Skocz do zawartości

Revell 03790 Arado Ar-555 (P-Series ) 1:72

DamianosPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po Hortenie czas przyszedł na Arado który dzisiaj przyszedł. Ten model również będę robił dla mojego taty. Malowanie wybrałem te pierwsze.

1unPzBw.jpeg

SQbe0Rh.jpeg

q6DJJdM.jpeg

• Like 1

a gdzie galeria Hortena?

Godzinę temu, Moses napisał:

a gdzie galeria Hortena?

Nie zrobiłem ze względu że kalkomanie mi sie nie podobaja bo niektóre srebrzą. Inni też mieli ten problem z kalkomaniami. Ale jutro po pracy zrobie. Pozdrawiam

Tak się nie godzi. Był warsztat, musi  być galeria. Taka jest tradycja!

Edytowane przez Moses

Powoli do przodu. Kadłub przymierzałem na sucho. Nie posiadam koloru B Revell 77  Dust Grey tak jak i na rakiety koloru G Revell 40 Black Green więc będe musiał zamówić. Z zamienników nie posiadam u siebie zadnego.

P3FErbj.jpeg

RaVFudg.jpeg

jC2HAPN.jpeg

nuOMiFi.jpeg

RecIPTL.jpeg

• Like 1

Silniki musiałem odkleić i ponownie przykleić bo sie nie mieściły dysze i ponownie lekko zaszpachlować bo były szpary. A tak to dzisiaj mały progress.

MZKE001.jpeg

OUA8IN6.jpeg

g8PzBIw.jpeg

• Like 1

• 3 weeks later...

Podwozie przyklejone ponieważ i tak będzie na taki sam kolor. Bombki też przy okazji przykleiłem. Teraz elementy czekają na podkładowanie.

878FEzF.jpeg

ivx5NdJ.jpeg

K5LHO8X.jpeg

• Like 1

Podkład dany. Na Thinnerze od Italeri lepiej się maluje niz od LifeColor. Wnętrze pomalowałem na kolor Mr.Hobby C52 Field Gray (2) niestety mój aparat w telefonie myśli że to kolor jakiś zielony nie ważne pod jakim kątem zrobię zdjęcie w rzeczywistości jest ciemno szary 

N1IbqOc.jpeg

nXbsuvt.jpeg

5 godzin temu, DamianosPL napisał:

niestety mój aparat w telefonie myśli że to kolor jakiś zielony nie ważne pod jakim kątem zrobię zdjęcie w rzeczywistości jest ciemno szary 

Pokombinuj z balansem bieli (rodzajem oświetlenia) w nastawach telefonu, ewentualnie w nastawach edytora zdjęć telefonu.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, jachud3 napisał:

Na wieżyczce z obu stron masz brzydkie jamki skurczowe, a bomby są dość kiepsko obrobione na łączeniach.

O dziękuje za informację o wieżyczce zaraz biore szpachlę i szpachluję. A bombki akurat po tej stronie co jest brzydkie będą przyklejone i nie będzie tego widac ale jeszcze przyjrzę sie dokładnie po dopasowaniu.

Edytowane przez DamianosPL

Bombki zostały poprawione i na nowo pomalowane. Dół samolotu pomalowałem Humbrol 247Lichtblau RLM76. Silniki pomalowałem jak narazie na kolor Italeri Lichtblau RLM76. Koła w instrukcji były podane na kolor Antracyt Revellowski więc zamiennik Humbrol 67 a że mi sie nie chciało już malować emalią postanowiłem na kolor Italeri Schwarzgrau RAL 7021.

1qgGYnU.jpeg

91yaXH8.jpeg

uc64Quy.jpeg

0q5gMjR.jpeg

wFwHvBN.jpeg

• 2 weeks later...

