Skocz do zawartości

RWD-9S od HKK

hayabusa

Rekomendowane odpowiedzi

Mała uwaga dla przyszłych wykonawców:

Lotki nie powinny być wychylone tak jak klapy.

Wg A.Glassa:

"Klapy szczelinowe wychylane do dołu 20 stopni, powodujące jednocześnie wychylenie obu lotek do dołu o 15 stopni"

co zgadza się z inżynierską praktyką.

14 godzin temu, hayabusa napisał:

Za namową Huberta zdecydowałem się wstawić parę fotek ukończonego właśnie tytułowego latadełka :)

20260310_174414.jpg

20260310_174444.jpg

20260310_174459.jpg

20260310_174516.jpg

Tylne okna są zamalowane, czy nie zdjąłeś masek?

Czy to złudzenie, czy skrzydła mają wznios?

Napisano (edytowane)

Mi się też wydaje, że mają wznios. W zestawie powinny być 2 komplety zastrzałów. Jedne minimalnie dłuższe żeby uzyskać widoczny na zdjęciach większy wznios płata egzemplarza DRC ( o ile pamiętam). Ale do DRD to raczej te krótsze. Niestety, na oko są trudne do odróżnienia. Powinny być zaznaczone odpowiednim napisem na podstawie, ale łatwo to przeoczyć.

Edytowane przez HKK

Godzinę temu, Wymysl napisał:

Czy to złudzenie, czy skrzydła mają wznios?

Wg W.Schier - "Najsłynniejsze polskie sportowe samoloty wyczynowe", str. 59 - rys. katalogowy - wznios ok. 2 stopni

Napisano (edytowane)

Piękny, po obejrzeniu galerii zakupiłem projekt postaram się zeskanować do 1/48. Jak puszcze pierwsze wydruki to wrzucę i pokaże, jak wyszło.

Edytowane przez Buzzard
  • Like 2

W dniu 11.03.2026 o 09:30, hayabusa napisał:

Skrzydła mają delikatny wznios. Użyłem tych krótszych zastrzałów. Wznios raczej ma być.

Przedstawiło mi się, że 9 nie miał wzniosu tak jak RWD-6, stąd moje pytanie.

W dniu 11.03.2026 o 09:22, HKK napisał:

Jedne minimalnie dłuższe żeby uzyskać widoczny na zdjęciach większy wznios płata egzemplarza DRC ( o ile pamiętam). Ale do DRD to raczej te krótsze.

Ja mam tylko taką książeczkę "Challange. Sukces RWD" wydaną przez Altair w 2000 roku. W niej Schier podaje 2 stopnie dla DRD i 4 stopnie dla DRC, ale nie opisuje na jakiej podstawie i z czego miałaby wynikać ta różnica. Czy w nowszych publikacjach jest to jakoś wyjaśnione?

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Wymysl napisał:

Przedstawiło mi się, że 9 nie miał wzniosu tak jak RWD-6, stąd moje pytanie.

Ja mam tylko taką książeczkę "Challange. Sukces RWD" wydaną przez Altair w 2000 roku. W niej Schier podaje 2 stopnie dla DRD i 4 stopnie dla DRC, ale nie opisuje na jakiej podstawie i z czego miałaby wynikać ta różnica. Czy w nowszych publikacjach jest to jakoś wyjaśnione?

Nic takiego nie znalazłem. W najnowszym (i ostatnim) "Schierze" z 2008 (wznowienie 2025) na rekonstrukcji rysunku "katalogowego" jest zaznaczone 2 stopnie wzniosu ale w tekście nie widzę żadnego odniesienia. Co do DRC i jego większego wzniosu, to też niczego nie widzę w tekście oprócz podpisu pod zdjęciem, gdzie DRD i DRC stoją obok siebie i DRC ma wizualnie większy wznios. Podpis pod zdjęciem głosi:

"(...) Charakterystyczna cecha samolotu Bajana (nr 71) - wyraźnie zmniejszony wznios skrzydeł w porównaniu do samolotu Płonczyńskiego."

Tak jakby to DRD był wyjątkiem a nie DRC? Ale rzuty na rysunkach konsekwentnie prezentują ten mniejszy wznios. Podobnie jest z rysunkami ze Stratus-a (Samolot po polsku Nr 10) gdzie w ogóle nie znalazłem żadnej wzmianki o wzniosie i różnicach.

W moim modelu 3D dłuższe zastrzały dają dodatkowy 1 stopień wzniosu, co czyni wizualnie różnicę. Której wersji się użyje i do którego malowania to już decyzja modelarza. 

Edytowane przez HKK
  • Like 2

Bardzo dziękuję za Wasze pozytywne przyjęcie. Model można było obejrzeć na wystawie w Bytomiu. Wyróżnienie dostał jego poprzednik RWD-6. Ale 9ka też się podobała, w końcu jest wyjątkowa :)

• Like 1

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, BRAVO112 napisał:

Czy to zludzenie, czy rzeczywiście jest "tak grubo " ?

To zdjęcie wygląda na mocno przeostrzone a głównie przekontrastowione automatem. W efekcie wszystkie nierówności oraz faktura powierzchni są nienaturalnie podkreślone. Oczywiście aby mieć pewność trzeba by zobaczyć na żywo, ale kalki dołączane do zestawu nie są grube. 

Edytowane przez HKK
  • Thanks 1