Skocz do zawartości

[G] Panzerkampfwagen IV Ausf.F1 Vorpanzer (Border, 1/35)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ciałko,
pojawienie się na froncie T-34 wymusiło na Niemcach zastosowanie jakiegoś dodatkowego opancerzenia do najpopularniejszego ich czołgu, bo inaczej celny strzał z 34-ki był ostatnim, który widzieli niemieccy pancerniacy :)  I tak powstała „wersja” Vorpanzer :)
PS. ostatnia fotka to zabawa AI „w Kursk” :D 😉

PS2. Internety twierdzą, ze wersji F1 nie było w opcji Vor, ale jednocześnie dodają, że nie można tego wykluczyć . To się nazywa „zaprzeczenie potwierdzające” 😜😂

IMG_9766.jpeg

IMG_9767.jpeg

IMG_9768.jpeg

IMG_9769.jpeg

IMG_9770.jpeg

IMG_9771.jpeg

Edytowane przez Thalgonis
  • Like 16
  • Thalgonis changed the title to [G] Panzerkamfwagen IV Ausf.F1 Vorpanzer (Border, 1/35)
Napisano

Masz swój styl :super: ale tutaj coś optycznie nie współdziała za czysta góra do tak upapranego dolu :piwo: Chyba że w nocy spadł deszcz i wszystko z góry spłukał wink3

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

Tydzień bez gotowego modelu od Maćka to tydzień stracony 😂🤣

Podoba mi się to ostatnie zdjęcie. Model fajnie zmalowany ale faktycznie troszkę za czysty. Nie twierdzę że ma wyglądać jak po kąpieli błotnej w SPA, ale przydałoby się trochę więcej brudu, zwłaszcza patrząc na układ jezdny. 

• Thanks 1
  • Haha 1
Napisano

W pierwszym okresie wojny z ZSRR czołgiści niemieccy myli swoje wozy najczęściej nad brzegami rzek lub jezior. Używali do tego brzozowych mioteł i szmat.  Model wygląda bardzo naturalnie i nie jest przesadnie omłotkowany. 

• Thanks 1
Napisano
38 minut temu, Adamo722 napisał:

Chyba Kursk to inny etapwink3

Oj, ale nigdzie nie napisałem, że to egzemplarz spod Kurska :)  Przy tej fotce z AI chodziło tylko o tło :D 

PS. wg instrukcji Bordera to malowanie to:

"24. Dywizja Pancerna, dawniej 1. Dywizja Kawalerii, używała czołgów Panzerkampfwagen IV (PzKpfw IV) głównie w ramach 24. Pułku Pancernego na froncie wschodnim, słynąc z wykorzystania w 1942 r. wersji F1 z krótką lufą. Jednostka ta, znana jako „Skaczący Jeźdźcy”, odegrała kluczową rolę w ofensywach letnich 1942 roku, "

czyli wychodzi na to, że chyba ich nie było na słynnym łuku K. :)

Napisano

Może i jest jakaś niekonsekwencja brudzenia, parę nieroztartych zacieków ale samo malowanie panzergreya genialne :super:

• Thanks 1
Napisano

Zarombisty:super:

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
W dniu 10.02.2026 o 21:28, Robi napisał:

Zarombisty:super:

edytuj swój post i zrób z tym porządek bo IV faktycznie elegancka i zasługuje na 👍

Edytowane przez Gerd
  • Thanks 1
  • Thalgonis changed the title to [G] Panzerkampfwagen IV Ausf.F1 Vorpanzer (Border, 1/35)
  • 4 months later...
Napisano

Gratulacje Macieju

• Thanks 1
Napisano
W dniu 7.02.2026 o 10:16, Adamo722 napisał:

W dniu 7.02.2026 o 11:02, Thalgonis napisał:

24 Panz. Div nie mogła brać udziału w bitwie pod Kurskiem bo została wcześniej zniszczona w czasie zimowej ofensywy rosyjskiej (Op. Uran ) resztki przetransportowano do Francji celem reorganizacji.

P.S.  Gratulacje za zdobyte wtedy gratki

W dniu 6.02.2026 o 20:48, SFModel napisał:

Z przyzwyczajenia jeden dyplom organizatorzy biorą dodatkowo bo nie wiedzą czy Maciej będzie

• Haha 1
Napisano
4 godziny temu, Adamo722 napisał:

Jak go nie ma to i tak wysyłają pocztą :haha:

Przecież to nie Order Orła ..... żeby pocztą albo kurierem przesyłać . Nagrodę od Dyrektora Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie to raczej za flaszkę nie załatwił  w wieczór poprzedzający wystawę tylko musiał mieć mocne atuty 

P.S. Jeszcze raz oklaski za zdobyte gratki . Macieju nie jestem ciekawski  ale zdradź czy masz jeszcze miejsce na nowe tzw. ,,Krasnale  , krążki i glejty ,, ?

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, bulik58 napisał:

....

P.S. Jeszcze raz oklaski za zdobyte gratki . Macieju nie jestem ciekawski  ale zdradź czy masz jeszcze miejsce na nowe tzw. ,,Krasnale  , krążki i glejty ,, ?

ciekawość to 1-szy itd. itd. ... 🙂

Koledzy, zdecydowanie przesadzacie z tą „zawiścią” :haha: - dobrze wiecie, że od kilku lat na wystawach seniorzy otrzymują jako wyróżnienia tylko papier i okolicznościowe „medale” z nazwą wystawy. Tak więc spokojnie mieszczę się w zwykłej papierowej  teczce wiązanej na kokardkę (a jakże!) oraz pudełeczku po cynamonowych  ciasteczkach świątecznych (swoją drogą: doskonałych!). 

PS. Pucharki mam „aż” 3, więc spoko mogą sobie stać na gablotce z modelami. 😄 
PS2. 
Ale tak mówiąc szczerze, między wódką a zakąską, mam ochotę je gdzieś schować - zbiera to to kurz niemiłosiernie... 

Napisano
10 godzin temu, Thalgonis napisał:

Wątpię aby to co napisałeś było prawdą. Trochę żartu nikomu życia nie utrudniło , ale masz prawo aby w Twoich postach tego rodzaju wpisy się nie pokazywały . Miłego dnia życzę

• Like 1
Napisano
7 minut temu, bulik58 napisał:

Wątpię aby to co napisałeś było prawdą. Trochę żartu nikomu życia nie utrudniło , ale masz prawo aby w Twoich postach tego rodzaju wpisy się nie pokazywały . Miłego dnia życzę

Dlaczego miałbym mieć powód do fantazjowania? Tak jest jak wyżej. Mam takie poczucie humoru i tak opisuję otaczającą mnie rzeczywistość, Ci co mnie znają osobiście wiedzą o czym mówię :)   

• Thanks 1
Napisano

Gratki👏👏👏

• Thanks 1