Skocz do zawartości

T-72M1 Das Werk 1/35

Kapitan_Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pomimo usilnych prób zrobienia wojennego T-34/85, nie wytrzymałem i wróciłem na stare śmieci. Tym razem na warsztat wpadło T-72 z Das Werka, które zostanie wykonane, a jakże w barwach 1 batalionu czołgów z Żurawicy. Model oczywiście dostał parę przeróbek, bo generalnie nie da sie już zrobić czegoś wprost z pudełka. 
Także tu ten, zapraszam :)

IMG_4002.jpeg

IMG_4003.jpeg

IMG_4004.jpeg

IMG_4005.jpeg

IMG_4007.jpeg

IMG_4008.jpeg

IMG_4010.jpeg

IMG_4013.jpeg

IMG_4014.jpeg

IMG_4015.jpeg

IMG_4017.jpeg

IMG_4020.jpeg

• Like 22

40 minut temu, Kapitan_Kurt napisał:

Także tu ten, zapraszam :)

Mnie dwa razy nie trzeba. Szczególnie po tym co już widać. 

Zasobnik będzie otwarty czy uchylony z wystającą szmatą? Tyle tu już dobrej roboty, że podpowiem tylko że falochron warto wykonać z blaszki albo z aluminiowej tacki albo chociaż mocno pocienić jego krawędzie  - z ciekawości właśnie spojrzałem na swojego i ta krawędź jest naprawdę dobrze widoczna.

Edytowane przez TAW
  • Like 1

4 minuty temu, TAW napisał:

Mnie dwa razy nie trzeba. Szczególnie po tym co już widać. 

Zasobnik będzie otwarty czy uchylony z wystającą szmatą? Tyle tu już dobrej roboty, że podpowiem tylko że falochron warto wykonać z blaszki albo z aluminiowej tacki albo chociaż mocno pocienić jego krawędzie  - z ciekawości właśnie spojrzałem na swojego i ta krawędź jest naprawdę dobrze widoczna.

Zasobnik będzie uchylony z wystającą szmatą. Odnośnie falochronu to zastanawiałem się nad tym tematem, ale stwierdziłem, że mi sie nie chce 😉

Godzinę temu, LechaMazur napisał:

Ogólnie bez podlizywania się i wchodzenia w szczegóły to widać że wiesz o co chodzi w polskiej pancerce po Ludowym Wojsku Polskim.

A bo miałem okazję podziałać trochę na tym sprzęcie 😉

• Haha 1

Kolejny mega warsztat.  Poproszę o prezentację modelu na festiwalu modelarskim BABARYBA 2026. Czekamy na zapowiadanego T-34/85 M2 z delikatna sugestią na wersję powojenną.

T-35-85m2 by TheDesertFox1991 on DeviantArt

27 minut temu, Evildead napisał:

Ten czerwony drucik służący jako osłona  reflektorów to z czego jest, i jak to się ma do tych zwykłych miedzianych ?

A to też miedziucha, z Eureki. Czemu czerwone to nie wiem.

będę podglądał, jeśli pozwolisz...

Kadłub można uznać za zakończony.

Doszły fartuchy, które co nie co zmodyfikowałem dodając zaczepy blokujące fartuchy w pozycji podniesionej, oraz spinki poszczególnych segmentów fartuchów. Same zaś gumy potraktowałem roztworem kleju mr. Cement S z szpachlą Tamiya Basic.

Górne gumowe segmenty, a konkretnie ich gumowe powierzchnie, zostały potraktowane czeską piłką, co w zamiarze miało nadać im strzępiącą się powierzchnie.

Na pokrywach silnika dorobiłem brakujące elementy systemu podnoszenia klap do pokonywania przeszkód wodnych.

Zamontowałem na sucho instalację paliwową do beczek i w sumie dobrze bo wymagały paru korekt, ale teraz już jest git.

No i na sam koniec najważniejsze, rejestracja 😉

IMG_4078.jpeg

IMG_4080.jpeg

IMG_4071.jpeg

IMG_4064.jpeg

IMG_4054.jpeg

IMG_4045.jpeg

IMG_4049.jpeg

IMG_4051.jpeg

IMG_4061.jpeg

IMG_4029.jpeg

• Like 14

no fajny, fajny...

Strzępienie gumy - sztos. Też się kiedyś zastanawiałem jak uzyskać taki efekt i teraz już przynajmniej wiem :) Drewnianą belkę poprawiałeś czy Das Werk taką ładną robi?

9 godzin temu, Kapitan_Kurt napisał:

Właz dowódcy na szybko. Dorobione tam i ówdzie blaszki, kable i śruby mocujące peryskopy.

IMG_4086.jpeg

Janek, Ty nie masz za grosz litości. :wojo: