Szupryt Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu (edytowane) Dzień dobry, rzadko się udzielam na forum, ale chciałbym to zmienić Myślę o założeniu portfolio, ale dziś skromna galeria. Pierwowzór Trzmiel był pierwszym przeciwpancernym pociskiem kierowanym wprowadzonym na uzbrojenie wojsk Układu Warszawskiego. Do pewnego stopnia wzorowano go na francuskim Nord Aviation SS-10. Ponieważ sam pocisk był dosyć spory, wystrzeliwano go z wyrzutni mobilnych na Gazie-69 (2P26) , lub - właśnie jako 2P27 - na BRDM. W LWP w sumie znajdowało 49 sztuk. Postanowiłem odwzorować pojazd z 42. pułku zmechanizowanego z Żar, wzorując się na fotografiach: zdjęcia wyłącznie do celów dyskusji Model Bazę stanowi short-run z ACE Model. Ciężko go zdobyć (swój kupiłem w Kanadzie), i prezentuje typową jakość dla tej firmy. Straszne mydło, dużo szlifowania, szpachlowania i dorabiania detali, choć dołączono niewielką blaszkę z częściami fototrawionymi. Udało mi się zamówić wydrukowane w 3D rakiety, bo te z zestawu nie nadawały się absolutnie do niczego (patrz zdjęcie). Kalkomanie dobrałem z różnych zestawów ToroModel, dodałem też liny holownicze. Dwie fotki z budowy: Model jest pomalowany farbą Ammo Mig A.083. Jest taka sobie, łatwo się ściera z modelu. Poza washem i suchym pędzlem, nie dodawałem żadnych śladów eksploatacyjnych, pozostawiając go w garażowo-konserwacyjnym stanie. Zapraszam do oglądania i komentarzy. Edytowane 22 godziny temu przez Szupryt 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Bardzo rzadki model na naszym forum. Ładnie wykknany, wielki plus za barwy LWP. Czekam na taki w skali 1/35. Gratulacje i powodzenia w następnych warsztatach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Mega fajny! Jestem bardzo na tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu wymiana rakiet zrobiła robotę, ja w czasach jeszcze przed technologia 3D wykorzystałem z zestawi z Mi-2, szału nie było ale lepsze niż te smarki z ACE. Brawo za robotę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Mega fajny podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Świetny model. Podoba mi się. Oczywiście duży dodatni plus za polski temat. U mnie jest tylko w planach. Na model poluję od jakiegoś czasu ale nie trafiłem jeszcze. Ostatnio zacząłem liczyć na druk 3D. Może ktoś go w końcu zrobi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 4 godziny temu Autor Share Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Endrju napisał: U mnie jest tylko w planach. Na model poluję od jakiegoś czasu ale nie trafiłem jeszcze. Ostatnio zacząłem liczyć na druk 3D. Może ktoś go w końcu zrobi. Dzięki za miłe słowa. Zanim udało mi się upolować model z ACE, szukałem też alternatyw z druku 3D. Jest dostępny jeden wzór, ale robiony raczej pod wargaming. Jakość druku i detal jest - jak dla mnie - bardzo słaba. Pozostaje czekać, aż jakiś profesjonalny producent się zlituje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu 18 minut temu, Szupryt napisał: Jest dostępny jeden wzór, ale robiony raczej pod wargaming. Jakość druku i detal jest - jak dla mnie - bardzo słaba. Pozostaje czekać, aż jakiś profesjonalny producent się zlituje. Ten wzór to na model się nie nadaje. Tak jak piszesz trzeba czekać na lepszy projekt. Póki co jest tak duży wysyp modeli, że jest co robić i pośpiechu nie ma. Lecisz na Bytom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 3 godziny temu Autor Share Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, Endrju napisał: Lecisz na Bytom? Celuję w Babarybę i Świdnicę. I to raczej jako odwiedzający, nie mam w tym roku nic specjalnego do pokazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi