hayabusa Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca Za namową Huberta zdecydowałem się wstawić parę fotek ukończonego właśnie tytułowego latadełka 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca Ten wydruk 3d w 1/72 wygląda fajnie ale przydałoby by się więcej zbliżeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca Modelik wygląda zacnie, też proszę o więcej zdjęć. Od spodu też . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca Ładny ten RWD! Bardzo ładny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hayabusa Napisano 10 Marca Autor Share Napisano 10 Marca Z fotkami od spodu będzie problem, bo przylepiłem go już do podstawki Kilka makro zrobię zaraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hayabusa Napisano 10 Marca Autor Share Napisano 10 Marca Conieco od dołu z budowy i przód z tyłem w zbliżeniu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Mała uwaga dla przyszłych wykonawców: Lotki nie powinny być wychylone tak jak klapy. Wg A.Glassa: "Klapy szczelinowe wychylane do dołu 20 stopni, powodujące jednocześnie wychylenie obu lotek do dołu o 15 stopni" co zgadza się z inżynierską praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca 14 godzin temu, hayabusa napisał: Za namową Huberta zdecydowałem się wstawić parę fotek ukończonego właśnie tytułowego latadełka Tylne okna są zamalowane, czy nie zdjąłeś masek? Czy to złudzenie, czy skrzydła mają wznios? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca (edytowane) Mi się też wydaje, że mają wznios. W zestawie powinny być 2 komplety zastrzałów. Jedne minimalnie dłuższe żeby uzyskać widoczny na zdjęciach większy wznios płata egzemplarza DRC ( o ile pamiętam). Ale do DRD to raczej te krótsze. Niestety, na oko są trudne do odróżnienia. Powinny być zaznaczone odpowiednim napisem na podstawie, ale łatwo to przeoczyć. Edytowane 11 Marca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hayabusa Napisano 11 Marca Autor Share Napisano 11 Marca Wymysl, dzięki za spostrzeżenie zapomniałem o maskach zaraz zdejmę. Skrzydła mają delikatny wznios. Użyłem tych krótszych zastrzałów. Wznios raczej ma być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hayabusa Napisano 11 Marca Autor Share Napisano 11 Marca Maski zdjęte 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca 13 godzin temu, hayabusa napisał: Odciski palców na stateczniku twoje, czy drukarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Godzinę temu, Wymysl napisał: Czy to złudzenie, czy skrzydła mają wznios? Wg W.Schier - "Najsłynniejsze polskie sportowe samoloty wyczynowe", str. 59 - rys. katalogowy - wznios ok. 2 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hayabusa Napisano 11 Marca Autor Share Napisano 11 Marca Odciski drukarki gdzie tam, moje litości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Wznios w projekcie zgodny z planami dla krótszego zastrzału Dla dłuższego ok 1 stopień większy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca (edytowane) Piękny, po obejrzeniu galerii zakupiłem projekt postaram się zeskanować do 1/48. Jak puszcze pierwsze wydruki to wrzucę i pokaże, jak wyszło. Edytowane 12 Marca przez Buzzard 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca W dniu 11.03.2026 o 09:30, hayabusa napisał: Skrzydła mają delikatny wznios. Użyłem tych krótszych zastrzałów. Wznios raczej ma być. Przedstawiło mi się, że 9 nie miał wzniosu tak jak RWD-6, stąd moje pytanie. W dniu 11.03.2026 o 09:22, HKK napisał: Jedne minimalnie dłuższe żeby uzyskać widoczny na zdjęciach większy wznios płata egzemplarza DRC ( o ile pamiętam). Ale do DRD to raczej te krótsze. Ja mam tylko taką książeczkę "Challange. Sukces RWD" wydaną przez Altair w 2000 roku. W niej Schier podaje 2 stopnie dla DRD i 4 stopnie dla DRC, ale nie opisuje na jakiej podstawie i z czego miałaby wynikać ta różnica. Czy w nowszych publikacjach jest to jakoś wyjaśnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, Wymysl napisał: Przedstawiło mi się, że 9 nie miał wzniosu tak jak RWD-6, stąd moje pytanie. Ja mam tylko taką książeczkę "Challange. Sukces RWD" wydaną przez Altair w 2000 roku. W niej Schier podaje 2 stopnie dla DRD i 4 stopnie dla DRC, ale nie opisuje na jakiej podstawie i z czego miałaby wynikać ta różnica. Czy w nowszych publikacjach jest to jakoś wyjaśnione? Nic takiego nie znalazłem. W najnowszym (i ostatnim) "Schierze" z 2008 (wznowienie 2025) na rekonstrukcji rysunku "katalogowego" jest zaznaczone 2 stopnie wzniosu ale w tekście nie widzę żadnego odniesienia. Co do DRC i jego większego wzniosu, to też niczego nie widzę w tekście oprócz podpisu pod zdjęciem, gdzie DRD i DRC stoją obok siebie i DRC ma wizualnie większy wznios. Podpis pod zdjęciem głosi: "(...) Charakterystyczna cecha samolotu Bajana (nr 71) - wyraźnie zmniejszony wznios skrzydeł w porównaniu do samolotu Płonczyńskiego." Tak jakby to DRD był wyjątkiem a nie DRC? Ale rzuty na rysunkach konsekwentnie prezentują ten mniejszy wznios. Podobnie jest z rysunkami ze Stratus-a (Samolot po polsku Nr 10) gdzie w ogóle nie znalazłem żadnej wzmianki o wzniosie i różnicach. W moim modelu 3D dłuższe zastrzały dają dodatkowy 1 stopień wzniosu, co czyni wizualnie różnicę. Której wersji się użyje i do którego malowania to już decyzja modelarza. Edytowane 13 Marca przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hayabusa Napisano 16 Marca Autor Share Napisano 16 Marca Bardzo dziękuję za Wasze pozytywne przyjęcie. Model można było obejrzeć na wystawie w Bytomiu. Wyróżnienie dostał jego poprzednik RWD-6. Ale 9ka też się podobała, w końcu jest wyjątkowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Piękny model. Podoba mi się. W Bytomiu byłem. Model widziałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Czy to zludzenie, czy rzeczywiście jest "tak grubo " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca (edytowane) 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: Czy to zludzenie, czy rzeczywiście jest "tak grubo " ? To zdjęcie wygląda na mocno przeostrzone a głównie przekontrastowione automatem. W efekcie wszystkie nierówności oraz faktura powierzchni są nienaturalnie podkreślone. Oczywiście aby mieć pewność trzeba by zobaczyć na żywo, ale kalki dołączane do zestawu nie są grube. Edytowane 16 Marca przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Widziałem model na żywo. Ciekawie wyglądał. Gratuluję wyróżnienia za RWD-6. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hayabusa Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Kalki są cieniutkie i delikatne. Mig, dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi