Drak Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 wnętrze bardzo fajnie wyszło, wash ładnie pokazał linie i brudzenie ale troszkę przesadnie. W końcu to niemiecka maszyna a one nie były takie usyfione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Śmigła - wg instrukcji powinny być na czarnozielny, ale... coś mi się wydaję, że coś tu nie tak. Jak sądzicie? Dokładnie RLM 70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 albert091283 Dzię-ku-ję Pomieszałem revellowską 40 z czarnym, ale trochę za dużo czarnego i po wyschnięciu praktycznie tego zielonego nie widać. No trudno, teraz hmm... musze jakoś ładne to zamaskować żeby przód pomalować na czerwono. Zmyłem washa ile się dało, prezentuje się to tak: Ktoś może wie co to jest? (zaznaczone na czerwono ) Tak myśle czy by tego jakoś nie dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Moim zdaniem dysza Venturiego, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Moim zdaniem dysza Venturiego, ale mogę się mylić. Też tak sądzę, choć nie widać, żeby miał to być kanał zbieżno-rozbieżny. Z drugiej strony to najlogiczniejsze wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 Ok, dzięki, też tak myślałem, ale wolałem się upewnić. hmm... musze jakoś ładne to zamaskować żeby przód pomalować na czerwono. Taśmą nie dałem wady, więc okleiłem zwykłą plasteliną (nie miałem nic innego ), schnie mi teraz w domu druga warstawa, jak wróce do domu to sprawdze jak to wygląda, obym nic nie schrzanił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Zmyłem washa ile się dało, prezentuje się to tak:Dużo lepiej! Przemaluj może te łopaty, te są zbyt czarne. A, i zacznij odkładać na aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 A, i zacznij odkładać na aero Dobrze że wspominasz, w czwartek za tydzień mam urodziny i cała kasa pójdzie na aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 Newsy: -dziś w godzinach popołudniowych w Warszawie narodziła się nowa świecka tradycja: dzień zmywania farby... Już tłumacze, jak napisałem wyżej pomalowałem na czerwono dzióbki, ale plastelina okazała się złym pomysłem, więc musiałem zmyć czerwień i jednocześnie ten nie udany czarno-zielony. W sumie mogą być z tego plusy, teraz najpierw pomaluje czerwienią, łatwiej to zamaskuje niż jak robiłem na odwrót, oraz nałożę nową czarno-zieleń, która będzie taka jak być powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Marca 2009 Autor Share Napisano 20 Marca 2009 Jakąś godzinę temu wróciłem z ulicy Kieleckiej z maskami w rękach Zabrałem się już za to, na próbę użyłem tych na kółko ogonowe. W sumie nie wyszło źle Ale takie pytanko: Jakoś tak dziwnie jest tu pokazane, że najpierw nałożyć jedno potem drugie na to? Dobrze rozumiem? A ten znaczek aero to co niby ma oznaczać? Przy okazji fotka He-111 z Afryki... ...oraz znalazłem zdjęcie tego Hiszpańskiego He-111 w malowaniu "moim" Okazyjnie pewnie go tak pomalowali, ale jakby ktoś miał więcej jego fotek w tym malowanku to bym był bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Prosze bardzo (jakość fotek i perspektywy chyba mało przydatne) http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=331489&nseq=0 http://www.airliners.net/photo/CASA-C-2.111/0181681/L/ Znalazłem jeszcze dwa tego samolotu ale jeszcze w starym malowaniu także chyba cie nie zainteresują ;) Maski do malowania kamo i tym podobnym jak rozumiem? Oglądam dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Maski do malowania kamo i tym podobnym jak rozumiem? głównie do owiewki, ale nie tylko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Jakoś tak dziwnie jest tu pokazane, że najpierw nałożyć jedno potem drugie na to? Dokładnie, trudno zamaskować obły element jedną maską, więc producent podzielił ją na kilka części. Jak wyjdzie jakaś szpara między nimi, to daj tam maskol albo popraw taśmą klejącą . A ten znaczek aero to co niby ma oznaczać? Ja mam taki na samym końcu instrukcji. Może chodzi o to, że