć i pomalować , wystarczy trochę chęci , czasu .  

Fotki pochodzą z Internetu tylko dla celów dyskusji

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „CABALLERO CABAL LERO U.S.A. 3081563”Może być zdjęciem przedstawiającym tekstBrak dostępnego opisu zdjęcia.Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „U.S.A. 3081563 CABALLERO ...事”Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.

• Like 1
  • Thanks 1

Bardzo ładnie ktoś te twarze wymalował.

Jakie kalki Ci zostały, możesz zrobić zdjęcie?

W dniu 5.04.2026 o 09:05, Lipstein napisał:

Bardzo ładnie ktoś te twarze wymalował.

Jakie kalki Ci zostały, możesz zrobić zdjęcie?

17755424315065489982747146879065.thumb.jpg.542ac3d265810cf39457197b0d202ede.jpg