Góra pomalowana Italeri RLM76. Silniki pozabezpieczane i pomalowane. Dół pozabezpieczany gotowy do pomalowania.

r2oqjGa.jpeg

yyX6yzP.jpeg

DCTjsX8.jpeg

fe5jgYH.jpeg

8WDbqvS.jpeg

WXIprXD.jpeg

Silniki wyglądają źle, zwłaszcza od strony wlotów; nie tylko farba podciekła (malujesz pędzlem?), ale też spasowanie i obróbka pozostawiają wiele do życzenia. Łączenie połówek kadłuba w okolicy kabiny też takie sobie... Jeśli mógłbym coś zasugerować - skup się na poprawnym przygotowaniu tworzywa i obróbce połączeń, bo żadne malowanie nie uratuje skopanego montażowo zestawu :)

39 minut temu, jachud3 napisał:

Silniki wyglądają źle, zwłaszcza od strony wlotów; nie tylko farba podciekła (malujesz pędzlem?), ale też spasowanie i obróbka pozostawiają wiele do życzenia. Łączenie połówek kadłuba w okolicy kabiny też takie sobie... Jeśli mógłbym coś zasugerować - skup się na poprawnym przygotowaniu tworzywa i obróbce połączeń, bo żadne malowanie nie uratuje skopanego montażowo zestawu :)

Maluje aero ale czerwonym kolorem i aluminium akurat pędzlem malowałem. Zobaczę jutro co da sie jeszcze zrobić po pomalowaniu dołu. A łączenie połówek z tej jednej strony bede musiał zeszlifować a jak sie nie uda to zostawiam tak jak będzie i tyle.

Ciąg dalszy prac. Wnęki podwozia pomalowane Humbrol 240 RLM 02 Grau. Oczywiscie starałem się poprawić  łączenie połówek kadłuba i pomalowałem Italeri RLM76 ale co z tego wyjdzie to zostawie już jak jest.  Tylne stery (jeżeli tak to sie nazywa) pomalowałem Humbrol 154 Insignia Yellow tak samo jak i pasy na skrzydłach by już nie dawać kalkomani. Bombki już przykleiłem. Teraz wziąłem sie za zabezpieczanie owiewki.

xWabHga.jpeg

BPSxdLj.jpeg

7k2Y5nJ.jpeg

zXeNCNG.jpeg

LYdsL6X.jpeg

xLqGMZ5.jpeg

1SiCnaF.jpeg

Prace przyspieszyły nad malowaniem. Statecznik zamaskowałem i pomalowałem kolorem Revell 36 Carmine Red. Oszklenie pierwszy raz tak maskowałem i pomalowałem Italeri Schwarzgrau 3 + 1 Vallejo Black. Kamuflaż w plamy pomalowany. Jest to mój pierwszy model z takim kamuflażem, zawsze wybierałem łatwe malowania ale czas na coś cięższego. Kamuflaż malowany Italeri RLM 75.

5YDJost.jpeg

ekPeKMQ.jpeg

lVpCQZw.jpeg

vB8VDq8.jpeg

UVZJQ66.jpeg

lYmQZFg.jpeg

ny3rBLU.jpeg

rRFw9ao.jpeg

• Like 2

Dzisiaj tylko poszedł Lakier Błyszczący i nic nie ruszam dzisiaj. Niech dobrze sie utwardzi to jutro kalkomanie i Wash wlecą.

gItTej9.jpeg

Wszystko fajnie, jest kawał żelazka w szwabskie ciapki ale silniki dalej nie poprawione (czerwony!)

Pozdr ww 

Silniki raczej zostawie już takie jakie są. Nauczka na przyszłość żeby więcej czasu poświęcić i pomalować aero jak to zrobiłem przy oszkleniu, niż malować pędzlem takie elementy gdzie zawsze jest ryzyko ze farba wejdzie pod taśmę od pędzla.

Kalkomanie dane ale zostały jeszcze czerwone pasy przerywane.

UMpa7jW.jpeg

3XALwwH.jpeg

TXhcsRU.jpeg

gxCAs5p.jpeg

Mimo wszystko zachęcam Cię do poprawki malowania silników pól  jeszcze model na warsztacie, ten element jest eksponowany i od pierwszego spojrzenia będzie widoczny rzutując na odbiór modelu (i Twoją satysfakcję patrząc na model na półce).

Pozdr ww 

Dzięki za wszystkie rady ale model już skończyłem. Na mojej półce nie będzie stał akurat tylko w pokoju gościnnym. Bo wszystkie moje modele skończone i tak są w pudłach bo nie mam miejsca w pokoju.

Kalkomanie wszystkie dałem. Na to poszedł Wash od Tamiya i lakier bezbarwny matowy od Italeri.

aUQI2jq.jpeg

oIojxUb.jpeg

Elkeemp.jpeg

gWWZh8o.jpeg

Cs3ivLV.jpeg

• Like 2