zużyłeś już wszystkie maski i możesz zacząc malować. Albo to taki ozdobny detal . Powodzenia w budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Marca 2009 Autor Share Napisano 20 Marca 2009 elcin dzięki za foty Marti_nez dzięki za wytłumaczenie Zdążyłem dziś okleić 13 szyb, jakoś to idzie, nawet przyjemna rzecz Choć w jednym miejscu spaprałem bo źle przykleiłem i przy drugim podejściu trochę się rozciągnęła i nie wiem jak z nią będzie, jeśli nie wleje mi się farba pod to to będzie cud, a jak tak to będę musiał odkleić i użyć pędzla. Natomiast przy innej szybie gdzie należało dwie przykleić okazał się, że nie zbyt pasują do szyby i do siebie nawzajem, na szczęście jakoś mi się udało, a w miejsce gdzie brakuje dam maskola Chciałbym to do niedzieli zrobić, by móc pomalować (wreszcie) cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Nałożyłem już wszystkie: To już wklejone: Są trochę krzywo, ale nie bijcie Generalnie wszystko ok, ale przy tych gdzie trzeba było 2 na jedną szybę - masakra, [jak pisałem już] ni to do modelu dopasowane, ni to do siebie. nie mam pomysłów (i doświadczenia) jak zrobić takie okopcenia nie mając aero: Znacie jakieś nie za trudne ale skuteczne metody? P.S. Do soboty ma już być przynajmniej pomalowany i gotowy do brudzenia, bo w weekend to nie bardzo co zrobie, mam urodziny i rodzinka się zjeżdża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 łap czarny pigment albo pastelę i tupuj pędzelkiem.. wyjdą ładne okopcenia.. ewentualnie pierwsze warstwy po nałożeniu rozmaż paluchem.. a potem tylko brzegi wypudruj na łagodniejsze przejścia.. piękne maski ci wyszły, czekam na malowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 obawiam się ze jeżeli chcesz te kabinki malować pędzlem to niestety ale farba może ci powchodzić pod maski a szkoda by było całej pracy ale może o to zapytaj znawców lotnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Podciekanie farby pod taśmę maskującą jest bardzo prawdopodobne. Z aero takie rzeczy się nie zdarzają. Szkoda by było spaprać owiewki bo masklowanie zrobiłeś porządnie - może to znak żeby kupić aero? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Cooo???!!! No nie, nie załamujcie mnie, że może podciekać, to na jaką cholere ja to kupowałem? Wiem że to jest głównie do aero, ale to jest zwykła taśma, która po dociśnięciu nie powinna wpuścić farby pod siebie. Kupiłem to żeby mieć ładne ramki okien. No nie... to co ja mam zrobić? Patyk będę miał aero... w połowie kwietnia najwcześniej. :( :( :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Nikt nie mówił że na pewno podcieknie, ale że jest taka możliwość przy malowaniu pędzlem. Bez paniki, najwyżej zmyjesz farbę i maskowanie jeszcze raz. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 "Szansa jedna na milion sprawdza się w dziewięciu na dziesięć przypadków." Dobra spróbuje A jak podcieknie i zobaczę to po wyschnięciu drugiej warstwy? Zmywacz do akryli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Zmywacz do akryli? Nie, mi zmatowił oszklenie. Popróbuj bardzo delikatnie zdrapać ostrym nożykiem. Słyszałem dobre rzeczy o spirytusie, ale jak na razie tego nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Jak dobrze dociśniesz maski do szybek i ostrożnie pomalujesz to będzie git. Ja w moim Bf-109 maskowałem owiewki taśmą a potem malowałem pędzlem i wyszło znośnie. Tylko no schodek się zrobi ale to mały problem. Bez paniki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo podejścia farby, maluj tak, żeby zacząć na taśmie i "zjechać" pędzlem na plastik. Czyli od maski do plastiku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo podejścia farby, maluj tak, żeby zacząć na taśmie i "zjechać" pędzlem na plastik. Czyli od maski do plastiku. I trzeba też uważać, żeby farba grawitacyjnie nie spłynęła na granicę taśmy i ramki. Ale przy takim oszkleniu jest to trudne, jeśli w ogóle możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi